Analize și opinii

Pentru că nu mai pot face doar datorii, scot la vânzare Hidroelectrica

Pentru ca nu mai pot face doar datorii, cu o economie care nu mai aparține țării și a cărui principală activitate este externalizarea profitului și fuga de taxe, stupizii politicieni locali scot la vanzare perla coroanei. Hidroelectrica probabil va depasi Petrom dupa listare, devenind cea mai valoroasa companie de pe Bursa din Bucuresti. Compania are 182 de hidrocentrale din „greaua mostenire comunistă”, cum nu se vor mai face vreodata în România, si un parc eolian. Statul detine 80%, iar Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton, 20%, in contul rechinilor imobiliari.

KPMG estimeaza la 54 miliarde lei valoarea Hidroelectrica, fata de 31, cat face Petrom acum. De subliniat ca, in acestă primă fază, în care se înstrăinează 19%, cel care vinde e Fondul Proprietatea, nu statul. Dar, avand in vedere ca Uniunea Europeana impune listarea in dictatul numit „Planul Național de Redresare și Reziliență” (PNRR), sub amagirea și santajul cu mult apreciatele „fonduri europene”, pare o schema in doi pasi.

Fondul Proprietatea vinde un numar mic de actiuni (pentru care se asteapta mult mai multi ofertanti decat necesarul), creste cota la ce detine si, in pasul doi, statul incepe sa vanda si el pe fondul crizei. (Daca era vorba sa vanda doar fondul privat, nu era nevoie sa fie cerinta impusa in PNRR).

Banca Rothschild e consultant in procesul de listare. Legaturile dintre Fondul de Investitii Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea, si banca Rothschild sunt vechi. În 1988, Templeton a cumparat Fondul de Management Rothschild, in acel deceniu sporindu-si spectaculos activele in administrare, de la 2 la 44 miliarde $, ca sa ajunga in prezent la 1,5 trilioane.

În 2015, Franklin Templeton detinea 30% din datoria de stat a Ucrainei, cand banca Rothschild si-a exprimat interesul pentru achizitionarea ei. Dupa care banca a consiliat Ministerul de Finante de la Kiev in emisia de obligatiuni. În prezent, Blackrock e cel mai mare investitor in datoria Ucrainei. (Corporatiile se asteapta sa fie compensate de UE si SUA prin programe de restructurare a datoriei respective si prin active si contracte de reconstrictie dupa razboi).

La listarea Hidroelectrica se asteapta sa se repete cel putin succesul de la lansarea altor valori similare. În 2007, cererea pentru primele actiuni Transgaz a depasit de 28 de ori pachetul pus in vanzare, in 2013, cel al Romgaz, a fost suprasubscris de 17 ori. Succes au avut si Nuclearelectrica si Electrica la debutul in piata publica.

Prin salba de hidrocentrale, firma da cea mai ieftina energie si cel mai mult curent din tara (30% din productia nationala). In contrast cu investitiile uriase din Epoca de Aur, statul capitalist o foloseste ca vaca de muls. In fiecare an, extrage aproape integral, uneori si peste tot profitul realizat sub forma de dividende. Aspect care o face, de asemenea, tentanta pentru investitori.

In compensatie cu perspectivele unei energii ecologice in conditiile electrificarii parcului auto, exista riscul asociat monedei (actiunile vor fi cotate in lei) si incertitudinea regiunii.

https://www.bursa.ro/oferta-hidroelectrica-la-un-pas-de…

https://m.zf.ro/…/celebra-banca-rothschild-este…

Comunicat oficial:

Hidroelectrica anunță intenția de listare pe Bursa de Valori București

S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. (“Hidroelectrica” sau “Societatea”), principalul producător de energie electrică din Romania, cu un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile și unul dintre cei mai mari producători hidroenergetici din Europa, anunță astăzi intenția Fondului Proprietatea S.A. (“Fondul”), un fond de investiții alternativ administrat de Franklin Templeton International Services S.À R.L. (“Franklin Templeton”) (“Acționarul Vânzător”), de a desfășura o ofertă publică inițială (“Oferta Publică Inițială” sau “Oferta”) având drept obiect acțiuni ordinare existente (“Acțiunile”). Societatea intenționează totodată să aplice pentru admiterea (“Admiterea”) la tranzacționare a acțiunilor sale pe piața reglementată a Bursei de Valori București (“BVB”). Oferta va avea loc după aprobarea prospectului (“Prospectul“) de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Detaliile ofertei:

  • Fondul a primit acordul acționarilor pentru a dispune în cadrul Ofertei de întreaga sa participație de până la 19,94%, din numărul total de acțiuni emise de Societate. Numărul de acțiuni ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice va fi determinat ulterior. Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul Ofertei și nu va beneficia în vreun fel de fondurile obținute ca urmare a desfășurării Ofertei.
  • Oferta va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor retail și instituționali din România, precum și investitorilor instituționali internaționali eligibili.
  • Acțiunile vor fi vândute și, ulterior Admiterii, tranzacționate în lei (“RON”).

A NU SE PUBLICA SAU DISTRIBUI ÎN STATELE UNITE, CANADA, JAPONIA SAU AUSTRALIA

  • Admiterea este de așteptat să aibă loc în iulie 2023. Odată admise la tranzacționare, acțiunile Societății vor fi incluse în indicele BET al BVB imediat după Admitere.
  • Societatea și Fondul vor fi supuși unei restricții de înstrăinare a acțiunilor Societății pentru o perioadă de 180 zile, iar acționarul majoritar al Societății va fi supus unei restricții de înstrăinare a acțiunilor Societății pentru o perioadă de 12 luni de la data Admiterii.
  • Informații detaliate despre Ofertă vor fi publicate după aprobarea Prospectului.
  • Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH și Morgan Stanley Europe SE acționează în calitate de Coordonatori Globali Comuni în legătură cu Oferta. Banca Comercială Română SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG și Wood & Company Financial Services acționează în calitate de Deținători Comuni ai Registrului de Subscrieri. Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. și S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt Manageri Comuni Principali.
  • Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited este Consultantul Financiar al Fondul, iar STJ Advisors este Consultantul Financiar al Societății în legătură cu Oferta Publică Inițială”

Sursa: anonimus.ro