Referatul cu informații de la SRI despre Mircea Abrudean are efecte politice și personale. Săgeata (reprezentantul, înaintașul, mîna invizibilă) lui Emil Boc în diverse guverne a primit, în sfîrșit, un fel de șah. Mircea Abrudean are probleme. Ce fel de probleme? Nu este treaba mea! Pot conține niște informații secret de stat. Asta înseamnă că SRI-ul urmărește politicieni, face dosare și trimite. Nu spun că faptele sunt fake, deși unii ofițeri raportează și aberații. Pot fi importante sau niște mărunțișuri. Oricum, ceva făcut după cum înțeleg și după cît îi duce mintea pe ofițeri și pe conducătorii lor. Dar asta ține de calitatea personalului și de pregătirea și instrucția efectuată. Noi reținem doar faptul că un politician nu neapărat de anvergură are un dosar și dosarul este pus în mișcare în momentul unei numiri importante. Contează sau nu, vom vedea. Pe vremea lui Ceaușescu, conta.
Primele tensiuni în noua guvernare: Ce le-a provocat
Nu cunosc problemele lui Mircea Abrudean. În grupul de la Cluj, este doar un instrument. Dacă este de aceeași factură cu Rareș Bogdan, s-ar putea să aibă mai multe. Adică, dosarul său ar trebui să conțină mai multe informații despre învîrteli, aranjamente, cheltuieli exagerate, împrumuturi, proprietăți și implicare în afaceri imobiliare. Dacă există informații despre Abrudean trebuie să existe și despre Rareș Bogdan. Vacanțele sale în Italia, în Orient, în Turcia, chefurile la Monte Carlo și investițiile sale imobiliare or fi atras atenția cuiva, așa cum învîrtelile lui Pandele cu Hubert Thuma, Iulian Dumitrescu și Cristian Bușoi, plus cea mai mare parte din grupare, trebuie să fie inventariate pe undeva pe la SRI. Pentru că sunt liberali (și pentru că Eduard Hellvig a fost liberal și o spălare de bani pentru PNL de pe vremea cînd era secretar general al partidului a rămas în Belgia în coadă de pește) s-ar putea ca TOATE să rămînă în sertare. O vreme, pînă la schimbări și la noi ordine. S-ar putea ca în nepăsarea și aroganța proverbială, el să nu știe mare lucru despre ce fac ei. Așa că nici noi nu știm conținutul sertarelor și acordurile președintelui. Părerea mea este că dosarele sunt mai bogate decît ne imaginăm. Deocamdată, ele sunt ferecate pentru că generalii încă se tem de puterea și de ordinele lui Klaus Iohannis.
Dezastru judiciar pentru PNL și DNA (I)
De reținut totuși faptul că primul-ministru Marcel Ciolacu ține cont de asemenea informații. O fi rămas sensibil la SRI de pe vremea eșuatului său doctorat sau își păstrează legăturile pentru anii cînd va ieși din politică și cînd își va susține doctoratul. Tot la Academia Națională de Informații a SRI, probabil!
Războiul și orăcăiala pentru postul lui Abrudean ne arată că PSD-PNL nu alcătuiesc o coaliție. Cele două partide alcătuiesc mai mult o bandă politică decît o grupare hotărîtă să pună umărul la scoaterea țării din impas.
Informațiile de la SRI sunt consultative, dar atîrnă. Mai greu sau mai puțin, în funcție de cine judecă. În acest caz, Marcel Ciolacu a devenit pe neașteptate grijuliu. Este vorba despre placa turnantă a Guvernului României și de turnul de control al marilor companii publice. Cum să le scape din mînă și să-i lase pe liberali să afle tot?
Marcel Ciolacu începe să devină un jucător. N-a ezitat să numească sau să susțină tot felul de tonți în diverse funcții. Lista este lungă. În sfîrșit, poate să-și încerce mușchii și să refuze. De ce să nu folosească informațiile cu valoare consultativă pentru a bloca accesul în cabinet al unui ins care este mîna lungă și ochiul dușmanului său politic?
Încă nu știm ce fel de animal politic și ce adîncimi de caracter mai ascunde Marcel Ciolacu.
Autor: Cornel Nistorescu
Sursa: cotidianul.ro
Adauga comentariu