Analize și opinii

Alexandru Racu: “Când ești sărac, nu prea îți permiți un stil de viață sexo-marxist.”

În timp ce clasa de mijloc e divizată de lupte cu miză simbolică care îi opun pe susținătorii familiei tradiționale celor care o atacă pentru că e patriarhală și heteronormativă, clasa muncitoare fără studii superioare și sărăcimea e cel mai afectată de disoluția familiei care aduce cu sine multă suferință și și mai multă sărăcie.
Probabil că votul acestor categorii sociale pentru populiștii de dreapta este, printre altele, și un backlash împotriva oamenilor mișto și educați care celebrează prin parade multicolore un fenomen pe care ei îl resimt, pe propria piele, ca pe un dezastru; iar familia, în mod paradoxal, tinde să devină un privilegiu al celor care se rușinează de ea și care subscriu tot mai ostentativ la ideologia lipsei de rușine.
În plus, cum costurile disoluției familiei sunt mai mari la baza societății, pentru că resursele sunt mai mici și dependența de familie e mai mare, oamenii care se zbat să își facă și să își păstereze o familie, în ciuda presiunilor economice și (contra)culturale tot mai mari, care văd cum în jurul lor totul se face țăndări și trăiesc constant sub spectrul depresiv-anxios al disoluției, nu pot decât să reacționeze virulent atunci când aceleași elite care i-au deposedat de drepturi și de statutul socio-economic de odinioară le mai și bagă pe gât un stil de viață care îi îngroapă de tot.
E o reacție de apărare perfect inteligibilă. Când ești sărac, nu prea îți permiți un stil de viață sexo-marxist. Iar când ăla care îți dă lecții de sexo-marxism e același care ți-a subminat baza economică a familiei, iar acum îți ține prelegeri despre fluiditate din confortul unei familii nucleare pe care tu nu ți-o mai permiți sau pe care te zbați să o conservi, răzbunarea prin intermediul ștampilei electorale devine un reflex predictibil și cât se poate de inteligibil.
“When it comes to marriage and family life, America is increasingly divided. College-educated and more affluent Americans enjoy relatively strong and stable marriages and the economic and social benefits that flow from such marriages. By contrast, not just poor but also working-class Americans face rising rates of family instability, single parenthood, and life-long singleness. Their families are increasingly fragile and poor and working-class Americans pay a serious economic, social, and psychological price for the fragility of their families.”