Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Ministrul Boloș este plin de inventivitate când e vorba de a hărțui și stoarce de bani cetățeanul simplu”

Ministrul Boloș este plin de inventivitate când e vorba de a hărțui și stoarce de bani cetățeanul simplu. Zilele astea chiar și-a doborât niște recorduri personale.
Mai întâi, a scos din joben ideea de a reduce până la neutralizare dreptul celui care are datorii la stat de a face plăți cash. Ești executat silit, de exemplu, pentru o amendă din plandemie (neconstituțională) sau pentru rovinietă (ilegală), ambele achitate, dar ne-înregistrate la fisc, pentru că … ăăăă … pentru că, nu mai poți face plăți cash mai mari de 1000 de lei pe zi. Nu știu cum poate fi identificat un executat silit care merge la coadă la mici, la un bâlci, și nici cum se poate ști care dintre vânzătorii de bere sau de gogoși trebuie să îi interzică omului să cumpere cu bani peșin chestiile respective. Poate că inventează domnul Boloș o modalitate de ștampilare pe frunte sau vreo brățară de executat silit, fosforescentă, ca la antold, vizibilă peste tot …
Apare, tot zilele trecute, și propunerea ca, la vânzarea unei proprietăți, notarul să fie obligat să ceară de la fisc un certificat prealabil de atestare fiscală. Dacă se emite la timp (în concediu, sub cupola de foc, sau la sărbători, în plin iad alb, asta e cam problematic, căci funcționarii nu prea dau pe la birou ori au alte priorități), certificatul poate spune „go Forest” sau, au contraire, că Forest are datorii la stat și că, până la achitarea datoriilor nu se face nicio tranzacție, nicio vânzare. Ce ne pasă nouă de Constituție, care vorbește de dreptul de proprietate …
Alta, tot la fel de „înțeleaptă”, tot zilele trecute: nu se vor mai putea face tranzacții decât în baza unui „cod de identificare fiscală”, chestie birocratică în întregime nouă și care este altceva decât codul numeric personal. Ca să poți vinde și cumpăra, trebuie să porți acest semn al fiarei fiscale. Nu mi-e clar cum se poate identifică fiscal baba Veta sau moș Grigore, că ei sunt „umpic” ne-bancarizați și ne-fiscalizați și un pic mai mult ne-digitalizați… Plus că ei îs “pupători de moaște” și se cam feresc de pecetea necuratului. Nu mi-e clar, de asemenea, cum faci cu cetățenii străini care nimeresc din greșeală în acest spațiu distopic, unde preotul Boloș face toate experimentele neo-marxiste și progresiste posibile … Ei cum se identifică fiscal? Te pomenești că se vor face două benzi de plată la mall: una pentru amărășteni, români, una pentru vipi, străini. Dar nu ne mai luăm noi de la d-astea …
Nu uitați, de altfel, că din 1 ianuarie 2025, facturile contra consumatorilor – persoane fizice se vor emite exclusiv digital. Plățile în numerar, deși permise persoanelor fizice în limita a 5000 de lei/zi, vor fi devenit imposibile.
Cică toate aceste invenții sunt pentru combaterea evaziunii fiscale. În mintea preotului Boloș suntem toți suspecți de evaziune.
Totul se întâmplă în condițiile în care, în văzul tuturor, marii actori ai economiei comit nu numai acte clare de evaziune fiscală, ci și acte de iluzionism fiscal, denumit „optimizare fiscală”, prin care se scurg în afara țării, anual, zeci de miliarde de euro. Modalitatea preferată de optimizare fiscală utilizată în ultimii ani: cifre de afaceri de miliarde, pierderi coafate contabil de miliarde, plus alte zeci sau sute de milioane care să dea cu minus, deci taxe și impozite ioc. Breiching niuz pentru Marcel Boloș : din PIB – ul de cca 330 de miliarde de euro, minim 50% este aruncat peste graniță, sub formă de câștiguri (i)legitime ale companiilor multinaționale și de costuri de producție sau operaționale hiper-umflate.
Dedicație de la mine, preotului Boloș: și nu veți mai putea cumpăra sau vinde decât purtând pecetea cu numărul fiarei.