Politică

Unul dintre vinovații pentru moartea lui Ionuț a manipulat probele

caini3Consilierul juridic al Asociației Caleidoscop, Sorina Hanea, a făcut într-un interviu acordat DeCe News precizări importante pentru public, în cazul tragediei din cartierul Tei. Dna Hanea a explicat cum încearcă autoritățile să scape de răspundere, aruncând vina pe cei care au încercat să rezolve problema câinilor comunitari, și a ridicat unele semne de întrebare tulburătoare privind ancheta și manipularea probelor, în cazul morții lui Ionuț.

-Circulă mai multe scenarii privind tragica moarte a lui Ionuț. Se vorbește despre pedofili, despre un atac al câinilor de luptă antrenați în zonă. Care sunt datele dumneavoastră?

-Noi nu avem acces la nicio informație oficială, doar la ceea ce am văzut în mass media. Joi seara, doamna Carmen Secăreanu a primit o citație, să se prezinte de urgență la Parchet, a doua zi la ora 11,00. Nu avea de unde să-și ia un avocat, a solicitat un răgaz până luni, la ora 10. Acum discută cu mai multe persoane care s-au oferit să o asiste. Pe de altă parte, zeci de persoane din Cartierul Tei ne-au sunat și ne-au spus că au aflat sau pot fi martori la ceea ce se petrece în zona aceea a parcului. Am primit și filmulețe, care arată cum este locul tragediei, care este distanța până la banca unde aștepta bunica, rapoarte cu declarații ale unor persoane din zonă. I-am rugat, pe toți, să meargă și să declare la poliție, pentru că acest caz trebuie lămurit, trebuie stabilite corect vinovățiile.

Ipoteză: un adult a ademenit copiii în locul viran

-Ce ar trebui lămurit? Ce nu este clar?

-Ca să o iau cronologic, în primul rând declarațiile bunicii. Din ceea ce a spus la televizor, ba s-a mutat din bancă în bancă, după copii, ba i-a așteptat aproape o oră, reacționând doar după ce fratele mai mare s-a întors și i-a povestit tragedia. De ce nu i-a căutat 45 de minute? Cum a fost posibil să plece la peste 1 kilometru, să se urce prin tufișuri, printr-o râpă spre un teren viran, unde nu exista nimic care să-i atragă? Este posibil ca micuții să fi fost ademeniți pe acel loc viran de un adult, care i-a abandonat când au apărut câinii? Fratele mai mare, spun părinții, ar fi povestit că au fost șase câini, dând detalii despre talie, culoare. I-ar fi recunoscut, se zice. Cu toată compasiunea pentru drama familiei, dar e imposibil ca un copil de șase ani, care fuge, să poată recunoaște aceste detalii, să identifice câinii. Cum s-a făcut identificarea, după un procedeu standard, sau după o poveste?

Este exclus ca animalele să fi atacat de foame

-Sugerați că au fost atacați de un rottweiler?

-Din ceea ce ne-au spus cetățenii din zonă, în acel loc viran erau antrenați câini agresivi, de luptă. Este posibil ca un mascul alfa, adus la antrenament, să fi atacat, iar ceilalți să-i fi urmat exemplu. Poate nici nu au fost câinii comunitari, care se ascund dacă vin câini de luptă, ci un astfel de câine de atac, iar ei să se fi dus, ulterior, să adulmece. Așteptăm să vină rezultatul probelor de la IML, pentru că nici măcar nu suntem lămuriți: de ce doar un câine avea pete de sânge! Declarațiile se bat cap în cap: au fost sute de mușcături, dar numai un singur câine, cel asumat de Caleidoscop, avea pete de sânge. Unde? Pe bot, pe blană? Un singur câine nu putea face sute de răni, așa cum s-a spus de către medicul legist. Atenție: ”sute” a fost o figură de stil, sau o constatare medico-legală? De ce alți câini nu au urme de sânge? Cum s-a stabilit că acesta a mușcat, nu doar că este pătat. Poate a fost stropit, poate a adulmecat, după producerea tragediei? Alte semne de întrebare legate de câini ar trebui explicate de un etolog. Câinii păreau sănătoși și bine hrăniți. Este exclus să fi atacat de foame. Nu erau agresivi, nu au sărit la cei de la ASPA, stăteau indiferenți în curte. Ce i-a determinat să atace atât de violent, apoi să părăsească victima? De ce nu s-a declanșat instinctul de urmărire, față de copilul care fugea?

”Directorul ASPA, Răzvan Băncescu, a manipulat publicul”

-Cine ar trebui să lămurească lucrurile?

