Analize și opinii

Adrian Câciu: „Parlamentul poate fi și Guvern în materie de legiferare”

În acest moment Parlamentul este cel care guvernează cu puteri depline putând legifera în regim de urgență.
În toată tevatura asta se uită o chestiune esențială.
Puterea legislativă supremă și deplină aparține Parlamentului României.
Guvernul este putere legislativă delegată, sub control parlamentar, putând da ordonanțe sub condiția aprobării ulterioare a acestora prin lege de către Parlament.
Prin prisma delegării actele cu caracter de legiferare își produc efecte până la momentul aprobării sau respingerii acestora prin legi.
În contextul în care Guvernul nu mai are puteri depline, fiind picat prin moțiune de cenzură, revine Parlamentului sarcina de a legifera, în regim de urgență, orice măsură este necesară pentru bunul mers al țării.
Astfel, începând de azi, responsabili pentru orice criză s-ar ivi sunt președinții celor două camere ale Parlamentului, respectiv Anca Dragu și Ludovic Orban, dacă nu pun pe ordinea de zi, în regim de urgență, măsurile anticriza existente în Parlament.
Interimatul Guvernului poate dura 45 de zile.
În acest timp, Parlamentul are puterea.
Sau așa ar trebui.
Dacă Ludovic Orban și Anca Dragu nu pun în procedură de urgență măsuri cu privire la: plafonarea prețurilor la energie, subvenționarea gigacaloriei, creșterea pensiilor, alocațiilor și salariilor, susținerea companiilor, sprijin pentru mediu de afaceri pentru păstrarea competitivității se fac vinovați chiar mai vinovați decât Guvernul Cîțu.
Evident, parlamentarii îi pot schimba din funcție dacă nu își înțeleg rolul și vor doar functii.
Parlamentul poate fi și Guvern în materie de legiferare. Cine poate mai mult, poate și mai puțin.
Autor: Adrian Câciu