Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Asta ca să știți cum stă treaba cu rusofilia.”

Prima mare companie privată americană care a fost salvată cu bani publici a fost goagăl. S-a întâmplat în timpul primilor ani de război contra terorii (SUA & Marea Britanie versus Irak și Afganistan) printr-o serie cvasi-nelimitată de contracte cu Departamentul de Apărare al SUA.
Goagăl era, prin 2001, un start-up care de-abia evitase falimentul din perioada “dot.com”, dar prin 2003 trăgea să moară. A venit la timp un mega-contract cu armata americană.
Doar unul dintre fondatori se numea Larry. Celălalt se numea Serghei.
Asta ca să știți cum stă treaba cu rusofilia.
După două mandate ale lui Bush jr., goagăl avea deja acces la datele a peste 270 de milioane de alegători americani. Trecuse deja de stadiul de contractor punctual al armatei. Devenise contractor principal al statului pro-fund.
A fost foarte simplu pentru goagăl să îl facă președinte pe Obama. Campaniile din 2008 și 2012 au fost butaforie. Se știa de la nivelul anului 2006 cine va fi fost „alesul”.
Evident, ulterior anului 2008, șeful goagăl a fost făcut principalul consilier al lui Obama.
După reușita electorală a progresiștilor din 2008, goagăl, plus celelalte big tech care existau (microsoft și apple) și care se construiau prin achiziții ostile (amazon și feisbuc) sau cu contracte masive cu statul (tesla) au devenit giga – companii. Au devenit mult prea importante pentru a fi lăsate să falimenteze și iertate de la controlul și supravegherea statului profund și abscons.
Aceste giga-companii (minus, probabil, tesla, care nu o duce prea bine zilele astea, pe motiv de pseudo-frondă a lui Musk) au devenit atât de constrângătoare și covârșitoare încât azi nu li se mai poate opune aproape nimic. Nici măcar suveranitatea statală, constituțiile naționale și tratatele internaționale. Și-au făcut propriile legi, a-naționale. Au ocupat spațiul nemărginit al internetului și chiar orbita terestră joasă. Cloud-ul nu este o lume magică în care ar putea exista o altă realitate. Este o rețea de computere (ne)legate între ele care aparțin acestor giga-companii.
Ce vreau să spun …
Prin Constituție trebuie ca, obligatoriu, să fie limitată puterea a-națională a corporațiilor sistemice.
Războiul din Ucraina, ca și plandemia, au fost teste majore ale capitalismului de control și supraveghere. Noi, oamenii simpli, le-am picat. Ele, giga-companiile, le-au trecut cu brio. Pentru salvarea democrației și a economiei de piață, antreprenoriale, responsabile, este obligatorie demantelarea acestor giga-companii. În caz contrar, “zeul” transhumanist poate să ne ducă la extincție ca specie. IA nu mai este un simplu instrument tehnologic în ajutorul omului. Există deja în detrimentul omului. Ce vedem, ca chat bot și alte jucării de prostit aitiștii, e doar vârful icebergului. Partea masivă și întunecată e la statul profund, care deține giga-companiilor.
Puterea nu doar corupe. Dezvăluie. Arată exact cine ești când capeți o fărâmă din ea sau, și mai riscant și imprevizibil, când ți se oferă sceptrul.
Suntem atât de iresponsabil de neatenți și supuși încât să oferim acest sceptru unor astfel de entități malefice și cinice, care îți „bagă la înaintare” asemenea bufoni, saltimbanci și actori drept lideri, tehnocrați și birocrați?
Notă: afirmațiile factuale de mai sus sunt susținute de enormul material documentar adunat de Shoshana Zuboff în cartea sa din 2009, Era capitalismului de supraveghere – Lupta pentru viitorul umanității și noua frontieră a puterii. Am scris destul de des comentarii ale acestei lucrări, inclusiv în cartea mea din 2021, Lamentabilul amurg al zeilor. O scurtă trecere în revistă o puteți regăsi în primul comentariu.

Autor: Gheorghe Piperea