Politică

Propaganda ieftina

guran-moiseIntrucat eu sunt un pic mai curajos decat Moise Guran, nu mi-e teama sa dau un link catre un articol de-al lui .

Va spuneam acum ceva vreme ca lumea a descoperit ca apa-i uda si ca tinerii nu mai au chef sa lupte pentru nimeni si pentru nimic. Pentru ca, sa fim seriosi, de ce ar avea chef?

Adica, e o mica problema cu luptele astea imaginare. Pe Andrei Nastase nu-l vede nimeni in transee. Si nici pe EBA. Si atunci, cum vine asta, eu, Dorelul de rand, sa ma duc sa crap prin santuri pentru a apara ce? Avutul aluia care a furat ce era al meu? Pai, haha, ce gluma buna.

“Panica” instalata in “online” e usor de observat. O gramada de oameni pot fi vazuti blestemand faptul ca s-au nascut barbati, vaitandu-se care incotro ca nu-i corect, ca hau, ca miau, de ce sa se duca ei pe front, ca nu vor, ca nu se duc, ca prefera sa (insert random rant, cum ar fi aia cu fuga din tara, ascunsul in munti/paduri, sinuciderea etc).

Eh, si oamenii astia, desi in mare sunt cam sobolani, au dreptate (excluzand treburile hilare cu “decat sa mor pe front, mai bine ma sinucid” – da, excelenta solutie, ce sa zic). Am explicat la articolul ala cu Ucraina de ce. Pentru ca nu au nimic de aparat. Si nu poti sa-i hingheresti cu “dar vin rusii si-ti violeaza mama!”. Pentru ca astea-s prostii. Da, sigur un ipotetic rus o alege fix pe mama – cui nu-i place o bunaciune de 60+? Bai, aia nu-s rusii! Aia-s cetatenii din Vaslui!

Lasandu-i putin la o parte, sa-i explice cineva si lui Moise Guran cum stau lucrurile. In caz ca e greu de judecat, lucrurile stau cam asa:

Da, generatii de tarani analfabeti au murit aparand Romania sau provincii istorice care aveau sa faca parte din Romania peste secole.

Doar ca aici trebuie sa mentionam o chestie: chiar si acum cateva secole, taranii aia aveau ceva de castigat. Era un pariu cu norocul. DACA vom castiga si DACA nu mori, ATUNCI vei primi la schimb X. Cam orice om cu ceva cunostinte de istorie stie cum era cu razesii, de exemplu:

Răzeșii din Moldova erau acea parte a populației care participa la războaie fără a fi susținuți sau instruiți pe cheltuiala publică sau a domnitorului. Motivația participării era credința, apartenența confesională la creștinismul ortodox. Susținerea morală pornea din convingerea că murind în războiul împotriva „păgânilor” sufletul lor va fi mântuit. Ca o răsplată pentru solidaritatea lor în luptă, domnitorul le acorda drepturi de proprietate asupra unor terenuri sau slujbe în stat.

Hai sa lamurim o treaba: desi puteau fi usor prostiti taranoii aia analfabeti cu “te vede Gizas si te trimite-n iad daca nu lupti”, chiar si atunci primeau ceva la schimb – ceva serios. Pamant (la vremea respectiva, cat se poate de valoros!) sau o slujba la stat (ceea ce insemna sa fii “aranjat” pe viata – pe viata domnitorului, nu a ta, evident). PRIMEAU CEVA LA SCHIMB, CEVA VALOROS.

La fel a ajuns “pe cai” intr-o perioada si Mihai si, ei bine, a cazut de pe cai tocmai pentru ca i-a legat pe tarani din nou de pamantul boierilor. Fara pasul ala, poate n-ar fi sfarsit intr-o sabie de mercenar. Poate.

E o mica problema aici: de ceva vreme, nu se mai ofera la schimb nimic. Du-te si mori tu, prostule, sa ne fie noua bine. Ei, nu mai spune. How about no?

Da, 1877, da, Independenta, da, nu stiu mai ce.

Dar hai sa lamurim o treaba cu Smardan, Plevna si restul, ca poate-s oameni care n-au citit chestiile alea desantate cu “plecat-am noua din Vaslui si cu sergentul zece”. Ala era razboiul pentru Independenta. Stiti care era chestia cu independenta aia mult-trambitata? Sa nu mai plateasca Romania tribut altora. Ca-n rest, ca s-ar fi numit Regatul Romaniei, Republica Romaniei sau Pasalacul Ghiaurilor, pentru taranul analfabet lucrurile stateau exact la fel. Tot semana, ara, cultiva, alea. Problema era cu aia de mai sus, sa nu mai dea ei mai departe munca acelui taran analfabet.

