De departe știrea cea mai importantă a acestor zile: Iranul și Arabia Saudită au semnat un acord de reluare a legăturilor diplomatice, sub oblăduirea Chinei.
Ali Shamkhani, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului a semnat acordul împreună cu Musaad bin Mohammed al-Aiban, consilierul saudit pentru securitate națională și Wang Yi, diplomat de vârf al Chinei, fost ministru de externe (2013 – 2022).
În maximum două luni, ambasadele vor fi deschise.
Asistăm la o resetare a puterii globale. China preia inițiativa în BRICS și își lărgește influența politică și economică în Orient.
În plus, pe lângă Rusia, are “în portofoliu” încă două state extrem de bogate în resurse. Iar fără resurse, China nu își poate asigura dezvoltarea.
Probabil că asistăm la lovitura de grație dată SUA în regiune: Arabia Saudită, partener tradițional al Washingtonului, este preluată de adversarii “Occidentului Colectiv”, iar Iranului i se oferă protecție în cea mai puternică uniune economică emergentă a lumii. Care se va transforma curând și într-o uniune militară.
Israelul, care juca între marile adversități musulmane din zonă și care avea ca obiectiv slăbirea Iranului, rămâne descoperit. Dacă și Egiptul și Iordania vor intra în această uniune, și au tot interesul, vor trebui să-și regândească toată politica de alianțe zonale.
Saudiții dăduseră cu flit intereselor SUA chiar acum un an, când li s-a cerut să-și folosească influența din OPEC și să crească masiv producția de petrol. Războiul din Ucraina începuse iar UE, privată de petrolul și gazele Rusiei la presiunea SUA (care au și aruncat în aer conductele Nord Stream în septembrie), riscau o recesiune bruscă.
În loc să crească producția, saudiții au scăzut-o.
Devastatorul război din Yemen, care a mutilat țara, un conflict șiito – sunnit susținut de Teheran și Riad, probabil că se va stinge curând. Riscul de conflict direct devine complet improbabil.
Va urma Turcia, o altă forță a Orientului Mijlociu – țară NATO dar în care sentimentele antiamericane sunt crescute după încercarea de lovitură de stat din 2016 – să ceară oficial intrarea în BRICS. Vor urma apoi multe alte state din Africa, Asia și America Latină.
Asistăm la o polarizare a lumii cauzată de hegemonia excesivă impusă de SUA tuturor statelor, inclusiv prin folosirea forței brute armate în Europa (Serbia), Orientul Mijlociu (Irak, Siria, Afganistan) și Africa de Nord (Libia), la care adăugăm revoluțiile “portocalii” în Egipt, Algeria, Maroc, Iordania, Bahrain, dar mai ales din Ucraina (Euro Maidan), transformată ulterior în conflict armat cu Rusia. State viabile au fost transformate în ruine.
Strategii globalismului sperau ca, odată pierdută capacitatea de a-și apăra teritoriul prin intrarea NATO în Ucraina (nu invers), când rachetele americane ar fi fost la câteva sute de km. de Sankt Petersburg și Moscova, Rusia exsanguinată să poată fi suptă de resurse pe modelul Irak. Nuca a fost însă prea tare.
Cum se poate explica antiamericanismul ce ajunge la americanofobie în țările din afara spațiului occidental (unde și acolo crește progresiv)?
Pe lângă dictatul economico-militar, SUA a impus un dictat ideologic grotesc. LGBT, gender, BLM – în general ideologiile woke exportate forțat inclusiv în învățământul primar, steagurile curcubeie puse ostentativ pe ambasade, toate acestea produc repulsie și frustrare în marea masă a popoarelor tradiționaliste.
Ce s-a reușit prin conflictul din Ucraina?
Să rupă Rusia de Germania/Europa și să o trimită direct în brațele Chinei, cu tot cu resurse.
Europa rămâne fără capacitatea de a concura pe piețele externe (asigurată de gazul ieftin rusesc), iar Green Deal-ul o va scoate complet din cadrul mondial, devenind o umbră desenată pe peretele luminat de lampioane chinezești.
Occidentul Colectiv, cu cel mai prost și ridicol leadership din istorie (nu e nicio exagerare), cu valori morale ce fac din Sodoma o rezervație puritană, are o plăcere morbidă să-și facă selfie în timp ce se sinucide.
