Analize și opinii

Adrian Onciu: CINE PROFITĂ?

Haideți să aruncăm o privire asupra Curții Constituționale. Dintre cei 9 judecători (inclusiv președintele Marian Enache), trei au fost numiți de Klaus Iohannis, iar ceilalți șase de Senat și Camera Deputaților. Avem acolo inclusiv un reprezentant al minorității maghiare, Varga Attila.
Unii au avut activitate politică intensă, cum ar fi Iuliana Scântei (PNL) sau Marian Enache (PSD-ApR-PC-UNPR). Cei mai mulți provin din sistemul de Justiție, fiind foști procurori sau judecători, ca Gheorghe Stan sau Livia Stanciu.
CCR este o instituție-cheie a statului român. Teoretic, ea ajută la menținerea supremației Constituției și ia decizii definitive, inatacabile, cu caracter executoriu. Membrii CCR au mandate de câte 9 ani.
Să încercăm un mic exercițiu de imaginație. Dacă ați face parte din clubul ”select” al ofițerilor Deep State-ului de la Cotroceni, atunci cu siguranță ați vrea să aveți controlul asupra deciziilor CCR. Pe termen lung, indiferent de cine guvernează. Așa că ați alcătui o listă cu potențialii candidați. Și acum, ghici ciupercă ce-i? Cine ar fi judecătorii-model în accepțiunea Deep State-ului? Evident, nouă absolvenți de Drept conectați sută la sută cu serviciile de informații. Cu Deep State-ul.
Ca general SIE, SRI sau MApN ar fi trebuit să fii cel puțin idiot să-l lași pe Iohannis să o numească judecător la CCR, în 2022, pe Mihaela Ciochină, fără să ai siguranța că este o ”persoană de încredere”. Și știind că în 2024 președintele oricum va ieși din scenă. Așadar, fie că au fost propuși de președintele statului, fie de șefii partidelor parlamentare, membrii CCR au primit mai întâi avizul Deep State-ului (similar cu avizul dat lui Geoană pentru NATO). Ei răspund în principal la comenzile unor generali, dacă vorbim despre subiecte delicate, ce vizează siguranța națională.
Europarlamentarul PSD Dan Nica a scăpat porumbelul la televizor, cu trei zile înainte ca CCR să o scoată în decor pe Șoșoacă. Știa că liderul SOS ”se va retrage”. După ce înregistrarea video a emisiunii a început să circule pe internet, Nica a venit cu precizări. Liderul pesedist, de trei ori ministru (inclusiv la Interne) în perioada 2000-2014, a pretins că o persoană din anturajul Dianei Șoșoacă i-ar fi suflat informații despre retragerea acesteia din cursa prezidențială, ca urmare a unor negocieri de ultimă oră între SOS și AUR. Băi, ej prost?!
Greu de crezut că Dan Nica, fost angajat în STS-ul lui Ceaușescu înainte de 1989, ar fi un tip naiv. Greu de crezut că nu știe adevărata relație dintre Șoșoacă și Simion. Așadar, europarlamentarul PSD a aflat ceva ”pe surse”, însă cel care i-a spus era din servicii, nu din anturajul liderului SOS. Deep State-ul pregătea de zor mutarea de la CCR.
PSD are o grămadă de mediocri în structurile de decizie, dar printre liderii de la centru există și câțiva băieți mai destupați. Măcar ei și-au dat seama că mega-scandalul de după eliminarea Dianei Șoșoacă de către CCR ar fi dus, foarte logic, direct spre Marcel Ciolacu (cinci din cei nouă judecări le datorează mandatul pesediștilor). Și ar fi fost departe de a rezolva ecuația alegerilor, printr-o iluzorie migrare în masă a electoratului SOS către George Simion. Dimpotrivă, rezultatul îl vedem astăzi și este fix pe dos: toate tunurile s-au pus pe Ciolacu și Simion!
Dacă CCR a primit o comandă, aceasta a venit de la generalii Deep State-ului pe filieră externă, nu de la PSD. Potrivit unor surse judiciare, Curtea a considerat, în bătaie de joc, că Diana Șoșoacă reprezintă o amenințare pentru siguranța națională, prin prisma mesajelor de atașament față de Rusia. Acestea ar fi fost considerate incompatibile cu rolul de președinte, de șef al Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Să fim pragmatici. Amabasada îi preferă pe Geoană, Ciucă sau Lasconi. Pe Ciolacu l-ar înghiți abia în ultimă instanță. Se pune întrebarea care ar fi răul cel mai mic pentru patrioți dintre Ciolacu, Ciucă și Lasconi (în speranța că Geoană-Putinistul a fost deja compromis de PSD și PNL).

Autor: Adrian Onciu

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu