Analize și opinii

Adrian Onciu: STRATEGII DE REPLIERE

Devine din ce în ce mai evident că regimul Zelensky și aliații occidentali au eșuat în mult-trâmbițata contraofensivă. Iar deocamdată nu există suficientă carne de tun pentru a schimba vizibil situația de pe front.
Dacă realitatea ar fi fost măcar o idee diferită, cu siguranță am fi aflat prin intermediul jurnaliștilor războinici, plătiți să bată tobele la comandă.
Cu alte cuvinte, se caută cu disperare soluții menite să facă onorabilă ieșirea din conflict a aliaților Ucrainei. Există mai multe elemente de ultimă oră care sugerează această variantă de lucru. Să le luăm pe rând.
Până de curând, Zelensky și aliații au respins negocierile de orice fel, sub diferite pretexte. Casa Albă a pasat mingea în curtea Kievului, care a fost fără echivoc: nu putem vorbi despre reluarea discuțiilor cu Moscova până când trupele rusești nu se retrag. Inclusiv din Crimeea. Ei bine, iată că eșecul contraofensivei a schimbat puțin datele problemei.
Ucraina pare încântată să participe în acest week-end la negocierile organizate de Arabia Saudită, în prezența reprezentanților a 40 de state. Se speră că vor fi agreate ”principiile-cheie pentru un viitor acord de pace”, deși în lipsa Rusiei discuțiile vor fi absolut inutile. Este foarte greu de crezut că reprezentanții Chinei, spre exemplu, vor semna o declarație de intenție aflată în contradicție flagrantă cu interesele Kremlinului.
Așadar, întrunirea de la Jedahh pare a fi mai degrabă un soi de propagandă ieftină. Un mesaj adresat opiniei publice: uitați, noi vrem pace, dar depinde doar de Putin dacă războiul va continua.
Pe de altă parte, Statele Unite ale Americii şi Ucraina au început un proces de negocieri pentru a ajunge la noi acorduri bilaterale de securitate, probabil după modelul Israel-SUA. În urma eșecului de la summit-ul NATO, Kievul încearcă să obțină ceva mai mult decât nimic. Iar Pentagonul a intrat în joc cu mare elan. Că doar nu-i doare gura pe generalii americani să promită continuarea sprijinului militar, astfel încât armata lui Zelensky să reprezinte ”o forţă sustenabilă capabilă să apere Ucraina acum şi să descurajeze Rusia în viitor”.
Nu în ultimul rând, pentru prima dată de la declanșarea războiului aflăm că cetățenii americani s-au cam săturat să arunce cu banii într-un sac fără fund. Evident că sentimentul este mult mai vechi, însă Deep State-ul de la Casa Albă a lansat informația taman acum, prin intermediul CNN, pentru a pune o presiune în plus pe regimul Zelensky. Cel puțin 55% dintre americanii chestionați într-un sondaj de opinie consideră că SUA nu ar trebui să aloce fonduri suplimentare pentru Ucraina.
Cum alegerile prezidențiale bat la ușă, administrația Biden ar face o mare eroare dacă ar ignora dorința fermă a electoratului.
Cel mai probabil și europenii s-au săturat să transfere zeci de miliarde de euro către un guvern corupt și iresponsabil, dintr-o țară aflată în afara Uniunii Europene. Însă deocamdată sondajele de opinie plătite cu bani de la buget sunt ținute la sertar. Doamna Ursula von der Leyen se află în concediu de odihnă și așteaptă pe SMS ultimele sarcini trasate de Joe Biden.
Oricât ar fi de potlogari și inconștienți, politicienii-marionetă realizează că, în lipsa unor victorii clare acolo departe, pe front, există mari șanse să fie învinși în mod rușinos inclusiv la ei acasă.
Iar pierderea puterii este ultimul lucru pe care și-l doresc.

Autor: Adrian Onciu