Politică

NOUL PLAN AMERICAN DE DOMINATIE GLOBALA. Cum actioneaza SUA pe fronturi multiple: Ucraina, Siria, Venezuela. Cum va reactiona Rusia?

usa-interventionismAdministrația lui Barack Obama duce o ofensivă pe toate fronturile confruntării internaționale, într-o tentativă vizând să modifice ecuațiile care au condus la căderea egemoniei unilaterale a Statelor Unite. Obiectivul este impunerea unui parteneriat internațional sub conducerea Washington-ului.

Ofensiva americano-europeană în Ucraina are ca scop declarat subminarea influenței rusești în această tară pentru a o sustrage spațiului politico-geografic condus de Moscova și a o integra sferei de influență occidentale. Statele europene au furnizat o susținere considerabilă opoziției ucrainene și este interesant de notat faptul că Statele Unite au întărit relațiile lor cu Germania, care nu ascunde ambițiile sale economice în Ucraina. Acest comportament a compromis apropierea care a apărut între Rusia și Germania după decizia lui Obama de a ataca militar Siria, în vara trecută.

Astfel, « Imperiul american » a atras toată Europa în bătălia împotriva Rusiei, prin intermediul Ucrainei. Scopul depășește Ucraina și urmărește să izbească în toate zonele de influență tradițională ale Rusiei. Strategii Statelor Unite știu că dacă Rusia reușește să învingă în brațul de fier din Ucraina, ea va reuși să-și întărească influența în toată Europa de Est.

Washington a anunțat de asemenea o revizuire a politicii sale în Siria. Această revizuire intervine după lovitura dată prestigiului imperiului său, în urma deciziei lui Obama de a nu interveni militar în Siria și de a începe negocieri cu Iranul în privința dosarului nuclear.Această reevaluare urmărește să liniștească aliații și sateliții Statelor Unite și să le spună că Washington-ul nu are intenția să se dezangajeze din Orientul Mijlociu, așa cum s-a presupus, în ciuda gravelor eșecuri suferite de planurile sale de a distruge Statul sirian și de a ține sub control Iranul.

Strategii americani au acționat pe trei axe pentru a-și liniști aliații și agenții regionali, în special Arabia saudită :

1. Menținerea regimului de sancțiuni împotriva Iranului și încetinirea ritmului de negocieri cu această țară.

2. Focalizarea pe protecția Israelului, lucrând la lichidarea definitivă a dreptului de întoarcere a refugiaților palestinieni prin consacrarea identității evreiești a Statului Israel. Acest proces va fi completat de normalizarea relațiilor dintre Israel și monarhiile petroliere din Golf, pe plan militar și economic.

3. Reactivarea opțiunii militare în Siria, prin intermediul unui vast proiect de armament și de antrenament al rebelilor și lansarea unei ofensive cu punct de plecare din Iordania, și cu scopul de a stabili o zonă de securitate pentru a proteja Israelul.

Pentru a acoperi această ofensivă generală, Statele Unite își înmulțesc minciunile pe tema luptei împotriva terorismului, în timp ce, în Siria, grupurile extremiste afiliate la Al-Qaida și evoluând sub diferite denumiri, constituie principalul lor instrument de muncă.

E clar că această confruntare din Ucraina va cunoaște o importantă escaladă în cursul săptămânilor viitoare, în ciuda acordului semnat sub egida Uniunii Europene.

Analiștii se așteaptă la măsuri și inițiative rusești pentru a face față escaladei americane, pentru a impune un parteneriat echilibrat în lume. Această poziție rusească va avea repercursiuni și asupra dosarelor sirian și iranian, și nu numai asupra problemei ucrainene, mai ales că Statele Unite se încăpățânează să vrea să construiască scutul anti-rachetă, direcționat împotriva Moscovei și Teheranului. […]

Autor: Ghaleb Kandil

Sursa: Razboi intru Cuvant, preluare si traducere dupa Voltaire.org/

three-countries

Poate Washingtonul sa rastoarne trei guverne odata?