Ce-ar fi sa ne uitam un pic in jur si sa facem o comparatie intre “Romania sub dominatie otomana” si “Romania in 2014″?

– Turcii iti cereau sa fii parte integranta a politicii lor externe. Te bati cu dusmanii lor, esti prieten cu prietenii lor. Stiti cine mai face asta? Hint: exista trupe romanesti in Angola, Afghanistan si au fost si-n Irak!

– Turcii iti cereau tribut. Ca fapt divers, tributul ala era o gluma proasta, cu efecte aproape complet neglijabile pentru economiile provinciilor istorice. Stati asa, Romania nu mai plateste tribut? Aoleu. Si ce-i cu toate delegatiile alea de la FMI si Banca Mondiala, ce-i cu toate discutiile alea legate de incapacitate de plata etc etc? Ah, sunt DATORII? Pai, unde exact am semnat eu pentru ele? Cat la suta din banii aia imprumutati “de Romania” au ajuns la mine? That’s right, nimic! Da’ daca as mai fi in Romania, as fi dator! Dator sa le platesc, dator sa inghit taieri, crize si alte prostii. Pentru bani din care eu n-am vazut un cent!

– In ciuda faptului ca erau sub dominatie otomana, provinciile istorice aveau un statut special legat de autonomie. Astfel, turcii nu puteau recruta “ieniceri” din randul populatiei, IAR TURCII NU AVEAU DREPTUL SA AIBA PROPRIETATI SAU SA INALTE MOSCHEI PE TERITORIUL ROMANESC. Mi se pare mie sau aia era independenta curata, in comparatie cu Romania anului 2014?

– Tronul era cumparat, practic. Cel care dadea mai mult sultanului primea conducerea provinciei. Ei bine, nu as vrea sa par rau, dar nu-i exact asa si acum? Cel cu mai multi bani castiga intotdeauna. Ai bani de campanie electorala? Ai de dat ulei, pui, galeti, sacose cu sigla etc etc? Castigi si aia e. Pai, doar n-a ajuns USL-ul sa guverneze pentru ca aveau cea mai coerenta si gandita platforma electorala, nu?

– Domnitorii aveau mai mult rol de observatori si executau simplu ordine primite de-afara. Adica, exact ca acum. Crede cineva ca Ponta/Basescu fac un pas fara sa ceara voie de 10 ori? Sa fim seriosi…Edificator in sensul asta a fost evenimentul ala cu tentativa de lovitura de stat reclamata de Basescu. Ah, unde-a reclamat-o? Pai, afara, bineinteles. La Inalta Poarta relocata la Berlin/Washington. La stapani.

Culpabilizarea generala nu mai functioneaza

Ce frumos le zice Moise Guran:

Dragi tineri ai ţării noastre… Aşa de cacao cum o fi ea, ţara, este meritul nostru că e aşa.

Pai, stai asa, amice. Ia sa ne gandim noi o secunda. E meritul tanarului random de 20-35 de ani care se agita cu un job platit la limita sclaviei zi de zi, care transpira prin metrou si sta la coada la cartele, ca apoi sa dea explicatii la lucru – de ce-a intarziat 10 minute, ca era doar la o aruncatura de bat, in Pipera/Otopeni, unde-a fost mai ieftin terenul si nu exista linii de transport? Sau e meritul TAU, Mr Guran? Ca nu EU sunt la televizor, TU esti. Nu eu ma bat pe burta cu politicienii, stii?

Ce-i aia “e meritul nostru”? Nu, nu e. Uite, eu am lucrat 9-10 ani in IT in Romania (in teorie, mai mult detasat pe-afara, dar sarim peste). Cu o exceptie (job de mai putin de-un an), munca mea a fost recunoscuta/apreciata. Bun, am muncit un deceniu, mi-am platit taxele (nu c-as fi avut de ales, da?). Exact cum e vina MEA ca nici acum nu exista metrou care sa te duca pana-n Otopeni sau Drumul Taberei, sa zicem? Exact cum e vina MEA ca salariul minim e ala care e? Exact cum e vina MEA ca a plecat Nokia din Cluj, P&G in Turcia si sute de alte firme in Bulgaria? Pai, le-am gonit EU sau taxele politicienilor? (si absolut TOTI merg pe “Taxam la sange”, nu exista unul singur care sa spuna “impozit 10%, nu mai platim ajutoare sociale, bine pa”, ca nu ar castiga in veci)

