Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Atentat la dreptul de informare! Presa nu are acces la Comisia Constituţională

Jurnaliştii acreditaţi la Parlament nu vor avea acces la lucrările comisiilor speciale pentru revizuirea Constituţiei şi pentru elaborarea Codului Electoral. În 2003 şi 2008, presa a avut acces total la lucrările comisiilor similare.

Presa, „out” de la revizuirea Constituţiei

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, a făcut miercuri un anunţ controversat: el a precizat că parlamentarii comisiei au decis – „conform tradiţiei” – ca reprezentanţii presei să aibă acces doar în primele minute la lucrările comisiei, după care dezbaterile continuă în spatele uşilor închise.

Este cel puţin ciudată această decizie. Nu ştim la ce „tradiţie” se referă Crin Antonescu. Când s-a revizuit în 2003 Constituţia din 1991, jurnaliştii acreditaţi la Parlament au avut acces integral la lucrările comisiei speciale pentru revizuirea Constituţiei. Crin Antonescu şi ceilalţi parlamentari din comisie pot consulta colecţiile ziarelor, arhivele video ale televiziunilor existente atunci şi vor observa că relatările presei s-au datorat prezenţei „full-time” a ziariştilor la lucrările comisiei. Au existat doar trei situaţii speciale (de durata a cca 2 ore fiecare) când presa nu a avut acces.

Situaţie similară şi la Comisia de cod electoral

O situaţie similară avem şi în cazul Comisiei de cod electoral. Şi aici, zilele trecute, preşedintele comisiei, Valeriu Zgonea, a anunţat că presa va fi informată prin briefinguri după terminarea şedinţelor. Îi aducem aminte şi domnului preşedinte al Camerei Deputaţilor că în 2008, când s-a dezbătut şi votat în comisia specială Legea 35/2008, presa a avut acces la toate lucrările comisiei, lucrări care au avut loc chiar în sala în care se desfăşoară (şi se desfăşurau şi atunci) şedinţele Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

Nu sunt dezbateri care să implice secrete de stat

Sunt inexplicabile deciziile luate de membrii celor două comisii şi ele reprezintă un atentat la dreptul de informare. Dezbaterile referitoare la revizuirea Constituţiei şi cele privind elaborarea unui Cod electoral sunt dezbateri normale, pe texte care nu conţin elemente specifice secretelor de stat sau secretelor de serviciu. Aşa cum ziariştii acreditaţi asistă la lucrările comisiilor juridice, buget-finanţe, cultură etc., tot aşa pot asista şi la lucrările celor două comisii speciale. Ziariştii nu au acces – şi este normal – doar la lucrările comisiilor SRI, SIE şi uneori la cele de apărare. Niciodată – la comisiile curente ale Parlamentului şi la comisiile constituţionale din 2003 şi electorale din 2008 – nu s-a înregistrat vreun incident. Niciodată parlamentarii nu au fost incomodaţi de ziarişti în dezbateri. Şi, oricum – ne referim la cele două comisii speciale –, ziariştii acreditaţi au semnat (sub incidenţa unor sancţiuni) declaraţii pe proprie răspundere că respectă ad-litteram regulamentele comisiei şi codul de conduită în sala de şedinţe.

Solicităm de urgenţă domnilor Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, precum şi celorlalţi membri din componenţa comisiilor speciale să revină asupra deciziilor luate şi să permită accesul presei integral la lucrări. Revizuirea Constituţiei şi elaborarea unui Cod Electoral sunt evenimente de o importanţă covârşitoare pentru România şi cetăţenii români trebuie informaţi corect în legătură cu dezbaterile care au loc.

sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Comisia constitutionala ar trebuii formata dupa modelul Islandez, societatea civila avand astfel o mai mare reprezentare si un control mai strict asupra derapajelor politicianiste. Crin Antonescu face o mare greseala care se cuantifica in viitoarea lui cariera politica. Politicienii trebuie sa inteleaga clar ca sunt in slujba noastra si nu noi in slujba lor. Sunt pentru declansarea unui protest online care sa le aduca la cunostinta acest lucru.