Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Iată câteva dintre prioritățile mele legislative”

Am avut ieri o întâlnire bilaterală, în calitate de Vice-coordonator IMCO al Grupului politic ECR, cu doamna Henna Virkkunen, desemnată pentru portofoliul “Suveranitate tehnică, securitate și democrație”, precum și de vice-președinte al Comisiei Europene.
Fost Premier lituanian și fost Membru al Parlamentului European, doamna Virkkunen și-a prezentat o parte dintre prioritățile pentru acest mandat, 2024-2029, pentru cazul în care va fi investită în funcția de Comisar European.
Cum intenționează doamna Virkkunen să abordeze provocările europene și cum își propune să contribuie la implementarea politicilor UE, după discuția de astăzi?
Prin investiții în AI și în suveranitate tehnologică – obiectivul Uniunii Europeane în această legislatură este de a-și crea propriile capacități tehnologice, începand de la cloud și chip – uri și continuând cu sisteme privind inteligența artificială, sisteme de apărare militară, sisteme digitale utilizate în domenii legate de traficul de persoane, criminalitatea informatică, terorismul și radicalizarea.
În ce privește punerea în aplicare a reglementărilor recent adoptate privind platformele – Digital Markets Act (DMA) și Digital Services Act (DSA), va urmări implementarea acestor acte și îmbunătăți capacitatea UE de detectare, analiză și contracarare a dezinformarii și manipularii informațiilor în spațiul digital.
Doamna Virkkunen a subliniat planurile sale de a introduce inițiativa European Democracy Shield. Aceste recomandări includ crearea unui Centru european pentru amenințările de interferență și integritatea informațiilor.
Iată câteva dintre prioritățile mele legislative, pe care i le-am prezentat:
-Directiva privind obligația de diligență în materie de sustenabilitate a întreprinderilor,
-Neutralizarea sau măcar reducere a caracterului hiper-complex și a volumului multe prea mare al reglementărilor Uniunii Europene – atât Comisia cât și Parlamentul at trebui să se focusese pe simplificarea reglementării excesive care îngreunează activitatea economică și înțeșegerea și aplicarea lor de către cetățeni, în folos propriu; o reglementare imposibil de înțeles este cel puțin indiferentă, dacă nu ostilă cetățenilor
-Lupta contra cenzurii pe internet, în special, a celei practicate de „controlorii de acces” (gatekeepers), adică a marilor actori tehnologici care fac de reglementările lor interne, din „valorile” comunități lor și din „termenii și condițiile” lor obligații care depășesc legile, consituțiile, tratatele, jurisprudențele, cutumele, etica și religiile, izvoarele veșnice ale dreptului, acutalmente sub risc de anihilare digitală
-Drepturile și libertățile din spațiul online și faptul că nu s-a identificat până acum o modalitate de a cenzura așa-numiții “gatekeepers”.
Concretizarea, îmbunătățirea, progresul acestor teme depinde doar de voința politică a Comisiei și a doamnei Virkkunen și de menținerea angajamentului de a lucra împreună cu Parlamentul.
La finalul întâlnirii oficiale i-am recomandat doamnei Virkkunen un cântec popular german, pe care toți copii de grădinița sau de școală germani îl fredonează:
Și chiar dacă cineva/Mă va închide în temnițe întunecate/Acestea sunt zadarnice/Căci gândurile mele dărâmă barierele/Și dărâmă ziduri.
Cântecelul este “Die Gedanken sind frei”, același pe care avocatul Hans Litten i l-a recitat lui Hitler, sfidându-l și acceptând dispariția fizică în locul supunerii și umilirii suportate în închisoare.
Poate îi va sluji doamnei Virkkunen ca inspirație pentru „umanizarea” și eliberarea lumii digitale …