Am stat și am verificat informația conform căreia designul reactorului nuclear pe care NuScale vrea să-l instaleze în România nu are un studiu referitor la impactul unui cutremur asupra sa. Problema a fost ridicată în anul 2020, atunci când un inginer structurist, John S. Ma, a sesizat acest lucru autorității de reglementare a activității nucleare din SUA. Și ghici ce: până azi nu s-a primit niciun răspuns, cu toate că designul reactorului a fost aprobat. Vă reamintesc faptul că Ceauşescu a solicitat ca reactoarele de la Cernavodă să reziste unui cutremur de 10 grade, adică unui eveniment catastrofal, puţin probabil în România şi în lume.
Problema descoperită de John Ma se referă la comportamentul cladirii în care se află încastrat reactorul şi la designul camerei utilizate pentru combustibilul nuclear uzat. El susţine că în cazul unui cutremur, structura respectivă poate ceda, eliminându-se astfel material radioactiv atât în subsol cât şi în atmosferă, punându-se vieţile oamenilor în pericol. Concluzia raportului este una destul de clară şi fără echivoc: „designul clădirii reactorului NuScale este incomplet, fără studii privind comportamentul la cutremur şi deci nesigur”.
În 2021, răspunsul pe care Dr. John Ma îl primeşte de la NRC este de-a dreptul halucinant: „politicile interne ale Comisiei nu impun acesteia să verifice cu certitudine de 100% că incinta în care este instalat reactorul rezistă la cutremur”. Cu alte cuvinte, NRC, mai pe româneşte, spune că i se rupe dacă reactorul bubuie la un cutremur întrucât nu au aşa ceva menţionat în normele interne. Înţelegeţi gravitatea şi amatorismul situaţiei?
În iunie 2021, dr. John Ma face un apel în care scrie că „datoria mea profesională și civică este aceea de a trage alarma când văd că nu există nicio dovadă că în timpul unui cutremur clădirea reactorului nu se va prăbuși”.
Abia în februarie anul acesta NRC recunoaşte că detaliile referitoare la comportamentul clădirii reactorului în cazul unui cutremur sunt incomplete şi a solicitat NuScale detalii suplimentare. Problema este că designul reactorului este deja aprobat, iar treaba referitoare la comportamentul său în caz de cutremur este strict o problemă administrativă. În ceea ce priveşte instalarea unei asemenea pocnitori în România, aceasta poate fi făcută deoarece designul este „aprobat” de NRC. Şi, bazându-ne pe slugărnicia autorităţilor, putem fi siguri că nimeni nu pune nicio întrebare referitoare la siguranţa instalaţiei în caz de cutremur.
Poate că nu vă vine să credeţi că autorităţile noastre sunt atât de criminale. S-o credeţi! Mai ţineţi minte cum trimitea Ponta jandarmii la Pungeşti ca să-i calmeze pe oamenii care se speriaseră de efectele extragerii gazelor de şist? Mai ţineţi minte când propagandiştii de rahat ai sistemului spuneau că oamenii ăia amărâţi sunt de fapt agenţi ruşi? Aşa funcţionează sistemul, cu sânge criminal, fără niciun regret.
Vă reamintesc că primul reactor(întrucât NuScale intenţionează să umple ţara cu bombe de acest tip) va fi instalat la Doiceşti, judeşul Dâmboviţa, punând astfel în pericol tot ce mişcă pe o suprafaţă de aproximativ 50km. Asta înseamnă atât Târgovişte care-i la o aruncătură de băţ, dar şi zona delimitată de Ploieşti, Câmpina, Sinaia, Câmpulung, Curtea de Argeş, Piteşi şi Găeşti. Este vorba de zona de prim-impact sau „linia întâi”. Spun asta deoarece efectele se vor vedea în toată Muntenia!
Le-o fi zis cineva oamenilor de acolo care-i pericolul la care se expun? Evident că nu! Propaganda o dă cu „tehnologia de ultimă generaţie”, iar cu idioţii precum servantul Plăvan şi nulitatea plagiatoare Ciucă treaba merge în linie dreaptă. Să le spună cineva imbecilior că „tehnologie de ultimă generaţie” a fost şi vaccinul de la Pfizer&Moderna, iar acum se moare pe capete de la el. Cele două tehnologii au ceva în comun: de la ambele se moare subit.
Autor: Dan Diaconu
Adauga comentariu