Politică

Se cere demisia preşedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker

Juncker ar fi blocat sistematic măsurile UE pentru impozitarea corectă a multinaţionalelor. 

junker

Mai multe telegrame diplomatice germane care au intrat în posesia postului de radio NDR prezintă dovezi că Jean-Claude Juncker ar fi manevrat împotriva măsurilor UE care ar fi obligat corporaţiile să plătească în mod corect taxe către guvernele naţionale. Acţiunile lipsite de onestitate ale lui Juncker ar fi avut loc în perioada în care acesta deţinea funcţia de prim-ministru al Luxemburgului.

În consecinţă, mai mulţi europarlamentari, printre care şi Fabio de Masi, vicepreşedintele comisiei privind spălarea banilor, evitarea taxării şi evaziunea fiscală din Parlamentul European, care a examinat cu atenţie documentele, cer acum demisia lui Juncker.

În perioada în care Juncker era premier şi ministru de finanţe al Luxemburgului, el ar fi orchestrat opoziţia din grupul de lucru privind taxarea afacerilor, astfel încât nicio măsură mai serioasă de impunere fiscală corectă a marilor corporaţii să nu fie adoptată de Uniunea Europeană. Poziţiei Luxemburgului, cel mai important potrivnic al impunerii fiscale a corporaţiilor, i s-ar fi raliat şi alte state europene, printre care şi Olanda.

Opoziţia în grupul de lucru constituit în 1998 tocmai pentru a împiedica concurenţa între statele europene în vederea atragerii investitorilor străini prin politici fiscale neloiale pare să fi fost determinată tocmai de strategia lui Juncker de a stabili înţelegeri oneroase cu marile corporaţii, astfel încât acestea să îşi stabilească sediile în Luxemburg. Juncker este de altfel unul dintre personajele centrale ale scandalului LuxLeaks, în care mai mulţi funcţionari au dat publicităţii documente clasificate care relevau practicile cabinetului condus de actualul preşedinte al Comisiei.

Europarlamentarii grupului Stânga Unită (GUE/NGL), din care face parte şi de Masi, cer acum o dezbatere în plen asupra informaţiilor incomode privind comportamentul lui Juncker, precum şi o audiere a acestuia în cadrul comisiei privind spălarea banilor, evitarea taxării şi evaziunea fiscală.

„Juncker este parte din problemă şi nu din soluţie. Este absurd ca milioane de europeni care au suferit de pe urma politicilor de austeritate … să îl aibă acum pe naşul evitării taxării ca preşedinte al Comisiei”, a spus de Masi.

Europarlamentarul a adăugat că Juncker „ar trebui să ia o decizie de anul nou, pentru binele Europei: să demisioneze.”

Sursa: Europunkt.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Luxemburg are cea mai mare datorie externa pe cap de locuitor (aproape 3.700.000 € = aprox. 3.500 % din P.I.B.), iar Jean Paul Juncker este unul dintre cei mai mari masoni din Europa. Jos cu el si RomExit!!!

  • Erata: Luxemburg are cea mai mare datorie externa pe cap de locuitor (aproape 3.700.000 € = aprox. 3.500 % din P.I.B.), iar Jean Claude Juncker (nu Van Dame din pacate) este unul dintre cei mai mari masoni din Europa. Jos cu el si RomExit!!!