Analize și opinii

Scuze, dar eu nu sunt Charlie!

jeCa şi în perioada ce a urmat publicării iniţiale a caricaturilor ce îl ridiculizau pe fondatorul religiei musulmane, şi în urma evenimentelor tragice de astăzi, aud tot felul de comentarii ce trădează stupizenie, superficialitate vinovată şi deci o incapacitate de a înţelege natura situaţiei, altminteri extrem de grave (mai ales dacă ţinem cont că recentele atacuri au loc într-o Uniune Europeană care se clatină din temelii pe fondul crizei economice şi a ascensiunii diverselor radicalisme, inclusiv cele de extremă dreaptă, cărora li se dă astfel şi mai multă apă la moară), cu care ne confruntăm.

Comentarii de gen: aceste caricaturi ar trebui să amuze, nu să stârnească ura sau, zeiţa raţiune şi morala naturală ne dictează să răspundem la caricatură tot cu o caricatură, nu cu gloanţe şi ură, şi tot felul de poezii d-astea repetate de toţi oamenii înţelepţi şi responsabili care ne guvernează şi ne informează. În realitate, pe mine ca şi creştin, caricaturile in discutie nu mă amuză deloc. Iar teza conform căreia ne-ar dicta morala naturală să răspundem la caricatură cel mult tot cu o caricatură ignoră faptul că aici vorbim de părţi care vorbesc limbaje diferite (şi chiar nu cred că partea islamistă radicală este singura care nu face, în chip decent şi responsabil, eforturi de comprehensiune şi traducere), sau, mai precis, că ceea ce pentru o parte este o simplă caricatură, pentru cealaltă parte este blasfemie.

A-i reproşa unui om religios că nu tratează caricatura ca pe o simplă caricatură, ci o tratează ca pe o blasfemie, înseamnă de fapt să-i reproşezi că nu acceptă să-i dictezi tu lui standardele tale de judecată. Că mie religia îmi spune să răspund la blasfemie cu iartă-l Doamne că n-o şti ce face şi că altuia îi spune să răspundă prin aplicarea pedepsei capitale e un indicator al faptului că, independent dacă ne place sau nu, dacă asta se încadrează sau nu în imaginarul nostru liberal, religiile sunt diferite. Desigur, chestiunea este foarte complexă, iar în contextual actual, abordările urechiste (abordări urechiste care, cel puţin în cazul religiei mele, pe care o cunosc mult mai bine decât pe cea a musulmanilor, abundă în presa românească ori de câte ori se iveşte ocazia) nu sunt doar jenante ci şi periculoase. Tradiţiile religioase nu sunt omogene şi sunt înscrise în trasee de evoluţie istorică care se intersectează fără să se sincronizeze, dreptul canonic şi hermeneutica textului sacru sunt demersuri ce comportă contextualizări şi nuanţe altminteri pe deplin străine jihadistului de debara (că o fi musulman sau creştin). În general, cei care în urma unor astfel de evenimente vorbesc urechist, întrucât anistoric, de toleranţa creştinismului şi intoleranţa Islamului, ar trebui să facă o călătorie în timp şi să încerce să publice caricaturi cu Iisus Hristos în Geneva lui Calvin şi să vadă ce păţesc după aia (sau chiar în Franţa Restauraţiei, unde, după ani de zile de blasfemiere instituţionalizată şi mascarare sistematică a clerului şi credincioşilor catolici, s-a introdus pedeapsa cu moartea pentru blasfemie).

