Analize și opinii

Adrian Onciu: VINE RAMBO LA MANGALIA

Ajutorul militar acordat Ucrainei și implicit escaladarea războiului continuă să rămână priorități de grad zero atât la Bruxelles, cât și la București.
Ursula von der Leyen se află astăzi pentru a opta oară la Kiev, unde a ajuns cu trenul. Șefa Comisiei Europene va pune umărul ”la pregătirea pentru iarnă, la apărare, la aderare și la progresele privind împrumuturile G7”. Vizita delegației de le Bruxelles are loc cu șase zile înainte ca președintele Zelensky să fie primit la Casa Albă, unde va fi analizat ”planul victoriei” în conflictul cu Rusia. Respectivul plan va fi prezentat pe hârtie din rațiuni de securitate, urmând ca la final documentul Top Secret să fie ars sau înghițit (în funcție de dispoziția lui Zelensky).
În coloniile de pe continent, guvernările militarizate aflate sub comanda Pentagonului se întrec în măsuri menite să vină în sprijinul planului victorios schițat de ucraineni. De pildă președintele Iohannis a ținut să convoace o ședință CSAT pentru a bate în cuie investițiile armatei române în următorul deceniu, 2025-2034. ”Predictibilitatea” este cuvântul de ordine atât la Ambasadă (salutări combinatorului David Muniz!), cât și la Palatul Cotroceni. Industria de război din SUA lucrează la foc continuu. De aceea are nevoie de comenzi ferme, termene clare de predare-primire și plata unor avansuri în vederea aprovizionării cu materii prime: oțel, aluminiu, semiconductori, cipuri, substanțe explozive, șuruburi, piulițe etcetera.
În paralel, Iohannis vrea să se asigure că va lăsa totul în ordine odată cu încheierea mandatului. Așa că a trimis la Parlament scrisori în care cere înființarea unor noi centre de pregătire pentru Armata Ucrainei. În afară de cel de la Fetești, special destinat antrenării piloților de avioane F-16.
În plus, Parlamentul va vota săptămâna viitoare și în favoarea dislocării în România a unor militari americani din forțele pentru operații speciale ale Marinei SUA. E vorba de așa-zisele trupe de elită cunoscute sub denumirea prescurtată SEAL. Câteva zeci de militari din cadrul SEAL îi vor antrena pe ucraineni (probabil pe plaja de nudiști de la Vama Veche) mai ceva ca-n filmele de la Hollywood, în vederea debarcării în Crimeea. Centrul de instruire ar urma să funcționeze doi ani.
Va fi un joint-venture româno-americano-britanic, în care Iohannis pune la dispoziție barăcile militare din Mangalia, sala de dușuri și bucătăria, americanii vin cu partea de ”cafteli, strategii și împușcături”, iar britanicii contribuie cu finanțarea proiectului plus partea de logistică.
Generalul de brigadă în rezervă Marius Crăciun, pentru gazeta de perete a Ambasadei: ”Avem ce învăța unii de la alții, și americanii de la noi, și noi de la americani. Și să învățăm și de la ucrainieni, că mai știu și ei un truc, două, că sunt deja de doi ani și ceva în război. Deci este win-win pe toată linia”.
Absolut! Ucrainenii știu nenumărate trucuri, însă cea mai tare rămâne scamatoria legată de dispariția fără urmă a zeci de miliarde de euro din bugetele statelor europene.
Ca să fie tacâmul complet, iar soldații ucraineni să se poată antrena în condiții de cinci stele, senatorii și deputații vor decide, la cererea lui Iohannis, și cumpărarea de la americani a 44 de vehicule amfibii de asalt tip AAV-7, estimate la 210 milioane dolari plus TVA.
Nu în ultimul rând, eurodeputații au votat la Strasbourg joi, 19 septembrie, o rezoluție prin care se cere ca țările UE să accepte folosirea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva ”țintelor militare legitime din Rusia”. În rezoluția respectivă se mai spune că aliații NATO ar trebui să se angajeze în mod colectiv și individual să acorde Ucrainei un sprijin militar anual de cel puțin 0,25% din PIB-ul lor (adică minim 750 milioane euro, în cazul României).
În replică, Viacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat din Rusia, spune că rachetei balistice intercontinentale Satan II i-ar trebui ”doar 3 minute și 20 de secunde pentru a lovi Strasbourgul”.