Nu, serios, eu sunt satul de culpabilizarea asta jalnica de propagandist de Scanteia. Nu, nu-i vina noastra/meritul nostru ca nu s-a depasit iar productia la hectar. Chiar nu e. Si provoc pe oricine sa-mi arate mie cum a afectat munca mea de construire/intretinere servere/retele Metrorex (Ca tot vorbeam de statiile alea inexistente). De-aia sunt subventionate calatoriile, apa calda, caldura etc etc? E “meritul” meu? E pe dracu’!

Speritoarea de ciori e frumoasa, dar nu mai sperie pe nimeni

Citam din nou:

În internaţionalismul cosmopolit în care noi ne simţim mai europeni decât reuşim să fim, nu uitaţi că, până una alta, suntem cu adevărat bine primiţi doar aici, în România.

Serios-serios? Eu as paria cu domnu’ Guran ca eu sunt mai bine primit aici decat acolo? Aici sunt “romanul ala care munceste extraordinar de bine si de mult”. Ce sunt in Romania? “Fraierul ala fara pile”. Si sa nu discutam de bani, ca nu as ajunge in veci sa castig atat in Romania. Si am senzatia ca nici el.

Dar e clasica propaganda asta. Nu aveti unde pleca, ca strainii sunt rai. Nu, nu sunt. Sunt chiar mult, mult mai buni, cand tragi linie. Sigur, au partile lor neplacute. Da, au. Dar, repet, cand tragi linie, e mai bine. Si nu-s eu singurul care a ajuns la concluzia asta. Sunt MILIOANE de romani care-au plecat din Romania si s-au stabilit afara. Sa fim chiar toti prosti si sa nu ne dam seama ca ne e mai rau “afara”? Sa stie unul din tara unde mi-e mie mai bine? Hmmm.

Patriotismul pe bordura

Si vine bomba:

Că, dacă părinţii şi bunicii noştri n-au reuşit să ne lase mai mult decât atât, este poate datoria noastră să fim mai buni, mai educaţi, mai curajoşi, mai vrednici şi mai eficienţi.

Ah, da? Asa, prin urmare? E DATORIA noastra sa…? Da? Pai, OK, dar am si eu doua intrebari:

– si ce ma opreste din a fi mai bun, mai educat, mai curajos, mai vrednici si mai eficient AFARA?

– nu-i de datoria mea sa fiu si mai bogat, daca parintii si bunicii au fost saraci?

Aud?

Stramosii tai care…

Sutele de mii de ţărani care au murit începând de la 1877 şi până în 1945, de la Plevna şi până la Cotul Donului sau în Tatra, probabil n-au ştiut nici ei exact de ce au murit.
Dar, chiar şi aşa, este un sacrificiu pe care ei, părinţii noştri l-au făcut şi nimic nu poate fi mai schilod din punct de vedere moral şi intelectual decât să spui acum că te doare în bascheţii tăi verzi de acel sacrificiu.

Cred ca cel mai bine este sa vin aici cu exemple personale.

Se da un bunic. Bunicul respectiv traia la tara. N-avea o viata foarte-foarte frumoasa, dar era linistit, liber, sanatos, isi vedea de animalele lui si mai citea o carte la lumanare, ca electricitatea nu ajunsese tocmai acolo. In weekend se mai ducea “la hora”, sa mai invarta si el o frumoasa locala – si uneori chiar nimerea una cu dinti in gura.

Bun, si intra in scena legionarii. Apare de nicaieri un “cuib”, cu sef de cuib cu tot. Hotarasc ei ca tocmai prin Constanta sau Tulcea sau ceva, trebuie sapate santuri. Pentru a fi aparata tara. Nu stiu cine intentiona sa atace Romania pe-acolo. Presupun ca Dunarea, dar e mai putin relevant. Ei, si legionarii astia nu prea erau ei fanii muncii fizice (transpiratie, soare, nu era de ei…), asa ca au venit cu arme si i-au impuns de la spate pe aia mai voinici. “Voluntari”. Se-ntelege, bunicul era mai voinic. Ce sa faca? Doar nu era sa moara pentru un imputit de sant. L-a sapat.