Dincolo de aceste aspecte, cert este că pentru orice om de bun simţ, fie el credincios sau agnostic/ateu, o imagine precum aceasta de aici reprezintă o mostră de cretinism agresiv şi în mod deliberat ofensator, adică un mod de a abuza de libertatea de exprimare, un simptom de degenerare al unei civilizaţii incapabile să mai facă distincţia dintre libertate şi destrăbălare (economică, sexuală, publicistică, mediatică, artistică, ş.a.m.d.) În plus, este ridicol să vezi cum dintr-odată toată lumea se bate în piept cu statutul de valoare nenegociabilă al libertăţii de exprimare, asta de parcă n-am trăi într-o civilizaţie care, ca toate civilizaţiile, îşi are interdicţiile ei, unele dintre ele de bun simţ (n-ai voie să publici glume cu Auschwitz), iar altele aberante (n-ai voie să-ţi exprimi public, cel puţin în anumite locuri din lumea occidentală, părerea că homosexualitatea este un păcat). Ca atare, trebuie spus că, ceea ce apără acum liderii noştri politici şi liderii de opinie nu este libertatea de exprimare ci “laicitatea” înţeleasă ca libertate de a insulta, fără niciun fel de restricţii, sensibilitatea religioasă a oamenilor de diferite religii şi confesiuni. Adică libertatea totală de a-i ofensa pe unii (ăia răi şi reacţionari care cred în Dumnezeu şi care pot fi menajaţi doar ca părticică minoritar exotică a mozaicului multicultural, nicidecum ca oameni care îşi iau în serios credinţa ca discurs cu pretenţii de universalitate) combinată, deseori, cu interdicţia totală de a deschide pliscul când vine vorba de alţii (ăia buni şi progresişti care cred în drepturile omului). Din nefericire pentru noi toţi, musulmanii veniţi în Europa sunt întărâtaţi în mod iresponsabil în numele aceleiaşi ideologii datorită căreia Europei i-a fost interzis să-şi construiască o relaţie realistă şi responsabilă cu lumea musulmană, care să ţină cont de specificităţile şi complexităţile teologice, culturale şi istorice ce privesc raportul dintre cele două civilizaţii. În cele din urmă, acest obscurantism ideologic propagat la scară planetară, conform căruia singura ordine socială legitimă este cea care, pe de o parte se bazează pe o negare obstinată a diferenţelor cultural-istorice, iar, pe de altă parte, caută să asigure o cât mai mare libertatefaţă de decenţă şi responsabilitate, riscă să ducă fie la un război civil global, fie la o dictatură globală pentru liniştea şi siguranţa noastră a tuturor.

În fine, Dumnezeu să-l ierte pe Charlie, Dumnezeu să-i odihnească pe toţi cei care şi-au pierdut astăzi viaţa, dar aş prefera să fiu scutit de fraze de gen “nous sommes tous Charlie” şi de apeluri la unitate, între creştini şi liberali fără busolă, în jurul valorilor europene adică, altfel spus, în jurul unicei valori europene care este libertatea nihilistă de a denigra orice principiu şi valoare, începând cu propria tradiţie şi terminând cu exigenţele minimale ale ospitalităţii, în numele autodeterminării pure. În definitiv, chiar dacă respectul faţă de libertate ţine (în ciuda variilor trădări istorice ale creştinătăţii) de esenţa mesajului Evanghelic şi, că ne place sau nu, nu toţi întemeietorii de religii se raportează la fel la libertate (sau la violenţă), Hristos n-a spus că a venit în lume ca să promoveze libertatea de exprimare ci ca să “mărturisească despre Adevăr” (Ioan 18, 37). Cu alte cuvinte, dacă divorţând libertatea de adevăr civilizaţia europeană a ales să ia calea autodistrugerii progresive, să nu mi se ceară acum să iau parte la apărarea civilizaţiei europene, deoarece nu am ce să apăr. Neutralizarea liberală a statului a fost cea care a dus la curmarea războaielor religioase din Europa occidentală. Neutralizarea axiologică a indivizilor în numele libertăţii de autodeterminare şi a autosuficienţei garantării instituţionale a acesteia din urmă ne va duce însă la dezastru. Până una-alta, aşa cum nici musulmanii nu sunt cu toţii jihadişti dezaxaţi, nici noi, europenii, nu suntem (încă) cu toţii Charlie. Partea proastă pentru lumea noastră este că suntem din ce în ce mai puţini cei care nu suntem nici Charlie (plus cei care se identifică cu principiile sale), nici jihadişti dezaxaţi gen bin Laden sau Breivik (plus versiunile mai soft ale acestora din urmă). Şi, oricât de mulţi am fi, la televizor nu prea apărem, decât eventual în postura de vicitme ale terorismului.

Autor: Alexandru Racu

Sursa: Alexandru Racu

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Denigrarea valorilor traditionale sau morale ( pare primul lor obiectiv de atins, daca vor sa aiba putere asupra tuturor). Deoarece, un om constiincios nu va permite nimanui sa-i patrunde in mediul lui ( cu porcarii occidentale).

