La Untold Dubai, prin intuiția și perseverența jurnaliștilor Anca Alexandrescu, Liviu Alexa și Iosefina Pascal, un colț al covorului care ascunde multă murdărie din România a fost ridicat. S-a văzut cât se poate de limpede că generalul Florian Coldea, omul care a stat la butoanele SRI în cea mai neagră perioadă a instituției, se află în epicentrul unei grupări pestrițe, ca să mă exprim cel puțin pentru moment elegant. Dar ceea ce s-a văzut este doar vârful icebergului. Nimic mai mult.
Cine sunt personajele care, așa cum s-a văzut, au făcut parte la Dubai din anturajul lui Florian Coldea? Oameni care se ocupă cu prostituția, cu traficul de carne vie, cu jocuri piramidale, interlopi în adevăratul înțeles al cuvântului, precum și reprezentanți corupți ai unor instituții de forță. Am văzut la Untold Dubai doar un simplu instantaneu. Dar chiar și așa, se vede cât se poate de clar că, în loc să-și vadă de viața sa, cu pensia nerușinată pe care o are, generalul Florian Coldea conduce din umbră nu doar o societate de interlopi, ci pur și simplu o bună parte din ceea ce numim „România subterană”. Cum a fost și cum este posibil acest lucru?
Să ne reamintim. Coldea a devenit o persoana publică în primul an de președinție al lui Traian Băsescu, când acesta, în calitate de comandant suprem, a fost pus în fața unei provocări intens mediatizate, nu numai în România, ci și în întreaga lume. Luarea unor jurnaliști drept ostatici. Și transferarea lor din mână în mână între organizații de teroriști. Pentru a-i recupera, instituția prezidențială a luat decizia, deși nu a recunoscut niciodată oficial acest lucru, de a plăti o consistentă răscumpărare. Misiune pe care a primit-o un ofițer antitero, până atunci un ilustru necunoscut. Florian Coldea. Acesta a plecat cu o valiză de bani și s-a întors cu ostaticii. Traian Băsescu și-a sărbătorit triumful, ocazie cu care a lansat în spațiu teoria „marelui licurici” și l-a răsplătit pe Florian Coldea, care în scurt timp a ajuns la butoanele celui mai important serviciu secret al țării în calitate de director executiv. Numai că, pe parcurs, s-au întâmplat două accidente.
Primul accident a fost generat de Omar Hayssam, cel acuzat și condamnat la ani grei de închisoare pentru că ar fi organizat răpirea grupului de jurnaliști. La prima sa arestare, înainte de a se evapora temporar din țară, Omar Hayssam a primit în locul de detenție vizita unor consilieri prezidențiali, care i-au făcut o serie de propuneri în schimbul evaporării sale. În cele din urmă, acest prim act al piesei jucate de cel mai mare terorist din istoria României și de președintele României prin cei câțiva intermediari s-a sfârșit printr-un aranjament. Omar Hayssam a fost silit să-și cedeze o parte din avere „bunului doctor Yassin”, un prieten și un confident al lui Traian Băsescu. Ce s-a întâmplat mai departe nu se știe. Ceea ce se știe însă este că Omar Hayssam în mod miraculos s-a evaporat din țară, dar a fost recuperat mai târziu, iar acum se află în penitenciar. Și poate confirma cea de-a doua împrejurare la care mă refer.
Florian Coldea nu a predat teroriștilor întreaga sumă de bani cu care a plecat din țară. S-au „evaporat” 400.000 de dolari. Nu este o simplă supoziție. A confirmat-o, în debriefingurile organizate la solicitarea sa la Washington, cel care în acea perioadă era procuror general al statului român. Mai mult, în cartea sa, publicată între primul și cel de-al doilea tur de scrutin pentru al doilea mandat al lui Traian Băsescu, respectivul procuror general descrie negru pe alb acest rezultat la care a ajuns în urma cercetărilor pe care le-a efectuat. Deci așa și-a început Coldea ascensiunea.
El nu s-a aflat doar la butoanele SRI. Ci și sau mai ales în epicentrul unei grupări care a acaparat și subordonat prin mecanisme de tip securistic o bună parte din justiție și din instituțiile de forță. Și care treptat și-a întins tentaculele și asupra presei, Parlamentului, Executivului și societății civile. Un adevărat stat în stat, pe care Traian Băsescu l-a tolerat sau chiar încurajat, până când a fost prea târziu ca să mai poată reacționa. Grozăvia consta în faptul că printre cele mai proeminente personaje aflate în subordinea lui Coldea s-au aflat șeful DNA, care a îndeplinit și funcția de procuror general al României, oameni cheie din procuratură și justiție, consilieri prezidențiali, unul fiind chiar Daniel Moldovan, pe care l-am revăzut zilele trecute în grupul de la Dubai, Elena Udrea, care astăzi își execută o primă pedeapsă cu închisoarea în penitenciarul de la Târgșor, și alte și alte personaje al căror nume, dacă ar fi să-l consemnez s-ar constitui într-o listă nesfârșită.
Esențial este că Florian Coldea și-a început cariera printr-o fraudă de mari proporții și, cât timp a fost la butoanele Serviciului Român de Informații, a continuat la fel, construind și consolidând în paralel o întreagă rețea de așa-ziși oameni de afaceri, cei mai mulți nefiind altceva decât simpli interpuși.
Statul subteran există în România, este condus de generalul Florian Coldea și, de multe ori, se dovedește a fi mai puternic decât statul vizibil. Și continuă să dețină o influență extrem de mare nu numai „pe culoarele justiției”, gestionate mult timp de generalul Dumbravă, aghiotantul lui Coldea, ci chiar și în interiorul Serviciului Român de Informații. Unde Coldea și-a plantat soția chiar la conducerea unui departament extrem de important, cel care efectuează testarea periodică psihologică a lucrătorilor SRI. Putând decide într-o oarecare măsură cine să plece și cine să rămână, cine să fie retrogradat și cine să fie promovat.
O fi simțit ceva și Klaus Iohannis atunci când, în calitate de președinte al României, a constat și ne-a informat că statul român a eșuat. Suntem un stat eșuat, atâta timp cât funcțiile acestuia sunt dublate de funcțiile extrem de eficiente ale statului subteran, al cărui președinte este Florian Coldea, un om devenit extrem de bogat, poate cel mai bogat om din România, care-și gestionează averea prin interpuși. Doar pe o mică parte dintre aceștia i-ați putut vedea la Dubai. Dacă acest stat, mă refer la statul clasic, mai are anticorpi, ar face bine să declanșeze de îndată ample investigații în ceea ce-l privește pe Coldea și anturajul său, iar la capătul acestora să treacă la demantelarea statului subteran.
Autor: Sorin Roşca Stănescu
Sursa: http://www.corectnews.com/politics/pre-edintele-statului-subteran
Adauga comentariu