Analize și opinii

Dan Diaconu: Socialismul produce dezastre bugetare

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul", sustine o conferinta de presa generata de decizia autoritatilor de a demola Casa Rosetti-Solesti, declarata monument istoric de categoria B, in Bucuresti, joi 12 mai 2011. Decizia de demolare a fost luata pe baza unui aviz dat de Directia de Cultura Bucuresti, Ministerul Culturii argumentand ca respectivele corpuri nu sunt clasate ca monumente istorice. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Nulitatea Nicuşor Dan anunţă cu surle şi trâmbiţe că urmează să achiziţioneze 20 de minicentrale termice pentru a asigura furnizarea optimă a agentului termic pentru aproximativ 16 300 de apartamente. Investiţia faraonică şi absolut inutilă nu va fi nimic altceva decât o nouă gaură dată bugetului Bucureştiului, fără a se rezolva mare lucru. De ce, o să vă explic în continuare.

Bucureştiul are o reţea de 954 km de conductă magistrală de încălzire, căreia i se adaugă aproape 3000 km de conductă secundară. Înţelegeţi despre ce dimensiuni vorbim? Problema acestei reţele este că e şi învechită, pierzându-se o groază de agent termic în conductele epuizate prin care apa se scurge mai degrabă în pământ decât în reţea. Toţi primarii Bucureştiului promit că vor schimba ţevile şi că vor „moderniza sistemul”. Aveţi idee cât costă operaţiunea? V-o spun după licitaţia organizată de Primărie: cam 12 milioane de lei pe kilometru. Asta înseamnă că doar înlocuirea magistralei – care-i esenţială! – duce costurile la 11.7 miliarde de lei! Cifra nu este corectă deoarece în licitaţia primăriei se amestecă lucrările de înlocuire a conductei magistrale cu alte lucrări la conducte secundare(mai mici). Dar nu ne luăm de la asta, presupunem că acela ar fi costul, chiar dacă în realitate e mult mai mare. Problema e că sunt o groază de bani, adică aproape 2.5 miliarde de dolari. Pentru ce? Doar pentru magistrală. Ce faci cu restul reţelei care e de trei ori mai mare?

Încălzitul „la comun”, am mai explicat-o, vine din perioada socialist-comunismului. Pe acea vreme Bucureştiul avea industrie grea. La fel se întâmpla şi-n marile oraşe ale ţării. În această industrie, agentul termic era un produs secundar: trebuia să răceşti cazanele sau mai ştiu eu ce echipamente industriale şi-ţi rezulta apă fiartă. Decât să o arunci, mai bine o pompezi în sistem şi încălzeşti casele oamenilor. Pe hârtie sună bine, dar în realitate s-a dovedit un dezastru. Ştiu bine ce friguri am încasat la bloc şi de-aceea imediat după Revoluţie mi-am făcut casă şi-am şters-o de-acolo. Încălzitul la comun e un dezastru deoarece nu poţi avea pretenţia eficienţei în condiţiile în care tu plimbi apa aia fiartă pe un traseu de 900 de kilometri. E limpede că la cap ajunge rece ca gheaţa, iar ăia fac frigul.

Dacă pe vremea lui Ceauşescu încălzirea centralizată putea avea o miză deoarece existau surse gratuite, acum agentul termic trebuie încălzit centralizat, apoi transportat, făcut schimbul de căldură în centralele de proximitate şi abia apoi livrat oamenilor. E efectiv un colos energofag şi fără absolut nicio validitate economică. În plus, încălzirea agentului termic se face prin intermediul păcurii, rezultând probleme grave.

Ca să înţelegeţi cât de păgubos e sistemul centralizat o să vă dau un exemplu pornind de la idioţeniile de mini-centrale pe care le cumpără Nicuşor Dan. Spune nulitatea de la vârful capitalei că urmează să plătească peste 105 milioane de lei fără TVA(aproape 125 milioane cu TVA!) pentru cele 20 de mini-centrale care ar urma să încălzească 16 300 de apartamente. Un calcul simplu pe care matematicianul fără pereche l-ar fi putut face extrem de facil, i-ar fi spus că dacă în locul mini-centralelor minune le-ar fi cumpărat locatarilor centrale de apartament, costul acestora ar fi fost de 32,6 milioane de lei! Adică o economie de peste 92 milioane de lei(sume cu TVA). Comparând consumul energetic şi pierderile inerente de pe reţea, ne rezultă o diferenţă fabuloasă de randament, adică de consum. Pe înţelesul socialist al lui Mucuşor, avem o amprentă mai mică de carbon în cazul centralelor de apartament decât în cazul mini-centralelor lui socialiste.

V-am spus de multe ori: socialism-comunismul ne duce în sapă de lemn deoarece pune colectivismul egalitarist pe primul loc, fără a mai face o analiză economică. În acest fel, primăriile care se încăpăţânează să menţină sistemul centralizat nu fac altceva decât să paraziteze buzunarele celor pe care-i ţin în frig pe bani mulţi. De fapt, dacă e să fim corecţi, nu doar buzunarele acelora sunt parazitate. De o grămadă de vreme preţul gigacaloriei în Bucureşti e subvenţionat, chestiune absolut aberantă. În acest fel eu, care plătesc lună de lună corect combustibilul pe care-l consum fără nicio subvenţie, sunt obligat ca din banii mei să susţin şi fantasmele faraonice ale primarilor bucureşteni care trag din toţi bojocii de-un cadavru în putrefacţie.

Înţelegeţi, cred pe ce se aruncă banii. Cu asemenea nulităţi în funcţii cheie nu-i de mirare că totul se duce de râpă. Şi, din păcate, nici nu există pedeapsă pe care să o aplici târlei de dobitoci care după 1989 a deturnat destinele României.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/2023/07/socialismul-produce-dezastre-bugetare.html