Politică

Putin rupe tăcerea: “Rusia nu va porni un război împotriva poporului ucrainean. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o înlocuire a unor pungași cu alt grup de oligarhi de o reputație îndoielnică.”

putin-conferinta-rtPreședintele rus Vladimir Putin, în prima sa conferință de presă dedicată situației din Ucraina: A fost o lovitură de stat neconstituțională și o preluare militarizată a puterii în Kiev. Rusia este nedumerită în privința motivului pentru care s-a mai făcut uz de așa ceva, având în vedere că președintele Viktor Ianukovici a cedat tuturor revendicărilor opoziției.

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă în Moscova.

Putin a subliniat că poporul ucrainean are toate drepturile să protesteze împotriva regimului lui Ianukovici, având în vedere uriașa corupție și celelalte nereguli care au avut loc în timpul mandatului său. Însă, Putin a respins modul ilegitim în care acesta a fost îndepărtat, cauzând astfel subminarea stabilității politice a Ucrainei.
A mai declarat ca deși nu a fost un mare fan al protestelor de stradă care au durat luni în șir ca mod de a pune presiuni asupra guvernului, a empatizat cu protestatarii din piața Maidan, care erau cu adevărat înfuriați din cauza situației din Ucraina.

În același timp, Putin a avertizat că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o înlocuire a unor escroci cu alt grup de pungași, referindu-se la numirea unor oligarhi de o reputație îndoielnică.

Cu certitudine, Ianukvici este acum lipsit de prerogative în Ucraina, însă, din punct de vedere legal, el este președintele legitim al țării, a mai afirmat Putin. Modul în care noile autorități de la Kiev l-au înlocuit pe acesta nu le sporește credibilitatea.

Putin, pe care senatul rus l-a mandatat să folosească forța armată pentru a proteja civilii din Ucraina, a menționat că nu consideră că este nevoie de o astfel de intervenție încă.

El a garantat că exercițiile militare surpriză din vestul Rusiei care s-au încheiat marți nu au avut nicio legătură cu situația din Ucraina.

Putin a amintit de acțiunile activiștilor radicali din Ucraina, inclusiv înlănțuirea a unui funcționar pentru a-l umili public și uciderea unui tehnician în timpul unui asediu din partea opoziției asupra unei clădiri parlamentare, ca justifcare a îngrijorării manifestate de Rusia cu privire la viața și bunăstarea oamenilor din estul și sudul Ucrainei.

Din cauza unor astfel de incidente Rusia își rezervă dreptul de a desfășura trupe în regiune.

Președintele rus a subliniat că Rusia își dorește ca toți cetățenii Ucrainei să participe în mod egal la definirea viitorului acestei țări. Rezistența manifestată împotriva actualelor autorități din Kiev și care are loc cu precădere în estul și sudul Ucrainei, demonstrează clar faptul că în acest moment, Kievul nu are un mandat național integral pentru a guverna țara.

Raspunzând criticilor aduse cu privire la poziția sa față de situația din Ucraina, Putin a dezmințit acuzațiile conform cărora acțiunile Rusiei nu ar fi legitime. Acesta a declarat că, în eventualitatea în care Rusia ar folosi forța în Ucraina, nu va încălca dreptul internațional.

În același timp, a acuzat Statele Unite și aliații săi de nerespectarea legitimității atunci când folosesc forța armată pentru a-și urmări propriile interese naționale.

Putin a avertizat: amenințările sunt contraproductive în această situație, adaugând că rămâne la latitudinea membrilor G8  dacă decid să meargă sau nu la Soci pentru summitul G8 planificat.

Rusia nu va porni un război împotriva poporului ucrainean, doresc să subliniez asta ca să nu existe niciun dubiu”, a declarat Putin, dar va folosi trupele pentru a proteja cetățenii, dacă radicalii din Kiev for folosi violența împotriva civililor ucraineni, în mod special împotriva etnicilor ruși, a mai declarat Putin.

De asemenea, acesta a mai declarat că i-a permis, din motive umanitare, lui Ianukovici să rămână în Rusia, deoarece dacă ar fi rămas în Ucraina, ar fi fost executat.

Rusia va monitoriza alegerile prezidențiale din Ucraina,  adăugat Putin. Dacă acestea vor fi desfășurate într-o atmosferă de teroare, Rusia nu va recunoaște rezultatele, a avertizat acesta.

Sursa: Russia Today

Traducerea: Alina Stredie

Foto: Russia Today

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Sunt declaratii pline de responsabilitate, facute cu demnitate si fara slugarnicie fata de Occident. Putin este un presedinte si un politician de marca. Rusia este astazi un stat responsabil. Restul e propaganda ieftina pro occidentala.

  • Cine dracu’ il mai crede pe Putin, pentru care, cine e impotriva lui e oligarh si-l indeparteaza, una spune alta face, un kgb-ist jegos!