Dar legionarii s-au dus dracului, se-ntelege – si inca in timp record. Si, dupa ce s-au dus dracului, a inceput vanatoarea de legionari. Ei, v-am zis ca se ducea pe la hora bunicul. Deh, tanar pe-atunci. Si il cam placeau si pe el fetele, iar pe una din ele o placea altul, doar ca tipa avea ochi doar pentru bunicul. Asa ca respectivul, UN ROMAN, infuriat, s-a dus si l-a “turnat” pe bunicul ca-i legionar. Si-a adus martori c-a fost cu legionarii sa sape santuri! Si, ca sa n-o mai lungim, l-au trimis urgent pe front, de care pana atunci cam scapase.

Bunicul a avut mereu noroc de ghinion, asa ca a ajuns in cele din urma la Stalingrad. Era urat pe-acolo, din ce povestea, dar nu intru in detalii. Frig, cam foame, de-alea. Din una-n alta, a omorat rusi si, pana la urma, a incasat si vreo doua gloante de la rusi. A supravietuit. A fost decorat si, proaspat schilodit, a fost trimis erou in tara. Doar ca, pana sa ajunga el in tara, Romania (a se citi “o adunatura de politicieni”) cam intorsese armele. Asa se face ca s-a urcat in tren EROU DECORAT si a coborat din tren TRADATOR. Urmarile?

– A pastrat in el un glont care nu prea mergea extras si-a schiopatat de s-a cam terminat cu horele.

– Nu a putut avea toata viata un serviciu OK (pentru ca trasese in poporul vecin si prieten)

– A pierdut cam tot ce-avea la colectivizare

– Copiii lui au fost marcati cu “origini nesanatoase”. Nu puteau fi membri de partid. Nu aia. Nu ailalta. Intr-o tara in care asta conta la repartitii si repartizari, a cam usturat. I-a cam usturat si pe nepoti, nu doar pe copii.

– Ocazionale ridicari in miezul noptii pentru a fi dus la comisariat. Asa, de distractie, cat sa traiasca toata familia cu spaima ca nu se mai intoarce “de data asta”.

– Altele, sa n-o lungim

Cam asa sta treaba cu sacrificiul bunicilor, chestie despre care vorbeste atat de lejer Moise Guran. La punctul asta, va las pe voi sa trageti concluziile.

Manipulare ieftina

Dar, cel puţin, nu mai share-uiţi astfel de construcţii propagandistice (profesional făcute, vă garantez) şi nu vă sinucideţi, în turmă, moralul naţional.

Da. Nu mai dati share la ce zic aia, dati share la ce zic eu, ca eu stiu cel mai bine! Pai, daca ai dreptate, de ce ti-e frica sa dai linkuri? Ca doar nu va castiga minciuna intr-o dezbatere, nu?
Tipic pentru propagandisti. Nu mai asculta ce zice ala, asculta ce zic EU!!!! Erm, pentru ca…? Pentru ca tu-mi vrei binele, nu? Si tot ce trebuie sa fac este sa sap acest sant, nu? Si sa impusc acesti rusi, nu?

OMG, vom fi cuceriti

Reţelele de socializare sunt un instrument perfect pentru inducerea stării de panică, a neliniştilor şi psihozelor colective şi chiar şi pentru stimularea neîncrederii în valorile naţionale, în capacitatea militară a României sau în superioritatea unei armate străine de invazie.

Eu am o intrebare: ce se intampla daca maine incepe razboiul, daca rusii ataca Romania si daca Romania e cucerita? Nu, serios, ce se intampla cu Dorel, muncitorul de santier? Cum se schimba viata lui? Pentru ca vreau sa stiu si eu de ce ne temem, exact.

Ah, copiii lui vor trebui sa vorbeasca limba rusa? Pai, mie mi se pare un castig. Nu ma intelegeti gresit, nu ma omor dupa limba rusa deloc, dar, privind obiectiv, e vorbita in mai multe locuri pe planeta asta si, prin urmare, e mai utila decat limba romana. Cam cum e cu engleza pe care (credem ca) o vorbim toti. De engleza si franceza nu ne este frica, sa-nteleg? Au ajuns cerute la orice job in Romania, de ce nu e nimeni panicat?