    Deci, nu sa va lasa ispitit de alte valori lumesti ( sub pretextul civilizatiei sau globalizarii) si va merge pe cararea lui vazand si auzind limpede despre insusirile/trasaturile celorlati!

  • Tot ce ai scris acum ma ofenseaza atat pe mine cat si credinta mea, prin urmare ar trebui sa te impusc in cap.
    Daca nu am fost de clar, o sa incerc sa fiu acum: ESTI UN IDIOT! Atat religia ta, cat toate religiile din lume sunt bune doar sa razi de ele, pentru ca sunt niste porcarii. Si asa cum si voi aveti dreptul sa va fataiti religiile in fata noastra, asa si noi avem dreptul sa ne fataim parerile in partea voastra. Interesant cum respectarea credintelor altora se aplica doar cand e vorba de oamenii religiosi. Daca cineva crede altceva, atunci nu mai trebuie respectat, nu? Du-te dracu bai leguma.
    Nu veni tu cu urari de genul Dumnezeu sa il ierte pe Charlie, martalog infect. Omul era ateu, nu pupator de moaste.

  • Am citit doar pana aici si mi-a ajuns: “n-ai voie să publici glume cu Auschwitz”… Tu pe ce lume traiesti???
    “Se cântaresc detinutii la Auschwitz:
    – Un kg si 1 suta… Urmatorii 25 pe cantar! ”

    Astept ca maine sa vina 3 evrei inarmati la mine la birou sa ma omoare… TREZESTE-TE.

  • Sunt ateu, religia mi se pare o copilarie … insa sunt de acord cu punctul de vedere exprimat in articol. Libertatea inteleasa prost este la fel de periculoasa ca orice alt razboi. Libertatea fiecaruia dintre noi se termina acolo unde incepe libertatea altuia. Suntem liberi sa facem ce vrem atat timp cat nu calcam peste spatiul fizic si moral al celorlalti. Religiile sunt de cand lumea, sunt adoptate de mase foarte mari de oameni, ele trebuie respectate ca orice alta cultura. Faptul ca majoritatea oamenilor religiosi nu sunt in stare sa inteleaga ca exista si atei … care sunt si ei oameni si sunt OK, asta e problema lor si nu ar trebui sa ii framante pe cei ca mine. Jihadistii clar trebuie exterminati, insa si ideea noastra de libertate in exprimare prin ridiculizare publica si minciuna din partea presei trebuie atenuata.

  • Cuvinte mari, lmbaj de lemn si fara noima.
    Bla bla Bla, islamisti, bla bla bla Dumnezeu.
    Pseudo-articol.
    Imi pare rau ca ti-am facut si unic.

  • Voi astia care va scuipati pe aici ura voastra atee… chiar nu vedeti ironia? Tocmai ati dat dreptate articolului. Sunteti, dupa propria voastra exprimare, niste hateri plini de ura si intoleranta! Pe langa faptul ca nu intelegeti nici cele mai simple lucruri despre religie…! Mai cititi, mai invatati cate ceva si treziti-va!! va tot scuipati prostia pe aici, la un articol care are 100% dreptate si argumenteaza tot! Sunteti niste extremisti care nu suporta ca altul sa aiba o parere diferita! Cam ipocriti, ateilor!

  • Raluca, nu esti in stare sa intelegi o idee bine argumentata si te mai si lauzi cu asta. Tipic! :) Nu iti convine ca exista pareri diferite? Nu iti convine ca pot fi argumentate? Saraca ta minte, nu pricepe ce-i aici… da pe-afara ura din tine si ignoranta!

  • ikinga, trezete-te tu! Da, e interzis prin lege sa te legi de holocaust. Daca nu vine nimeni sa te impuste, nu inseamna ca legea nu e asa. Pe ce lume traiesti? Despre extremistii islamici, nu stii ca au fonduri si armament si ca reteaua lor le permite sa puna la cale atentate? Te-ai oprit din a citi textul pt ca nu ai suficienta materie cenusie sa il intelegi. Nu te supara, ca doar am libertatea de a ma exprima liber si de a jigni :) Sau nu? dreptul asta il au numai unii? Cata ipocrizie din partea anti-teistilor care mustesc de ura si intoleranta…

  • Subscriu integral conținutului articolului! Dacă musulmanii (fie ei “jihadiṣti” sau simpli cretini) ar batjocori în presă sau ar face caricaturi în care zeii, strămoṣii ṣi eroii ori familiile (mame surori, fiice) liberalilor (de fapt “libertinilor”!) “europeniṣti” ṣi americani, ăṣtia i-ar ierta?
    Dar dacă ar caricaturiza, ar lua în derâdere sau ar batjocori, ar insulta memoria victimelor “holocaustului” cum ar reacționa evreii ṣi susținătorii lor?
    Aud?!?…
    De aia, scuze, nici eu nu pot fi Charlie!

