Analize și opinii

Dragomir Daniel Tiberivs: “Lucru bun că se pune în dezbatere publică noul proiect de evaluare a profesorilor”

Lucru bun că se pune în dezbatere publică noul proiect de evaluare a profesorilor, fiindcă standardele și competențele cadrelor didactice sunt chestiuni de interes public de care depinde bunul mers al societății.
Dacă nu știți ce e aia “dezbatere publică” întrebați orice profesor pe care îl cunoașteți și o să vă explice cu lux de amănunte care a fost contribuția lui personală la proiect și care sunt criteriile pe care el cu mâna lui le-a votat și/sau le-a modificat după caz.
Glumesc bre. A fost dezbatere publică între ei acolo au ridicat mâna și au votat că da ce bine ce reformă facem noi. Personal aș fi curios să aflu câte ore la catedră (ore efective cu elevii în sala de clasă) au respectivii “specialiști” care au compus (era să zic “tradus”) proiectul dar ce e mult strică. Prea multă curiozitate nu face bine la ficat.
Dar curios din fire am citit proiectul. Primul lucru care m-a șocat: profesorului i se cere “creativitate și rigoare în aplicarea curriculumui didactic”. Ce mă?!? …vă las pe voi să vă imaginați un muncitor la betonieră: dacă pune mai mult nisip sau ciment i se reproșează că nu a respectat curricula, dacă respectă la fix rețeta înseamnă că nu dă dovadă de creativitate …cum o dai bine tot nu iese.
Altă gogoriță tradusă greșit din străineză (occidentală) în românește: profesorul are obligația să asigure un climat propice emoțional și sentimental elevului, să-l corcolească, să-l mângâie între cornițe să se simtă dl Goe bine cu mamița și mam’mare, pardon, cu profa de română și aia de mate… Dincolo de faptul că multe de acolo sunt atribuțiunile unei educatoare sau învățătoare de ciclu primar, profesorului de specialitate nu-i mai rămâne timp să își predea materia dacă stă să respecte toate criteriile stipulate în proiect. Practic toți profesorii devin diriginți. Ce zic eu diriginți, că dirigintele se ocupă de grupă, de clasă, ei devin consilieri personali ai fiecărui individ. Ai fiecărui elev.
Sunt multe de spus, eu vă mai zic doar atât: dacă nu ne-om trezi noi din toamnă cu elevi care se cred lgbt pisici genderfluid și draci bălțați și profesorii o să fie obligați să le cânte în strună să-mi ziceți voi mie cuțu. Bine nu cuțu că nu mă cred câine dar zic și eu așa…
…păi bine mă Daniele, iar exagerezi? Unde scrie că profesorul trebuie să suporte toanele și fițele elevilor cu gay lesbiene și trans și alte bazaconii?
– Cum unde? În lege! Scrie acolo clar negru pe alb să asigure climat emoțional propice să nu ofenseze că altfel i se face reclamație și i se scade nota/calificativul la final de an? Scrie! Cum se traduce asta pe “normele europene”? Fix așa: că dacă un băiat vine în fustă scurtă la școală și se crede fată și altul începe să mieune în clasă că se crede pisică, profesorul trebuie să accepte și să înțeleagă situația și să explice și celorlalți elevi că nu e bine să râdă de ei că e bullying și nu e safe space pentru toată lumea și trebuie să avem mai multă incluziune și mai multă diversitate.
Legea intră poimâine în dezbatere. Vorbim la anu’ pe vremea asta, să nu ziceți că nu v-am zis ce de progrese ne așteaptă.