Ah, Romania isi va pierde independenta? Asa, SI? Nu, serios, SI CE DACA? Ce-o sa faca un potential invadator/cuceritor? O sa decimeze populatia? Nu. O sa preia controlul asupra resurselor si administratiei si o va pune la lucru, sa produca, pentru a castiga ceva din invazie. Absolut normal. Resursele imi apartin? E al meu aurul de la Rosia Montana? Cat la suta? Detin terenuri ca domnul Becali? Nu? Pai, atunci, estimez ca nu-mi pasa de resurse, pentru ca trebuie sa mi le CUMPAR deja. Nu vine statul independent sa-mi puna in farfurie cina. O platesc! Imi pasa ca o platesc Romaniei sau Rusiei pe cat va pasa voua ca alimentati de la Lukoil sau OMV (daca tot vorbeam de resurse, pai, nu?). Mi-e indiferent.

Bai, pana si Coreea de fucking Nord primeste haleala gratis (cum o fi distribuita, Kim cu mila). Eu nu.

Rastalmacirea

Uitaţi-vă la amărâţii de soldaţi ucrainieni cum sunt dezarmaţi în doi timpi şi trei mişcări. Sunt profesionişti, chiar trupe de elită, dar, îngroziţi de un război cu Rusia, se predau imediat şi atunci tot războiul este de fapt starea de panică.

Nu, nu-s ingroziti, dar, da, se predau imediat.

Pai, de ce nu s-ar preda? Ce sa apere? Ce-a ramas in Ucraina? Datoriile facute de fostul presedinte? De fostul PM care-a facut inchisoare pentru coruptie/tradare? Pai, Ucraina nu are bani sa-si plateasca gazul acum, iar Putin cere insistent banii aia. Exact de ce-ar vrea sa moara soldatii aia? Sa apere CE? O sa-i omoare rusii? Pana acum, nu. Limba o vorbesc. Cui sa-i jure credinta si toate alea? Celor care l-au pus in situatia de a fi atacat de rusi fara a avea nimic de aparat si fara ordin de a trage? (ca nu, nu au dat ordin nici acum!!!!!). Pai, prost sa fie!

Guranul pacatosului…

Cei care vă servesc, în numele păcii, motive să daţi cu flit României nu sunt foarte interesaţi de câţi hipsteri cu arma în mână ar strânge România, la o adică. Nu! Azi războaiele nu se mai poartă aşa, iar ţinta lor primă este capacitatea opiniei publice de a susţine un efort de război prin alocări bugetare, care deocamdată înseamnă doar tăieri de bani din altă parte dar care, da, s-ar putea ca într-o zi să însemne şi impozite suplimentare pentru a susţine apărarea ţării. Care s-ar putea face, într-adevăr, în profitul americanilor, v-am spus-o tot eu pe acest blog, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne predăm ruşilor doar pentru că americanii nu fac nimic gratis.

Si de ce nu, ma rog? Impozite suplimentare? Are cineva idee – domnu’ Guran isi ia salariul pe carte de munca, contract pe durata nedeterminata sau e domn din acela cu tot felul de matrapazlacuri, de nu stie cum e cu impozitele?

Si, sa-nteleg si eu. Adica, americanii nu ne sunt prieteni. Rusii nu ne sunt prieteni. Dar noi ar trebui sa ne bagam in disputa lor (in care lumea civilizata se baga doar cu vorba – vezi UK, Germania, Franta), din care avem doar de pierdut, pentru caaaaaaaa…. exact, CE? Pentru ca trebuie sa fie si o tara tampon, o tara de prosti usor de manipulat.

Patriotismul

Zice domnul Guran:

Baza, fundaţia acestui set, nu poate fi decât Patriotismul – acest cuvânt depăşit, obosit, uncool şi golit de conţinut de prea mulţii urlători de pe la tv.

Aşa că fiţi măcar conştienţi atunci când cineva ne atacă baza.

Si, in timp ce zice asta, in stanga paginii e o reclama la Petrom. Stiti, Petrom acela care apartine OMV. Petrom acela care a fost vandut de politicienii romani cu totul – inclusiv cu resursele din subsol, ce dracu’! Petrom ala detinut de OMV, OMV caruia statul roman ii tot sterge datorii, in timp ce OMV anunta profituri record an de an si in timp ce statul roman ne mai baga cate-o taxa (pe stalp, pe erectie, pe ce s-o nimeri), ca…nu are bani, haha.

Da, eu zic sa fim perfect constienti de faptul ca ne ataca baza cineva. Si sa fim foarte atenti la propagandisti ca domnul Guran.

Defetismul

Zice domnul Guran ca e defetism. Si asta-i singurul motiv pentru care scriu postul asta. Nu e defetism. E indiferenta.