-În mod normal, anchetatorii. Dar, în aceast caz s-a produs o manipulare. Unul dintre cei implicați, care poartă răspunderea și are interese în acest caz, respectiv directorul ASPA, este cel care a gestionat probele. Nu am auzit într-o anchetă ca un om implicat în dosar să fie cel care depozitează probele în propria ogradă. Câinii ridicați au fost duși la adăpostul din sectorul 2, deși unii dintre ei aparțineau Primăriei conduse de dl. Onțanu. Cum ar fi fost să ne dea și nouă câinele crotaliat și cipat, adică acea femelă în vârstă, reteritorializată cu ajutorul Caleidoscop? În plus, linșajul mediatic a pornit de la dl. Răzvan Băncescu, care a ieșit și a dirijat tirul spre oengeuri. A spus că un câine a fost găsit cu sânge și acela este al Asociației Caleidoscop. De ce nu a spus și de cei ai Primăriei de sector? Ca să dirijeze tirul spre oengeuri, să scape autoritățile. De ce nu au comunicat anchetatorii rezultatele, de ce a ieșit dl Băncescu? Cum au fost gestionate probele? De unde știm că dl. Băncescu, care are interese în dosar, nu le-a falsificat? De ce nu s-au dus câinii capturați la un centru canin al Poliției, de ce s-au dus la refugiul din sectorul 2? Băncescu știa exact cum funcționa reteritorializarea, dar a lansat ideea că e câinele Caleidoscop ca să declanșeze linșajul mediatic și să scape el.

”ASPA ne-a cerut să ducem câinii în teritoriu”

-Asociația Caleidoscop nu are nicio răspundere?

-Nu. Asociațiile de voluntari au făcut tot ce puteau pentru a rezolva problema, care era în răspunderea primăriilor. A fost semnat un protocol între Primăria Generală și asociații, în anul 2008, pentru sterilizare și returnarea în teritoriu. Primăria ne-a cerut sprijinul, pentru că oamenii din București se certau cu hingherii, ei nu aveau credibilitate. Am respectat întocmai acel protocol, așa cum l-am semnat. Câinele se capturează de către ASPA, se sterilizează, se vaccineaza și se marcheaza prin crotaliere, apoi, împreună cu voluntarii asociațiilor, se reteritorializează, acolo unde comunitatea îl acceptă. S-a recurs la această formulă după HG 955/2004, era acoperită de lege. Dacă nu mai era acceptat de comunitate, dacă apăreau reclamații, era obligația primăriei să-l captureze, pentru că ea a cerut reteritorializarea.

-Ați semnat un formular de adopție?

-Asta a fost greșeala, nu vina asociațiilor. Primăria ne-a rugat, că nu aveau alt tipizat, să existe un act, formal. Acum, îmi dau seama că doreau să se acopere, să aibă pe cine da vina. Atunci, se știa, cum scria și în lege, că e un act formal, pe tipizatele existente, iar voluntarii făceau treaba Primăriei, de aducere și eliberare în teritoriu.

Caleidoscop avea programe în școli despre interacțiunea copiilor cu animalele

Asociația Caleidoscop a fost înființată în 2005 de către o voluntară a unei fundații care și-a încetat activitatea, lăsând 30 de câini fără adăpost. Asociația derulează programe și activități educative destinate copiilor și de protecție a animalelor. Nu a beneficiat, ca de altfel nicio ong, de fonduri publice, funcționând pe banii membrilor sau prin sponsorizări, pentru proiecte specifice. De exemplu, un parteneriat cu Vodafone i-a permis să deschidă un call center, pentru educarea copiilor care vor să interacționeze cu animalele. A organizat și programe de educație civică în școli, pe aceeași temă.

Sursa: Gandul.re

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Asa e romanul prost, Geo, nu ii convine adevarul, el vrea ucidere in masa degeaba, pe ce te bazezi ca astea sunt minciuni si ca nu minte bunica? Din contra, mult mai logic mi se pare ce zice aici decat ce a zis bunica copilului.

  • care e minciuna?ca baba i-a pierdut in parc sau ca ceilalti 4caini erau educati si s-au sters cu servetelul la bot de sange dupa ce l-au mancat?

  • Nu cred nici una din variants si asta ar fi trebuit as fie si atitudinea celor ce se ocupa de caz. Absolut toate posibilitatile trebuiesc cercetate si eliminate cele ce nu dobandesc dovezi. Titluri de siguranta ca Cel “copil mancat de caini” sunt ilegale” daca sunt aruncate de media pe piata.duc la nenorociri si la grabirea anchetei care poate astfel trece cu vederea multe amanunte importance.nu e prima oara cand se procedeaza asa si nu invatam mimic. Cazul cu batrana violata care a scapat cu viata a dus la pastrarea infractorului in libertate astfel ca acesta a mai violat si ucis cateva femei pana cineva a considerat ca batrana, chiar si senila, merita luata in seama. Prostia a costat atunci cateva vieti omenesti. Acum tirul s-a indreptat spre animale, multi poate considera ca viata lor nu are valoare dar va amintesc, cine poate ucide usor, poate ucide. Dupa ce ai trecut pragul nimic nu mai ofera certitudinea ca cel ce ucide mai vede altceva in fata decat o fiinta vie nemaifacand diferenta dintre specii.

