Analize și opinii

Planul PSD: finală Ciolacu – Simion în turul 2!

Coaliția de guvernare merge din inerție – bani, funcții și, hai să recunoaștem, ordin din afară; SUA au cerut stabilitate politică la București, românii au livrat ceva autohton, o înțelegere a interesului de moment. În spatele zâmbetelor protocolare și a declarațiilor cât mai apropiate de arta diplomației se coc scenarii pentru alegerile de final de an. PSD și PNL urmăresc același lucru – acapararea puterii totale și scoaterea din joc a partenerului de conjunctură.

 În Kiseleff 10, strategii social-democrați înțeleg că 2024 vine cu o oportunitate unică – eliminarea definitivă a PNL (plus a apendicului USR) din calea guvernării României și preluarea puterii totale. „Parlamentare” și „prezidențiale” în același an și asta după ce, acum câteva luni, ai câștigat detajat „localele”, iată o șansă care nu trebuie ratată, gândesc pesediștii.

Calculele PSD s-au simplificat după ce Marcel Ciolacu și-a asumat intrarea în cursa electorală pentru Palatul Cotroceni. Chiar dacă știe bine de tot ce-l paște – pierderea alegerilor prezidențiale echivalează cu înlăturarea din fruntea partidului (dacă mergem pe o repetare a istoriei) -, actualul premier n-a dat înapoi și a acceptat să fie candidatul PSD, spre mulțumirea vocile cu greutate din țară.

Apropo de intrarea în cursă, deja primele atacuri au apărut, Ciolacu fiind nevoit, într-o conferință de presă ad-hoc, să reia explicațiile pe tema prezenței la vânătoare în compania lui Omar Hayssam, semn că trecutul te urmează oriunde și până la sfârșit.

PSD, vânt la pupa AUR

Revenind, este clar că nu vom avea alegeri „parlamentare” și „prezidențiale” cu mănuși, așa cum a fost campania la „locale” și, mai ales, „europarlamentare”. Loviturile se dau direct, iar ambele tabere – PSD și PNL – vor lupta pe principiul „totul sau nimic”.

Social-democrații și-au stabilit strategia și știu ce au de făcut. Național a dezvăluit că planul președintelui Klaus Iohannis este să ajungă la Palatul Victoria, coalizând forțele de Dreapta în jurul său, informație care în tabăra „roșie” a aprins beculețul roșu. Astfel, în momentul de față, strategia PSD este să încurajeze AUR. Vânt la pupa AUR, cu unicul scop urmărit acela de a-l duce pe George Simion în turul 2 pentru „Cotroceni”.

În felul acesta, Nicolae Ciucă este ținut departe de „marea finală” a alegerilor prezidențiale, iar Marcel Ciolacu îl va juca pe Ion Iliescu în 2000, care a avut de luptat cu Vadim Tudor. Un naționalist/suveranist ca George Simion la putere este fix ce nu-i trebuie Europei în momentul de față; UE are și-așa destulă bătaie de cap cu Viktor Orban, numai un Corneliu Vadim Tudor varianta 2024 lipsea din peisaj. În 2000, în fața pericolului „extremist”, cum îl numeau ambasadele străine, Occidentul a făcut front comun, iar Iliescu a ajuns președinte câștigând în turul 2.

Lucrurile ar putea sta la fel acum, doar că Marcel Ciolacu este cel care va beneficia de tot sprijinul Vestului dacă George Simion ajunge în finala pentru Cotroceni.

Or fi alții la butoane la noi în țară, dar România a înființat Facultatea de Șmecherie, să nu uităm asta!

Scenariu puțin probabil? Ia să ne mai gândim puțin! PSD a făcut alianță cu PNL doar ca să blocheze AUR, care, după ce USR a fost trimis unde-i era locul, amenința și cerea să ajungă la guvernare, pe baza scorului de la precedentele alegeri. Acum, de ce n-ar face PSD o alianță cu AUR împotriva PNL?!

Imposibil? Să-l ascultăm pe Mihai Tudose, prim-vicepreședintele partidului, ce a răspuns la întrebarea directă dacă PSD va face alianță cu AUR: „Nu decidem noi cu cine facem alianță, decid românii la vot. Nu vin eu să spun «Fac alianță cu Prelipceanu, indiferent ce votați voi!» Hai să vedem ce zic românii. Toate variantele sunt posibile, teoretic”.

Marcel Ciolacu nu numai că nu l-a contrat pe Tudose, dar a plusat, lăsând deschisă ușa unei înțelegeri PSD-AUR: „E în campanie electorală (n.r. – Mihai Tudose), normal, ce vreţi, să trimită numai zâmbete la PNL?! Am văzut că şi PNL iese că vor să guverneze cu USR-ul… Vă aduceţi aminte cele 8 luni de guvernare PNL cu USR? Eu nu mai vreau să îmi aduc aminte”.

Iohannis, cu ochii-n Soare… și dosarele la vedere?!

PSD știe că, dacă obține victoria în turul 1 la „prezidențiale”, iar apoi, pe 1 decembrie, de Ziua Națională, câștigă „parlamentarele”, are mari șanse să dea președintele României, blocând intrarea lui Nicolae Ciucă în turul 2.

În felul acesta, strategia lui Klaus Iohannis dispare, este spulberată! Ciucă pierde din primul tur, iar liberalii se vor întoarce împotriva lui Iohannis și îl vor pulveriza, realizând că și-au luat țeapă mergând pe mâna lui.

Miza este una singură – planul lui Iohannis de a ajunge premier în România trebuie blocat cu orice preț, iar Partidul Social Democrat are în vedere să se folosească de toate armele, inclusiv cele sindicale, dacă va fi cazul.

Și, în final, o dezvăluire de ultim moment: liderii PNL au vrut să schimbe candidatul la alegerile prezidențiale, dându-și seamă că Nicolae Ciucă nu are șanse prea mari nici măcar să intre în turul 2. Cum, însă, timpul este prea scurt, iar „experimentul” de la Capitală, cu retragerea doctorului Cîrstoiu, a fost un eșec de proporții, dar și o lecție binevenită, liberalii merg în continuare pe mâna lui Ciucă, dar stau cu iconițele la piept.