Romanilor nu le pasa cine detine in acte Romania. Romanilor nu le pasa cui ii vor plati intretinerea – e chiar posibil sa iasa mai ieftin cu rusii, pentru ca gazele alea sunt platite mai scump de romani decat de alte popoare. Romanilor nu le pasa si aia e. Si nu e lipsa de patriotism. E pragmatism.

Reveniti la primul punct, cel cu razesii. Romanii s-au saturat sa li se agite sperietori si propaganda, ca nu tin de foame. Romanii vor sa stie ce au de castigat. Si, pana acum, toata lumea le spune doar ce au de pierdut. Cuvinte goale (ca “independenta”) sau bani (ca tot vorbea de taxele alea suplimentare). De castigat? Nimic. Pai, pentru nimic, sa lupte domnul Guran linistit. Eu unul nu ma deranjez.

Ne scuipati de zece ani

Pe noi, cei care-am plecat din tara. “Capsunarii” – zic romanii verzi care castiga 10% din ce castiga o necalificata de la azilul de batrani. Si mai ca nu scuipa cand nu pronunta cuvantul. Domnul Basescu ne-a invitat (pe medici si pe cei din IT) sa plecam din tara in 2010. Si-am plecat. Si n-a vazut nimeni o problema. Ba, de fiecare data cand am discutat oarecum de asta, am primit “replici” cum ar fi “n-o sa-ti duca nimeni lipsa”.

Si-acum descoperiti ca fara noi, n-aveti armata, ca au plecat din tara tinerii aia. Si ne vreti inapoi LA O ADICA (doar daca e de razboi, altfel nu, evident), sa aiba cine sa crape pentru voi. Poate sa aiba si cine sa plateasca taxele alea suplimentare necesare pentru apararea tarii?

Doar ca noi nu va mai vrem si nu vrem tara voastra. Iar tanarul ala nesigur care nu stie pe ce lume traieste, la sfarsitul zilei de propaganda, se uita in tara si se uita afara. Si vede ca Dorel a venit din Spania cu 30,000 de euro dupa un an de munca, iar el are 300 de euro pentru mers la mare dupa DOI ANI in Romania. Daca-i mai are si pe-aia. Si de-aia nu-i pasa.
Pentru ca nu i-a dat nimeni nimic de castigat. Si asta era treaba statului care acum e ingrijorat de lipsa de patriotism: sa se asigure ca interesul statului coincide oarecum cu interesul cetateanului.

Sursa: Open cube

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Foarte buna replica. Stiu ca e o utopie dar as trimite in primele randuri politicienii fosti, actuali..si viitori…dupa aceea mai vedem. Doar nu e asa?..ii trimitem pe cei mai buni dintre noi la Zalmoxe

  • Romania este raiul acestor companii si investitori tepari cu complicitatea politrucilor.Nimic nu se va intampla.Nimanui nu-i pasa de tara si de oameni!!Atata timp cat mai suportam si toleram, asta vom avea….!!!!!!

  • Slab de tot. Articolas la nivel de liceu. Plus ca e jignitor fata de vasluieni perpetuand niste clisee. De fapt cam asa e tot “articolul” o colectie de clisee.

  • vrei sa spun de ce esti tu vinovat? pentru ca esti un las lacom. Ai plecat afara ca e mai bine…sa fi bogat nu?…bravo tie…sa fi sanatos…din ce vad in articolul asta ai renuntat la Romania…atunci de ce atatea frustrari?Da nu este totul roz…nici nu are cum sa fie…dar daca tu si cei ca tine care au plecat din romania pentru un trai mai bun ar fi luptat, atunci cand conta mai mult(si aici ma refer dupa 90), s-ar fi implicat mai mult in toata traba asta politica, POATE ca traiam toti mai bine acum. Sti e mai usor sa arunci gunoiul in curtea vecinului…dar daca tot esti afara…spune cum sunt acei oameni cand vine vorba re respectarea legilor si a semenilor, si poate atunci o sa vezi diferenta. Asta este o problema foarte veche in Romania. Fiecare a facut ce l-a taiat capul si a furat cat a putut mai mult, iar acum, culegem roadele.Acum poti sa muncesti tot restul vieti sa indrepti lucrurile in Romania…si chiar daca s-ar schimba ca prin magie tot sistemul in romania…efectele o sa le simta copii nostri, daca vom mai fi pe aici ca na…toti suntem egoisti, toti vrem sa ne fie noua bine fara sa conteze ca vecinul nu are ce manca. Altruismul e mort in Romania si ne cam meritam soarta.