Analize și opinii Politică

Reactionati! Acesta ar fi primul semn ca mai suntem inca vii

criogeniaNedreptatile se adancesc si devin mai evidente ca oricand; cei responsabili nu se mai straduie sa le mascheze. Pasivitatea cetatenilor creste odata cu ele; indig­narea, protestul, reactia critica sunt firave si izolate. De ce nu reactioneaza ro­manii!? Acesta ar fi primul semn ca mai suntem inca vii si ca nu vrem sa fim calcati in pi­cioare. Motive de indignare sunt cu miile: saracia, violenta, distrugerea mediului, exploatarea ira­tionala a re­surselor, raz­boiul, indiferenta celor ce conduc, puterea exclusiva a banilor, lipsa de reprezentativitate a institutiilor repre­zentative…

Bancile cresc dobanzile si-si multiplica profiturile; cetatenilor de rand li se taie salariile, le cresc datoriile iar micul intreprinzator are acces foarte limitat si scump platit la credite; in acest timp, pietele financiare isi reiau suflul, adica tranzactiile speculative, cu risc sporit. Tot ele se opun feroce ca bancile de economii si cele de afaceri sa fie separate din nou. Traducem in romaneste – prefera in continuare sa riste la bursa banii deponentilor, nu banii lor. De ce tacem!?

Jumatate dintre romani considera ca utilizarea violentei in familie este normala! Speram ca aceasta nu e formata in intregime din agresori si victime care au interiorizat umilinta; arata altceva – o foarte raspandita lipsa de respect pentru fiinta de alaturi; fata de femei, cu precadere. Mai arata si ca demnitatea nu face doi bani; este nedemn si sa lovesti si sa accepti lovitura. Violenta domestica este pe agenda politica si legislativa europeana. La noi, cateva ONG-uri si vreo doua politiciene se bat cu morile de vant in discretie ma­xima. Niciun barbat nu se pronunta; nu este o tema la inaltimea competentei lor politice! Barbatii politici au mare grija sa respinga orice initiativa legislativa care ar aduce mai multe femei in forurile de decizie, acolo unde si-ar putea apara singure cauza. De ce nu va indignati si nu va solidarizati cu victimele intr-o lupta, dupa cum se vede, inegala!?

Majoritatea crede, totusi, ca razboiul este un rau iar Romania nu trebuie sa participe la asemenea actiuni oriunde ar fi in lume; reprezentantii decid invers. De ce nu protestati!?

Comisia de ancheta constituita in SUA pentru a cerceta cauzele care au declansat criza a ajuns la o concluzie fara echivoc – criza putea fi anticipata si prevenita; guvernul american – nu este singurul! – a cheltuit sume enorme din banii publici ca sa-i salveze pe cei care sunt vinovati de declansarea crizei si prea putin pentru a salva victimele acesteia, agravand situatia. Daca spune cineva asemenea lucruri in Romania, se gasesc o multime sa-l acuze ca este comunist, ceea ce ar reprezenta raul absolut. Desi majoritatea gandeste la fel, nimeni nu ar sari sa-l apere pe temerar. De ce nu reactionati!?

Cei mai multi simt ca au nevoie de mai multa ingrijire medicala; guvernantii nu simt durerile guvernatilor; nici nu citesc statisticile care arata ca avem un numar de medici raportat la populatie comparabil cu tarile africane si in scadere; cu cele europene nu exista comparatie. Spitalele ar fi locuri de distractie unde se inghesuie romanii care nu vor sa-si faca vacantele la Monte Carlo, asa ca sunt inchise. In schimb, banii pu­blici, intr-un stat laic, se duc spre biserici; motivele nu sunt deloc culturale. Biserica a devenit un instrument electoral foarte eficient si fara scrupule ideologice iar in 2012 avem alegeri. Ne putem imagina si ca, dupa o guvernare plina de pacate, primul ministru ar dori sa-si cumpere ceva indulgente de la cel de sus; celor de pe pamant le va veni greu sa ierte, desi la noi nu se stie… Adevarata problema este ca le cumpara cu banii cetatenilor cheltuiti discretionar; la votarea bugetului nu s-a prevazut aceasta destinatie; sunt in fondul de rezerva, fond care ar trebui rebotezat – cu sobor de preoti, se intelege! – fond guvernamental de campanie! Opozitia tace insa, din exact aceleasi motive ca si puterea; se teme de afurisenie in viitoarea confruntare electorala. O idee macabra imi trece prin minte; nu campania, ci finantarea cimitirelor trebuie sa fie substratul ascuns al deciziei de a aproba alti bani pentru biserica, dupa recenta legalizare a uniunii dintre aceasta si stat in gestionarea saracilor si fondurilor publice aferente. Preturile alimentelor sunt in continua crestere, sanatatea in deteriorare si spitalele din ce in ce mai departe; o crestere a mortalitatii este de asteptat; spre lauda sa, pentru prima data, guvernul a anticipat trendul si pregate?te locuri de veci… Acolo sa vezi tacere!
In acest timp, elevii ies din scoli tot mai intoleranti si mai rasisti; nu se implica decat rareori in actiuni sociale; in loc sa caute solutii la probleme, asteapta interventia vointei divine sau asteapta un dictator, sa i se supuna; asta se intampla in ciuda educatiei religioase obligatorii. Sau poate o fi tocmai din cauza acesteia?! Nu se vor gasi prea multi romani care sa o spuna…

Gabriela Cretu
sursA: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Sunt in Washington, daca cineva are ceva de spus sa spuna si am sa postez mesajul in fata ambasadei.