  • Indivizii care s-au “jucat” cu armele nu au nici o legătură cu religia. Sunt doar entități umblătoare fără suflet. Monștri!

    Și, pardon, de la un anumit nivel îmi place să cred că religia nu mai are ce să îmi transmită. Cu cât ne utilizăm creierașul mai mult, cu atât mai puțin “punem botul” la dogme sau alte idei expirate.

  • F usor de zis vorbele astea dragu meu, mai ales ca nu ai trait printre oameni din alte nationalitatii si traditii. Si nu uita ca religiile sunt scrise de mana omului. Nu le-o scris Dumnezeu sau Alah sau Buddha sau cine o mai fii. Cred ca este o conditie medicala pentru oamenii ce aud voci in cap daca nu ma insel.

    Ca sa crezi in Dumnezeu nu ai nevoie de o religie, ca sa fii bun fata de altii nu ai nevoie de o religie, sa faci bine in viata ta nu ai nevoie de o religie.

    Daca un om nu poate fii bun in viata numai daca e rasplatit cu raiul sau pedepsit cu iadul atunci nu cred ca cineva l-ar vrea in preajma.

    Un lucru dovedit e ca religiile au fost gandite ca un mod de control al populatiei.

    Nu o sa progresam niciodata daca tot timpul trebuie sa stam dupa traditiile de acum 2000 – 3000 de ani. Nu o sa jungem niciodata sa facem lucruri cu adevarat mari daca nu gandim liber daca nu gandim deschis, religiile nu permit si incearca sa opreasca omu sa caute si sa descopere adevaru.

    Daca religia crestina o facut prostii in trecut de ce trebuie sa acceptam de la Islam aceleasi rahaturi?

    Umbla prin lume putin si intalneste oamenii, Islam e in multe tari, cea ce vezi la televizor vine de la sauditi de la secta lor de islam e intoleranta si ura.

  • Gândesc ca ești un cretin. Am dreptul sa cred despre tine ca ești un creștin, ca mănânci rahat și sa scriu pe pereți asta.

  • Articol ruşinos pe fond si scris stufos, prolix si neinspirat …
    Nu era nevoie să precizezi ca nu eşti (din fericire) Charile, se vede de la o poştă :)

  • Alexandru Racu, esti un dobitoc. Nu pot sa cred ca un om inteligent si cultivat din sec. 21 gandeste ca tine.
    Oamenii care cred in ceva nu sunt mai deosebiti de oamenii care nu cred in aceleasi lucruri sau nu cred deloc si nimeni / nimic de pe lumea asta nu iti da dreptul sa omori pentru ca cineva ti-a jignit crezurile.

  • Foarte multi ,, crestini atei ,,( sic) !!! cred ca daca iau atitudine si protesteaza, stau cu pixuri si lumanari in mana rezolva ceva . Nu ! Eu sunt convins ca mai mult instiga ! Oamenii politici , ziaristii trebuie sa caute esenta problemei ; CAUZA ! Este foarte greu de inteles ca sinucigasilor nu le pasa de proteste ? Ei stiu ca vor muri si , mai mult, cred ca vor deveni eroi ! OPRITI-VA SI CAUTATI ORIGINEA ACESTOR CRIME ! Sute de ani citeva popoare europene au detinut zeci de colonii, milioane de sclavi, de prin anii 1960 ele au devenit independente , iar acum criza de petrol provoaca ,, fluxul ,, .Americanii pe motiv ca indeparteaza dictatorii au macerait Orientul Mijlociu si o parte din Europa ; vezi Yugoslavia etc. UN SFAT ; MAI STATI ACASA !

  • De fapt, presedintele Frantei trebuia pedepsit cumva. Incepu in ultima vreme sa sustina retragerea sanctiunilor impuse Rusiei etc.Si inca, Al Quaeda este creatia SUA, asa ca…