■ Pe măsură ce ucrainenii pierd teren se intensifică retorica occidentală cu privire la ducerea războiului ”până la capăt”. Adică până la o preconizată înfrângere a Rusiei, fără ca imaginea acestei înfrângeri să fie proiectată clar în mentalul opiniei publice. Politicienii-marionetă sunt incapabili să ne explice cum anume poate fi învinsă prima putere nucleară a lumii, dar continuă să mintă că obiectivul este rezonabil. Trebuie doar să strângem cureaua, să mergem pe front alături de frații ucraineni și să ne rugăm ca Putin să nu folosească arme nucleare. Președintele Macron a revenit asupra declarațiilor-bombă, dând de înțeles că și-a cântărit bine cuvintele. Lucru subliniat și de premierul Gabriel Attal: ”Când vorbim despre soldații francezi (în Ucraina – n.r.), putem vorbi și despre soldații care sunt implicați în antrenamente, în apărarea aeriană terestră sau în apărarea unui anumit număr de frontiere”.
■ Cu mingea ridicată la fileu, președintele Putin a avut suficientă muniție ca să-și motiveze și mai tare populația în perspectiva unei mobilizări generale, după alegerile prezidențiale: ”Rusia nu intenționează să atace Europa, Occidentul minte. Noi înțelegem că vorbesc prostii. (…) Înțelegem că Occidentul încearcă să ne atragă într-o cursă a înarmării. Încearcă să ne epuizeze, să repete șmecheria pe care au reușit-o cu Uniunea Sovietică în anii 1980. (…) Rusofobia orbește oamenii și îi lipsește de facultățile lor raționale. (…) Dacă trupele NATO vor veni în Ucraina consecințele pentru intruși vor fi și mai tragice. Avem arme ce sunt capabile să lovească ținte pe teritoriul lor. De ce ei nu înțeleg că există pericolul unui conflict nuclear? (…) Acțiunile SUA efectiv au distrus securitatea europeană”.
■ Consilierii români și americani de la Chișinău au scris un comentariu pentru publicația The Wall Street Journal și au rugat-o pe Maia Sandu să-l semneze. În editorial se prezintă situația din Moldova și atașamentul față de ”ordinea internațională bazată pe reguli”, în speranța că republicanii MAGA vor vota, în sfârșit, ajutorul de 61 de miliarde de dolari destinat Kievului. ”Rusia ne violează cu consecvență statutul de țară neutră, staționând ilegal trupe într-o parte a teritoriului nostru, regiunea Transnistria. (…) Triumful lui Putin le va da curaj aliaților lui să-și pună în practică propriile planuri expansioniste. Vocea Americii va fi mai slabă, iar interesele ei periclitate. Succesul Rusiei ar pune în primejdie principiile prețuite de America și aliații ei, precum securitatea colectivă, lanțurile de aprovizionare, piețele globale și prosperitatea”, punctează scribii Maiei, în încercarea de a-i sensibiliza pe cetățenii americani. În context, ministrul german de externe Baerbock consideră că evoluţiile recente din Moldova ”le reflectă pe cele de la începutul conflictului dintre Ucraina şi Rusia din urmă cu câţiva ani”. Are dreptate. Cineva se pregătește să bage bățul prin gard pentru deschiderea unui al doilea front, cu trupe NATO.
■ Franța a declarat că ”focurile de armă ale soldaților israelieni împotriva civililor care încercau să aibă acces la alimente” (112 morți și 760 răniți potrivit Ministerului Sănătății din Gaza) sunt ”nejustificabile”, iar președintele american Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea că incidentul va complica eforturile mediatorilor de a negocia o încetare temporară a focului. ”Îngrijorări”, respectiv ”fapte nejustificabile”. La atât se rezumă reacția politicienilor-marionetă față de comportamente animalice, pe care nu doar că refuză să le stopeze prin atitudini ferme, dar le și încurajează în mod direct, prin veto-uri la ONU și inițiative în spatele ușilor închise.
■ CNA, prin vocea lui Mircea Toma, a premiat-o pe jurnalista Cristina Cileacu pentru curajul de a merge pe front și de a relata în direct, de la nivelul solului, despre faptele de vitejie ale armatei lui Netanyahu. Gala ”Fapte, nu frică” s-a încheiat totuși cu teama că pișcoturile cumpărate de organizatori nu vor ajunge, din păcate, pentru toată lumea.
Autor: Adrian Onciu
Adauga comentariu