Politică

Premierul grec desemnat: Acordul cu UE şi FMI este nul şi neavenit

Surse din Coaliţia Stângii Radicale din Grecia (Syriza) au confirmat că liderul acesteia, Alexis Tsipras, va trimite o scrisoare liderilor de la Bruxelles în care va explica că Grecia nu mai poate respecta angajamentele austerităţii impuse de UE si FMI în schimbul celui de al doilea împrumut internaţional.

Tsipras este însărcinat cu formarea unui guvern, după ce liderul conservatorilor, Antonis Samaras, nu a reuşit sa formeze un cabinet, în urma alegerilor legislative de duminică.

Tsipras va trimite scrisoarea preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, şi preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi. Scrisoarea va conţine cele cinci puncte esenţiale ale unei eventuale guvernări de stânga în Grecia.

Alexis Tsipras, 37 de ani, a arătat că, dacă va reuşi să formeze guvernul:
-va anula termenii acordului de împrumut cu UE şi FMI, în special cei care cer reducerea salariilor şi a pensiilor;
-va abroga legile care anulează drepturile angajaţilor, în special legea care a anulat acordurile colective de muncă;
-va propune legi care să promoveze justiţia socială;
-va investiga sistemul bancar al Greciei;
-va institui o comisie internaţională care să investigheze cauzele datoriei publice a Greciei şi va sista plata datoriilor.

Consilierii lui Tsipras au declarat pentru The Guardian că liderul Coaliţiei Stângii Radicale a spus că acordul cu UE si FMI este “nul şi neavenit”. “A fost delegitimizat de popor”, a spus un consilier, cu referire la rezultatul alegerilor, în care partidele pro-acord au câştigat doar 30% din voturi (deşi sistemul electoral le-a atribuit acestora un număr mai mare de mandate). “Grecia s-a transformat într-închisoare şi trebuie să găsim o cale să ieşim din situaţia asta”, a spus un consilier al Syriza.

“Syriza este împotriva memorandumului care este crud şi nedrept şi le-a furat grecilor drepturile sociale şi democratice. Grecia este un laborator. Ce s-a intamplat aici se va întâmpla şi în alte părţi, aşa cum a dovedit-o Franţa. Daca se vrea supravieţuirea euro, accentul trebuie pus pe creştere şi dezvoltare”, scrie Nikos Filis, editorialistul ziarului Avriani, apropiat de Syriza.

Călin Marchievici
sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Grecii sunt un popor extraordinar din punctul de vedere al nesupunerii in fata ocultelor internationale si le doresc succes in combaterea jugului N.W.O.,poate da un exemplu lumii si creaza precedentul necesar eliberarii!

  • Cu sau fara voia lor,romanii vor ajunge tot in situatia asta,dar cu cit mai tirziu cu atit mai rau.Greci sint un exemplu de cum trebuie tratat vestul.Toate punctele continute in intentia lui Alexis Tsipras sint cele care trebuies urmate de statele UE,oentru ca a cere bani de catre liderii UE este simplu,dar inainte de toate trebuie sa vedem unde s-au dus cei care au fost si nu mai sint,pentru ca luind bani si neintrebind s-ar putea ajunge in aceasi situatie.Bravo Alexis !