Politică

Următorii bani de la FMI, abia la mijlocul lui martie!

FMI ar putea să amâne acordarea celei de-a treia tranşe până în momentul tragerii tranşei a patra, a declarat reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek. Acest lucru ar însemna că banii ar intra în ţară abia în luna martie a anului următor.

Potrivit lui Tonny Lybek, este foarte posibilă acordarea simultană a tranşelor trei şi patru, având în vedere faptul că vizita de evaluare pentru acordarea celei de-a patra tranşe este programată pentru finele lunii ianuarie 2010.

Pentru FMI, totul depinde de adoptarea bugetului de stat pentru anul următor. Bugetul trebuia votat de parlament în luna octombrie, dar, după căderea guvernului prin moţiune de cenzură, acest lucru nu a mai fost posibil, deoarece guvernul interimar nu are dreptul de a iniţia legi.

Reprezentantul FMI spune că „guvernul trebuie să se finanţeze între timp”, pentru a putea să se susţină. Dar, orice soluţie ar fi destul de scumpă pentru stat. „Pentru banii de la FMI, dobânda este de circa 3,5%. La emisiunea de titluri în valută pe piaţa internă, dobânda pentru guvern a fost de 5,25%. Dacă se împrumută în lei, statul plăteşte o dobândă şi mai mare, deci sunt costuri adiţionale”, a spus Lybek.

Siliţi să ne împrumutăm mai scump

Potrivit şefului misiunii de evaluare a FMI în România, Jeffrey Franks, tranşa a treia din împrumutul de la FMI va fi cel mai probabil amânată pentru anul viitor, având în vedere că sunt puţine şanse de a fi adoptat bugetul pe 2010 în acest an.

Socoteala tranşelor

La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut, în valoare de 4,8 miliarde euro, care a intrat în rezerva BNR. În luna septembrie a venit a doua tranşă, de 1,85 miliarde euro, dintre care jumătate a intrat în rezerva BNR şi jumătate în contul Trezoreriei statului aflat la BNR.

Tranşa a treia are o valoare de 1,5 miliarde euro şi încă nu a intrat, iar tranşa a patra este de 820 milioane euro.

UPDATE
Bogdan Baltazar: „Statul trebuie să se împrumute”

Consultantul financiar Bogdan Baltazar apreciază că „această urgenţă ar trebui să-i facă pe guvernanţi să ia mai repede deciziile pe care le-au anunţat de atâta timp. Mă refer la acordarea unor zile fără plată pentru bugetari, restructurarea agenţiilor guvernamentale şi o serie de reduceri de personal. Adică să reducă din cheltuieli”.

În opinia sa, statul ar trebui să se împrumute pentru a putea să facă rost de banii necesari. „Fie să ia din piaţa internă, fie din piaţa externă. Deşi aparent ar putea fi mai dificil şi mai scump, nu cred că este imposibil să ne împrumutăm de pe pieţele internaţionale. Ratele CDS nu sunt chiar atât de mari, deci şi asta poate fi o soluţie”, a menţionat Baltazar.

Deşi reprezentantul FMI a avertizat că tranşa a treia ar putea să vină abia în martie, Baltazar consideră că „nu poate fi vorba chiar de luna martie. Este prea târziu, iar FMI ştie asta. Probabil că banii o să vină imediat după vizita de evaluare din ianuarie. Dacă se intră imediat în board, se poate face”.

UPDATE2
Liviu Voinea: „Împrumutul de pe piaţa internă nu e cea mai fericită soluţie”

Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicată, susţine că „FMI va elibera tranşa numai după ce România va avea un guvern. Aici este cheia”.

Dacă Fondul va fi în continuare reticent, iar tranşa va veni în momentul prognozat de Tonny Lybek, atunci „statul ar trebui să se împrumute ca şi până acum, de pe piaţa internă”. La o primă vedere, această soluţie nu este chiar cea mai fericită, având în vedere faptul că la recentele emisiuni de titluri de stat, Finanţele nu au reuşit să vândă valoarea programată.

„Dacă ne uităm la ultimele emisiuni, vedem că băncile au vrut alte dobânzi. Dacă este întradevăr nevoie de bani, atunci statul s-ar putea împrumuta la dobânzi mai mari”, apreciază Voinea.

sursa: capital.ro