Analize și opinii

Alexandru Petria: „Unde ești, camarade?”

M-a intrigat la protestele din Europa un amănunt. Când un manifestant este arestat de polițiști, restul protestatarilor se retrag, lăsându-l singur pe cel prins. Se naște un gol în jurul lui, ca o delimitare. Imaginea se repetă ca un stereotip de la Paris la Roma sau Viena.

Deși sunt o masă, cu aceleași nemulțumiri și cu un dușman comun, protestatarii sunt atomizați, fiecare fiind pe pielea lui.

Aici este slăbiciunea majoră a demonstrațiilor.

Unii o să spună că e ceva definitoriu pentru capitalism ca fiecare să fie solo, cu egoismul turat. Au dreptate parțial, cu mențiunea că referirea este valabilă numai la capitalismul de ultimă oră, nu la cel în care sindicatele aveau un cuvânt decisiv în societate, iar partidele erau ideologizate cu adevărat. Până când economicul n-a încălecat total politicul, iar cetățenii au fost transformați în consumatori.

Oamenii sunt lipsiți de solidaritate. Și este adânc implantată ideea de supunere față de autorități, în acest caz polițiștii și jandarmii. Ca și cea a protestelor care trebuie să fie neapărat pașnice, o diversiune a autorității, care a prins. Desigur, ceaiul de mușețel e nimerit la o răceală, dar cu ceai nu schimbi mersul istoriei. Până n-o să se susțină lupta cu mentalitatea că nimeni nu-i de lăsat în urmă, ca pe front, guvernele o să iasă cumva tot în câștig.

Dacă fiecare protestatar nu-l consideră pe cel care mărșăluiește lângă el camaradul său și că n-are cum să-l lase pe mâna forțelor de represiune, treaba e pe linia eșecului.

Autor:: Alexandru Petria

NOTA REDACȚIEI:
Alexandru Petria (n. 1968) a debutat în revista Tribuna, în 1983. A publicat următoarele volume: Neguțătorul de arome (poezii, 1991), 33 de poeme (1992), Zilele mele cu Renata (roman, 2010), Deania neagră (proză scurtă, 2011), Călăul harnic (poezii, 2012) și Rugăciuni nerușinate & alte chestii (poezii, 2013), Convorbiri cu Mircea Daneliuc (2013), România memorabilă (interviuri cu scriitori, 2013), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2014), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2017).
A contribuit cu poezie, proză și interviuri la toate revistele literare importante din țară. După 1989, devine șeful Comisiei pentru Abuzuri și Drepturile Omului în cadrul CPUN Dej și, alături de câțiva prieteni, a pus bazele săptămânalului dejean Gazeta someșeană. A fost redactor și reporter la mai multe publicații: Zig-zag, Cotidianul, Hermes, Partener, Monitorul de Someș. A fondat propria publicație, cu apariție lunară, Realitatea de Bistrița-Năsăud, Dej și Gherla. Poeziile sale au fost traduse în catalană, maghiară, franceză, spaniolă și olandeză.
I s-a tradus, în Olanda, romanul Zilele mele cu Renata/ Mijn dagen met Renata, la editura Nobelman din Groningen, în 2014. În 2018, a revenit ca poet cu volumul Până unde are oxigen dragostea,
Cum văd lumea. Împotriva globalizării și corectitudinii politice, despre dignitism & alte lucruri, ambele apărute la Alexandria Publishing House. Cea mai nouă și controversată apariție este
Timpuri virale. Gânduri pe contrasens  tot la Alexandria Publishing House, în 2020. CARTEA SE POATE COMANDA AICI.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu