Analize și opinii

Lucian Sârbu: “Cică vitele emit prea multe gaze și mica Olandă trebuie să salveze planeta.!

Un dement care conduce conglomeratul Siemens – asta ca să înțelegeți cât de demenți sunt unii dintre cei care ajung să ocupe poziții de top în managementul corporațiilor – zice că un miliard de oameni ar putea renunța să mai mănânce carne. Și în felul ăsta am salva planeta. De ce sau de cine am salva-o, cine o amenință? Nu contează. Niște bubuli. Gogorița climatică, probabil.
Așa, dar ce propune dânsul ca alternativă la proteinele din carne? Nu e prea clar, dar e ceva cu o organizație numită EAT. Ce frumos! EAT. „Mănâncă”. Bine, hai să mâncăm. Mă duc pe situl acelei organizații, și ce văd? „The science-based global platform for food system transformation”. Ding dong! Băh băiati, băh. L-am mai avut noi pe unul care voia să ne „hrănească științific”, ăla cu „alimentația rațională”, știți voi care, și știți cum s-a terminat totul: cu un mare scandal în decembrie ’89.
Oamenii ăștia au ieșit din țâțânile hybrisului. Deja nu mai e de glumit cu ei. Sunt complet nebuni. O știință care e cult sau e obiect de venerație nu mai e știință, e religie. Un om de știință ar trebui să fie în primul rând un om smerit. Să înțeleagă că pentru fiecare „descoperire” există milioane de mistere. Ăștia au o atitudine față de știință de parcă știința începe și se termină cu ei. Da, putem consuma proteine și din alte surse decât din carne. Și? Ce vedem la populațiile care mănâncă preponderent proteină de origine animală comparativ cu cele care mănâncă preponderent ierburi sau insecte? Că oamenii – și bărbații, și femeile – sunt mai înalți, mai voinici, au un IQ mai ridicat și o speranță de viață mai lungă. Asta nu e o iluzie. E un fapt care poate fi dovedit oricând, comparând oricare două populații.
Dar ce înseamnă ca 1 miliard de oameni să renunțe la a mai consuma carne (inclusiv lactate, că nu poți omorî vacile și oile fără să omori și sursele de lactate)? Păi, să închidem fermele, cum își propun acum olandezii, în frunte cu marele dement Rutte. Cică vitele emit prea multe gaze și mica Olandă, care nu ocupă nici măcar 0,1% din suprafața globului, trebuie să salveze planeta. Olandezii sunt printre cei mai înalți, cei mai voinici și cei mai sănătoși europeni, dieta și stilul activ de viață având un rol important în acest lucru. Acum guvernul lor vrea să confiște literalmente 3000 de ferme. Gestul e mai mult decât transparent: ei au nevoie de pământul acestor ferme de fapt pentru ca niște șmecheri să instaleze turbine eoliene, fiindcă localizarea Olandei e ideală pentru a face energie din vânt. Dar ce nu înțeleg demenții ăștia: odată cu distrugerea fermierilor o să dispară un know-how pe care va fi imposibil să-l înlocuiești. Fermele olandeze sunt printre cele mai productive din lume. Pe o suprafață mică de pământ, fermierii olandezii au învățat timp de secole să facă minuni. Nu mai bine iei acest know-how și îl implementezi acolo unde, pentru a obține aceeași productivitate, e nevoie de ranchuri de mii de hectare? Nu. În opinia demenților de la Davos de vină pentru flatulențele vacilor la nivel mondial sunt olandezii. Se va pierde un know-how greu de recuperat, exact așa cum industria elvețiană a ceasurilor a pierdut o grămadă de know-how în anii 1970, când a venit revoluția quartz și pe ei i-a lăsat cu ochii în soare. Atunci Elveția era plină de oameni care știau să curețe un ceas, astăzi aproape că e o țară ca oricare alta. Sau uitați-vă ce s-a întâmplat la noi. Ne-am distrus industria în anii 1990. Inginerii noștri s-au împrăștiat în 4 zări sau au murit. Și astăzi nu mai găsești un om să repare o țeavă, darămite pe cineva care să construiască un pod. Pierderea know-how-ului din diverse domenii e cel mai grav lucru care urmează, și descreierații ăștia care au numai resetări în cap vor da de gard cu lumea noastră într-un mare fel.

Autor: Lucian Sârbu