Lista- Apel pentru o ”timișoară europeană” inițiată de USR pentru a-l promova pe Fritz sub un slogan abstract aș numi-o mai degrabă drept ”Lista Rușinii” , Lista falsă și Lista care manipulează, din mai multe motive.
Este o dezamăgire pentru publicul care a urmat vocea acelor ”lideri” de așa zisă opinie (sau dictat?) atâta vreme și care au crezut în autenticitatea și valoarea afișată a lor. Constat cu și mai mare tristețe însă că în acea listă se regăsesc și colegi de-ai mei de la Facultatea de Psihologie dar și de la Masterat, cărora le scriam lucrările și pe care i-am ajutat în demersurile lor antreprenoriale cândva, punându-le la dispoziție materiale personale exemplificative pe care ulterior și le-au însușit. Am dat uitării.
Apoi, regăsesc în această listă și profesori cu harul pedagogiei, care ne vorbeau de la catedră despre ideologia de gen, punând într-o lumină bună ”Constructul social și teoriile genului”, pregătind indirect terenul pentru neomarxism. Sexomarxism. Se ivea la clasă apoi întrebarea parșivă dacă nu cumva genul este ”o invenție socială” prin care noi oamenii suntem controlați. Articolul despre asta poate fi citit aici. În ”lista rușinii” mai văd și scriitori aflați în plină senectute, incoerenți într-un dialog pe o temă dată, vulnerabilizați cumplit de degradarea proceselor psihice care au loc după o anumită vârstă și cărora nu toată lumea le face față. Sunt mulți. Mai găsesc și ”cetățeni” pe care îi cunosc și care sunt cumva ”Vîrîți” acolo în listă pe nedrept, pentru simplul fapt că se cunosc cu unii sau alții, ei nefiind intelectuali în sine, ținând cont că lista a fost astfel prezentată în presă.
Apoi, ”Semnatarii prezentului mesaj nu sunt membri de partid și nu acționează în numele intereselor de partid”, firește. Ei sunt cetățeni ” preocupați de soarta orașului în care trăim”, (deci nu au neapărat viziune politică pe termen mai lung) , ”unii dintre noi cu o îndelungată activitate civică, începând cu promovarea Proclamației de la Timișoara chiar din zilele dezbaterii, scrierii și lansării ei publice”. Sigur că acum sunt buni și acei câțiva puțini ”naționaliști”, ținând cont că în ultimele zile Fritz a pornit un întreg tăvălug îndreptat împotriva naționalismului, despre care spune că este ”desuet”, pe pagina sa de facebook, abil manevrată de specialiștii de campanie care respectă manifestul socialist a la carte.
Aceste aspecte nu se pun în valoare, pentru că nu-i așa, această listă trebuie să includă nume sonore și funcții-simbol, prin care cetățeanul de rând să adere la o opinie fără să-și pună întrebări. Fără să gândească. El este mânat de către oameni ”de bine” a căror singură calitate este că au o diplomă sau lucrează într-un domeniu consacrat, dar care neavând timp să afle metehnele ideologiei pe care indirect o susțin, au putut fi păcăliți cu copaci și ”verdeață”. Această manipulare are loc prin puterea imitării sociale dar și prin puterea propriei obediențe și plecăciuni pe care majoritatea o face înaintea ”omului în halat alb”, sau a ”autorității”omologate de surse oficiale de cele mai multe ori aservite.
Este lista rușinii pentru că o parte din acei oameni NU au timp să se informeze și să citească despre partidul și apoi omul pe care îl susțin. Sigur că pot spune că sunt victimele unui act parșiv de seducție, pentru că mulți dintre aceștia nu cunosc nici pe jumătate ideologia conglomeratului politic pe care îl susțin, proveniența lui, ”modus operandi” și documentele pe care își întemeiază întregul discurs. Emoționalitatea adâncă a tacticii USR i-a convins, ca o telenovelă proastă în care personajul principal suferă și plânge din cauza actualului soț, apoi ajunge să fie salvat de un prinț prostănac, naiv, plângăcios, cu mult ”suflet” și pasional, care într-un final se dovedește a fi chiar infractorul. Tot ea i-ai ales pe amândoi !
Un intelectual, dacă este intelectual, are rațiune, nu crize de isterie, ură profundă și dispreț, arătate în comentarii care arată mai degrabă a onomatopee decât a argument. Dar asta este altă discuție. Așa că lista aceea nu poate fi o listă de intelectuali, e o listă deschisă de cetățeni care s-au alăturat demersului, cel mai probabil în necunoștință de cauză. Prin imitație. Prin aderarea la o autoritate falsă numită ”lideri de opinie” a căror idei rareori sunt puse la îndoială. Este o formă de periere civilizată, modernă, în care dacă Xulescu e un nume de care ai auzit, nu poți tu- anonimul, să te pui cu el. Aceștia sunt ”intelectualii” care se află parțial pe această listă, alături de mulți alții care au dezamăgit. Alții sunt chiar parte din echipa de campanie a USR, prin urmare intelectualismul și obiectivitatea lor pot fi puse la îndoială printr-o activitate foarte clară, pentru care firește, ei sunt plătiți. Așa că titlul nu poate fi credibil, din start.
Dincolo de diplomația și politețea pe care noi între noi le afișăm în treacăt în comentarii și like-uri superficial date pe facebook, îmi dau seama că prima impresie nu se uită niciodată. De la colegul de bancă care pricepe greu, la directorul de firmă reputat care plătește un om să-i scrie emailurile și până la profesoara de psihologie care preda cu patos despre identitatea de gen, îți dai seama că este foarte ușor să ”faci politică” sub anonimat, având zero apartenență oficială la un partid politic, apoi să devii un fel de influencer gata să-și modifice rezultatul studiului de doctorat, pentru a fi în acord cu cerințele Partidului.
Aflați într-o degradare cumplită a imaginii politicianului român – sau chiar a apartenenței politice, a fost ușor să apară ”apolitici” care nu semnează niciunde și care devin cu mult mai credibili, pentru a împinge masele înspre o direcție precisă prin tehnici alunecoase dictate, implementate prin neomarxismul ce s-a cuibărit ca un cancer în mințile ”intelectuale” ale multora dintre ”elite”. Cu sau fără voia lor. Cu sau fără participarea lor activă la ”noul manifest”. Omul nou- manifest. Oameni numiți ”intelectuali ” dar care- atenție, au putut fi impresionate până la lacrimi prin ”apelul la emoție” de care a abuzat Fritz în campania electorală. Iar dacă au putut fi impresionați, nu sunt inteligenți, dacă nu-s inteligenți, nu pot fi validați ca ”intelectuali obiectivi, apolitici”, iar dacă sunt într-adevăr intelectuali, s-ar fi dus mai departe decât a-și reduce votul la simpla dorință de ”a avea copaci” în Timișoara și a avea un primar ”aproape de sufletul cetățenilor”. Asta ca o observație, printre altele.
Autor: Andreea R. Hosu
Sursa: Trăsături din front
Niste carpaci…