S-a reușit o unificare rapidă a restului lumii non-occidentale, inclusiv între adversari; pierderea masivă a influenței SUA în America de Sud, totală a Africii și cvasi-completă a Asiei – cu excepția Coreei de Sud, Japoniei și Taiwanului.
Căderea Silicon Valley Bank, unul dintre cele mai mari falimente ale unei instituții financiare americane (al doilea ca mărime din istorie), face ca visul de redresare post-covid al economiei americane să se transforme în coșmar. Va urma o reacție în lanț.
Sancțiunile economice împotriva Rusiei lovesc ca un bumerang, exact în Occidentul Colectiv.
Nu se întrevede nicio posibilitate de a stopa căderea SUA din rolul de “jandarm mondial” preluat după căderea URSS. Lumea unipolară, forțată de strategii globaliști, care a dus la excesele ideologico-militare cunoscute, începe să devină deja o anecdotă.
Așa cum Imperiul Otoman era denumit “bolnavul Europei” în sec. al XIX-lea, așa avem acum un bolnav al lumii – SUA, într-o scleroză accentuată și fără perspective de redresare.
Șansele ca să-și prelungească influența în lume ar fi fost posibile prin renunțarea completă la ideologia demonică ce o propagă forțat, acceptarea multipolarității și parteneriatul strategic cu statele puternice ale lumii, în special cu Rusia, care deține tot nordul Asiei și resurse gigantice. Și cu care luptase alături în WWII.
Adică trebuia să armonizeze interesele americane cu interesele altor puteri regionale. A preferat bullying-ul și utopia realizării globalismului integral – un guvern mondial.
Orice geostrateg modest putea să le explice că principala problemă a SUA este China, nu Rusia, întrucât are capacitatea evidentă de a prelua conducerea lumii.
Nu poți îndigui puterea Chinei aruncând Rusia, o țară-punte dintre Europa și Asia, în brațele ei. Trebuie să fii un idiot congenital ca să nu faci o mare coaliție a statelor iudeo-creștine din America de N, Europa și Rusia, care să echilibreze imensa forță asiatică.
Acum e prea târziu. Trenul lumii a schimbat macazul și merge într-o direcție în care SUA, preocupată de soarta transgenderilor din Armată, va primi locuri în vagoanele de clasa a II-a.
Politica externă a SUA este făcută de fosilele “Soros”, Departamentul de Stat fiind ocupat aproape integral – Trump nu a reușit să schimbe nimic în mandatul lui – iar Madeline Albright, Colin Powell, Condoleezza Rice, Hillary Clinton, Victoria Nuland (implicată direct în Euro Maidanul din Kiev) șamd, s-au dovedit doar simple marionete ale corporatocrației.
Această preluare bruscă de inițiativă a Chinei, formarea unui pol enorm în afara Occidentului Colectiv pe fond de criză economică și război nedeclarat încă direct între SUA și Rusia, poate face ca fosilele ultra-globaliste din SUA să forțeze – urmând dictonul “după noi, Potopul” – un război nuclear. Însă acesta va distruge exact SUA și toată Europa, inclusiv partea europeană a Rusiei.
China va conduce ulterior toată lumea, fără să mai aibă contracandidați. Iată cum vom ajunge pe calea scurtă la o lume unipolară.
Deci singura soluție – finală – ar fi un război nuclear cu Rusia. Sau o nouă pandemie cu un virus mult mai letal, scos rapid din laboratoare.
Nu vi se pare că într-acolo vor davosienii să mergem? Asta ca să înțelegeți de ce persoanele care vorbesc de pace în Ucraina sunt considerate defetiste, rusofile, antioccidentale. Nu se dorește pacea sub nicio formă, chiar dacă Rusia nu poate fi cucerită militar decât în jocurile de pe calculatorul analistului Radu Tudor.
SUA (cu excrescența ei UE) a pierdut din mână lumea și nu vrea să negocieze soluții care să-i dea șansa unui viitor decent. Deviza lor este “Totul sau nimic”.
Problema este că “nimic” înseamnă extincția civilizației occidentale actuale.
Autor: Iulian Capsali
Adauga comentariu