Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Statul român continuă să lucreze pentru bănci”

Banca Națională se laudă că a reușit să favorizeze, în perioada pandemică și post-pandemică, accesul la creditare al unui număr de 45 de mii de întreprinderi*, dintre care 15 mii nu erau „bancabile” înainte de 2020.
Care a fost ingredientul?
Garanția de stat!
Liantul acestor afaceri bancare a fost programul guvernamental de susținere a creditării. Nu are importanță cum s-a numit, dar un (contra)exemplu în acest sens este IMM Invest.
Pe vremuri, băncile au ieșit din criza declanșată de falimentul Lehman Brothers prin programul guvernamental Prima Casă, care a permis simplilor particulari să se îndatoreze ipotecar la bănci pe termene de 20-30 de ani. Inițial, garanția de stat a avut valoarea de 9 miliarde de euro. Ulterior, cu ocazia numeroasele prelungiri ale programului, au fost adăugate alte multe miliarde cu titlu de garanție de stat în favoarea băncilor. Împreună cu miliardele oferite ca garanție bancară pentru facilitarea creditării IMM-urilor, precum și cu cele oferite cu titlu de ajutor de stat, România “stabililor” și a “non-populiștilor” din coaliția psdnludmr a reușit să acumuleze garanții/datorii viitoare față de bănci de peste 30 de miliarde de euro. În fața unui asemenea tsunami de datorii viitoare nu poți reacționa față de dulăii bancari decât ca un cățeluș speriat și prostuț …
Statul român continuă să lucreze pentru bănci, chiar dacă, în (post)pandemie, a trebuit să lucreze și pentru companiile pharma, pentru cele big tech și, mai nou, pentru industria militară. Pe banii noștri … Întrucât nu mai sunt suficienți, acești bani ai noștri trebuie suplimentați cu credite, care au costuri ce urmează a fi plătite și noi, dar și de urmașii noștri și de urmașii urmașilor noștri, în veci de veci … A, și este necesară o majorare a taxelor și impozitelor, așa cum doct spunea ieri AmCham, prin vocea dlui Sporiș, de la Raiffeisen Bank…
PS În aceste condiții, este crystal clear că băncile nu vor fi încântate de programul de construcție și achiziție de case ieftine și de reducere sau de eliminare a poverii creditelor în derulare, program pe care îl vor torpila până când populația va înțelege că, dacă sistemul bancar se opune unei măsuri de politică economică și socială, acea măsură este 100% justificată și fezabilă și dezirabilă …
*banca națională nu zice nici pâs despre faptul că, într-un singur an, 45 de mii de întreprinderi au fost radiate, duse fiind de valul digitalizării și al e-făcăturii…

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu