Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Proiectul Fenechiu – Cazanciuc încalcă în mod direct jurisprudența CJUE”

Doi senatori PSD au comis un proiect de lege foarte riscant pentru ceea ce urmează a li se întâmpla curând debitorilor la bănci aflați în situație de dificultate de plată sau de supra-îndatorare. Băncile vor putea să beneficieze de încuviințări mai rapide și mai formale (=fără verificări serioase, pe fond) în baza contractelor care sunt executorii în ele însele. De asemenea, furnizorii de utilități care sunt companii comunale vor fi în aceeași postură de beneficiari, iar debitorii lor, perdanți.
Neplata la timp a ratelor, a facturilor la utilități și a penalităților va putea duce mai rapid și mai simplu la evacuarea din locuința familială.
Reamintesc că ratele bancare se umflă cu inflația, cu pierderea puterii de cumpărare și cu penalitățile întrucât sistemul bancar s-a opus la plafonarea dobânzilor, iar facturile la utilități se vor dubla, căci statul nu mai are voie de la UE să acorde compensări populației – se opun furnizorii de energie.
Acest proiect de lege este total contra ideii de protecție a consumatorilor.
Judecătorii vor da “treaba” pe mâna grefierilor, iar clauzele abuzive și practicile incorecte nu vor mai fi analizate. Îi va rămâne debitorului sarcina de a da banca în judecată în contestație la executare și, pe cale separată, în acțiune în constatarea clauzelor abuzive, două acțiuni care nu sunt suspensive de executare în sine. Judecata poate dura 4 ani, timp în care debitorul va fi rămas de mult timp fără casă și cu conturile blocate. Bani, nervi, drame și un eventual petec de hârtie care îi va fi dat dreptate în 4 ani. E nevoie de răbdare de Sisif pentru asta, iar timpul nu prea are răbdare…
Proiectul Fenechiu – Cazanciuc încalcă în mod direct jurisprudența CJUE, în special cea din speța Aziz (2013) și cea din speța Kusionova (2014), dar încalcă și jurisprudența CtEDO din speța Bäck cintra Finlandei (2004) în materie de protecție a locuinței familiale.
În plus, proiectul Fenechiu – Cazanciuc este contrar proiectului de lege scris de mine și promovat de senatorul Daniel Zamfir, proiect care își propune să elimine caracterul de titlu executoriu în sine al contractului de credit în relația cu consumatorii, proiect care stă prin sertarele partidului.