Puterea unui stat de masoara in capacitatea de a se apara si de a ataca pe unul sau mai multe fronturi. Din aceasta perspectiva, Washingtonul incearca, pentru prima oara, sa arate ca poate rasturna trei guverne in mod simultan, in Siria, Ucraina si Venezuela. Daca reuseste, nu-i va mai rezista nimeni.

Washington, care a esuat in 2011 sa bombardeze simultan Libia si Siria, este pe cale sa incerce o noua demonstratie de forta: organizarea unor schimbari de regim in trei state din trei regiuni ale lumii diferite: Siria (CentCom), Ucraina (EuCom), si Venezuela (SouthCom).

In acest scop, Obama a mobilizat aproape toate echipa din Consiliul sau de securitate natioanala.

Intai, consiliera Susan Rice si ambasadoarea de la ONU, Samantha Power. Aceste doua femei sunt campioanele vorbirii “democratice”. Ele si-au facut o specializare, de multi ani, din preconizarea ingerintei in afacerile interne ale altor state sub pretextul prevenirii unor genocide. Insa, in spatele acestui discurs generos, ele isi bat joc de vietile non-americanilor, dupa cum a aratat doamna Power cu ocazia crizei armelor chimice din Ghoutta, Siria. Ambasadoarea, ce cunostea perfect nevinovatia autoritatilor siriene, era plecata cu sotul sau, in Europa, pentru a asista la un festival de film dedicat lui Charlie Chaplin, in timp ce guvernul sau denunta o crima impotriva umanitatii pentru care il facea responsabil pe Assad.

Apoi, cei trei responsabili regionali: Philip Gordon (Orientul Apropiat si Africa de Nord), Karen Donfried (Europa si Eurasia) si Ricardo Zuniga (America Latina).

Phil Gordon (amic personal si traducator al lui Nicolas Sarkozy) a organizat sabotarea Conferintei de pace de la Geneva 2, de vreme ce dosarul palestinian nu era manevrat dupa interesele SUA. In timpul celei de-a doua sesiuni a conferintei, in timp ce John Kerry vorbeagordondespre pace, el a reunit la Washington sefii serviciilor de secrete iordaniene, qatareze, saudite si turce pentru a pregati al n-lea atac importiva regimului Assad. Complotistii au reunit o armata de 13 000 oameni, dintre care doar 1000 primisera un scurt instructaj militar, pentru a conduce blindate catre Damasc.Problema era ca aceasta coloana risca sa fie distrusa pana sa ajunga la capitala. Nu au reusit sa se puna de acord, insa, asupra modului in care coloana poate sa fie aparata fara sa i se distribuie anti-aeriene care, ulterior, puteau fi folosite impotriva Israelului.

Karen Donfried este un vechi ofiter de spionaj pe Europa. Ea a condus pentru mult timp German Marshall Fund de la Berlin. Astazi, ea manipuleaza Uniunea Europeana pentru a masca interventionismul Washingtonului in Ucraina. In ciuda conversatiei telefonice a lui Neuland, ea a reusit sa-i faca pe europeni sa creada ca opozitia din Kiev vrea sa se se integreze lor si sa se bata pentru democratie. Desi mai mult de jumatate din agitatorii din Maidan sunt membri ai partidelor naziste si arboreaza portrete ale lui Stepan Bandera.

In fine, Ricardo Zuniga este nepotul presedintelui omonim al Partidului National din Honduras, care a organizat puciurile din 1963 si 1972 facute in favoarea generalului Lopez Arellano. El a condus statia CIA din La Havana unde a recrutat agenti si i-a finantat pentru a forma opozitia fata de Fidel Castro. El a mobilizat extrema stranga trotkista venezuelenea pentru a-l rasturna pe Nicolas Maduro, presedintele Venezuelei, acuzat de stalinism.

Ansamblul operatiunilor este mediatizat sub conducerea lui Dan Rhodes. Acest specialist in propaganda a scris, deja, versiunea oficiala a lui 11 septembrie 2011, redactand raportul comisiei prezidentiale de ancheta. El a reusit sa stearga orice urma a loviturii de stat militare (puterea i-a fost retrasa lui G. Bush de la orele 10 dimineata pana seara; toti membrii cabinetului sau si cei ai Congresului au fost plasati in bunkere securizate pentru a li se “garanta securitatea”) pentru a nu fi amintite decat atentatele.