  • Daca este un loc in care oameni rai isi antreneaza cainii de lupta pe maidanezi acestia normal ca au comportament deviat si musca mai rau. Normal ca niste caini care sunt muscati de caini de lupta si batuti cu bate si pietre de stapanii acestora au un comportament deviat. Dar politia din zona nu avea informatiile ? De ce nu au actionat asupra infractorilor penali ? Sau isi luau spaga de la infractori ca de obicei ?

  • Domnilor si doamnelor , nu conteaza ce anume s-a intamplat pana la urma . Moartea copilului a fost picatura care a umplut paharul . Nu vrem caini pe strazi . Nu ii vrem . Nu . Nu. Nu. Nu vrem sa ii vedem pe strazi . Suntem cetatenii unei capitale . Ai unui oras de 3.500.000 de locuitori , care vor sa se plimbe noaptea printre blocuri , sa mearga pe strazi cu biciclete si sa isi lase copii liberi prin parcuri . Cei ce au o problema cu asta , sunt o anumita categorie de frustrati/te mai ales cei – cele care nu au reusit sa traiasca normal – aka familii , copii , oriebtari sexuale normale samd … Si isi revarsa sentimentele asupra cainilor . Treziti-va !

  • Violenta este ultimul refugiu al incompetentei.Dorinta nemasurata de putere i-a facut si pe ingeri sa se prabuseasca. Oamenii nu au cum sa scape………….fiti drepti ,milostivi sa nu ridicam piatra ! Bunica este si asa zdrobita de durerea autoinvinuindu-se ca a fost cu ea . De ce s-a intimplat e gru de stiut exact ,DUMNEZEU stie ,insa acum accidentul tragic s-a produs noi ne varsam furia si actionam cu varsare de singe in masa,nu e o rezolvare ci o razbunare ! Sa facem asa cum trebuie stringerea patrupedelor fara macel .

  • Un punct de vedere solid e ca degeaba omori cainii daca nu “omori” si entitatile corupte care se ocupa in momentul de fata (si de ani incoace) de gestionarea populatiei canine( in Bucuresti cel putin). Trebuie taiat raul de la radacina, si radacina e adanc infipta in buzunarele responsabililor actuali. De ce credeti ca militeaza administratiile radical pentru eutanasiere? Daca sterilizezi un caine platesti 50-100 ron si gata, ti-ai facut treaba si-ti primesti salariul de hingher (sau capetenie suprema a hingherilor). Daca eutanasiezi un caine sa zicem pentru acelasi pret…pai nu mai bine ii dai cu bata-n cap si-ti insusesti banii? Pai daca-i asa profitabil si oricum nu afla nimeni (ca de, cadavrele sunt incinerate), hai sa-i lasam in continuare sa se inmulteasca, sa “eutanasiem” cat mai multi. Si asa se platesc in Romania 47% dari din buzunarul firmelor si salariatilor, se omoara mii de caini si strazile nu sunt deloc mai sigure. Hai sa nu fim sentimentalisti, dar sa fim rationalisti si sa nu ne mai lasam prostiti cu Rosii Montane si eutanasieri. Noi cetatenii Romaniei ne certam intre noi si altii se imbogatesc pe seama nervilor nostri!

  • Nu ii mai dorim pe strazi dar de ce trbuie omorati cu atata cruzime?Cainii nu au suflet?Si nu este vina lor ci incompetenta unor demnitari care nu si-au facut datoria.Oamenii care nu iubesc animalele si florile sunt rai

  • nu sint deacord cu eutanasierea!nu sint deacord cu nedreptatea!d zeu nu doarme si o sa scoata la iveala adevarul!pe astia care isi transforma cainii in fiare,asa zisi de lupta i as inpusca!niste frustrati care nu au capacitatea de a se exprima decit prin intermediul cainilor!astia ar trebui pedepsiti rau!sincer bunik nu mi sa parut asa afectata!nu ai cum sa treci printr un asemenea necaz si sa nu versi o lacrima.parintii la fel!nu cred ca mai ai puterea sa dai interviuri peste interviuri,sa apari la toate emisiunile tv.stai acasa si iti plingi copilul!cum am spus d zeu nu doarme!o sa aflam cu totii adevarul sper sa nu fie prea tirziu pt bietele suflete nevinovate!sper sa nu plateasca o fapta care nu au facut o!

  • Caini, ne-caini, pentru publicul larg nu are absolut nici o importanta.

    STERILIZAREA POPULATIEI CANINE SI FELINE DIN ROMANIA, OBLIGATORIU SI GRATUIT!

    INTERZICEREA REPRODUCERII ANIMALELOR DE COMPANIE, PANA LA ERADICAREA FENOMENULUI CAINILOR FARA STAPAN!

    Cine vrea animal de companie, sa ia caine de pe strada! Cine nu vrea caini de pe strada, inseamna ca de fapt nu vrea animal de companie, ci simbol de statut, sau pur si simplu sa isi hranesca nebunia – caz in care nu trebuie sa aiba animale de companie!