In aceste trei cazuri (Siria, Ucraina, Venezuela – n.n.), naratiunea SUA se sprijina pe aceleasi principii: acuzarea guvernelor de ucidere a propriilor cetateni, calificarea opozantilor drept “democrati”, impunerea de sanctiuni impotriva “ucigasilor” si, in definitiv, operarea unor lovituri de stat.

De fiecare data, miscarea debuteaza cu o manifestatie in timpul careia opozanti pasnici sunt ucisi, si in urma careia cele doua tabere se acuza de violente. In realitate, forte speciale ale SUA sau ale NATO, plasate pe acoperisuri, trag atat asupra multimilor cat si a politiei (ne indoim, totusi, ca poate fi vorba despre forte speciale oficiale americane sau ale NATO – n.n.). Asa a fost cazul la Deraa (Siria) in 2011, la Kiev (Ucraina) si la Caracas (Venezuela) in aceasta saptamana. Autopsiile practicate in Venezuela au aratat ca doua victime, un opozant si un pro-guvern, au fost ucisi cu aceeasi arma.

Calificarea opozantilor drept “democrati” este un simplu joc retoric. In Siria, sunt takfiristi sustinuti de cea mai rea dictatura, cea a Arabiei Saudite; in Ucraina, cativa pro-europeni sinceri sunt inconjurati de numerosi nazisti; in Venezuela tineri trotkisti de familie buna sunt inconjurati de militii patronale. Falsul  opozitionist John McCain a sprijinit atat falsii, cat si realii opozanti locali.

Sprijinirea opozantilor tine de National Endowment for Democracy (NED). Aceasta agentie a guvernului american se prezinta, in mod mincinos, ca fiind un ONG finantat de Congres. Dar ea a fost creata de presedintele Ronald Reagan, in asociere cu Canada, Marea Britanie si Australia. Ea este condusa deneoconservatorul Carl Gershman si de fiica generalului Alexander Haig (vechi comandant suprem al NATO, apoi secretar de stat), Barbara Haig. NED (in realitate, Departamentul de Stat) se foloseste de senatorul de “opozitie” John McCain.

Acestui dispozitiv apartine si Institutul Albert Einstein, un “ONG” finantat de NATO. Creat de Gene Sharp, institutul a format agitatori profesionisti in doua baze, in Serbia (Canvas) si in Qatar (Academia de schimb).

In toate aceste cazuri, Susan Rice si Samantha Power iau un aer ultragiat inainte de a adopta sanctiuni – imediat preluate si de UE – in timp ce ele sunt comanditarele violentelor.

Mai ramane sa reuseasca si loviturile de stat. Iar aici inca nu este castigata partida.

Washington incearca, astfel, sa arate lumii, ca inca este stapanul. Pentru a fi mai siguri de el insusi, a lansat operatiunile ucrainiene si venezuelene in timpul Jocurilor Olimpice de la Soci. Era sigur ca Rusia nu va misca de frica sa nu-si vada sarbatoarea tulburata de atentate islamiste. Dar Soci s-a terminat la finele acestui weekend. De-acum, a venit randul Moscovei sa mute.

Autor: Thierry Meyssan

Sursa: Razboi intru Cuvant, preluare dupa Voltaire.org/

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Articolul pare bine documentat, putini ar putea sa contrazica cu la fel de multe argumente, planul de “dominatie mondiala” a SUA. Dar spune acest articol ceva nou? din orice unghi am privi situatia, Romania este un pion asa cum a fost tot timpul in istorie. Ca cetatean de rand inteleg lucrurile descrise in articol, dar ma ajuta prea putin in dorinta de a opri cumva ce se intampla … umanitatea a pornit de mult timp pe un drum gresit, nu ramane decat sa privim in noi insine pentru liniste si o viata in tihna.