Analize și opinii Politică

Nelibertatea

Ascultand nu demult doua apologii ale libertatii tasnite cu avant din mintea a doi corifei ai gandirii politice care traiesc astazi ca analisti, unul mai mult la TV celalalt mai mult in presa scrisa, mi-au tasnit in minte, in tramba, toate nelibertatile, suma volniciilor si despotismelor abuzive cu care s-a ilustrat regimul precedent, comunist, inainte de a fi pus, pe buna dreptate, la pamant!

Ceausescu a facut, cum bine ne amintim, o industrializare fortata, cu multe hibe, si o urbanizare fortata in numeroase orase. El a facut o agricultura fortata pe tarlale mari, si o recoltare fortata, cu studenti si elevi. El a facut viaducte, sosele, poduri, elemente de infrastructura fortata, combinate de carne tot asa, intovarasiri, cooperative, Gostaturi, toate fortate. A trimis oamenii sa munceasca unde a vrut, dupa tabelele proprii; pe tinerii absolventi i-a fortat sa stea la tara, mai ales daca erau doctori, sau in provincie daca erau actori; in strainatate nu-i lasa sa plece. A facut o morala fortata in arta si a fortat demografia, constrangand tinerele sa nasca. I-a pus pe multi sa cante, sa danseze, sa defileze in mod fortat. A tinut moneda la curs fortat si a fortat plata datoriei externe. A daramat partile mai rapanoase ale oraselor, chiar cu parfum istoric. A dat jos vreo douazeci de biserici si a fortat oamenii sa gandeasca materialist. A construit cutiute de locuit si a fortat plebea sa intre in ele. A limitat alegerea marcilor de masina la cele cateva din tara sau din tarile limitrofe. N-a dat voie la imbogatire si la ostentatie, a reprimat adulterul si perversiunea, a fortat o anume prioritate sociala a interesului republicii. Silniciile lui de toapa sunt fara numar.

Astazi, odata cu liberatea, a incetat industrializarea fortata a tarii, incat, cu regret, o suma de oameni nu-si mai gasesc niciun rost, iar altii tremura c-o sa si-l piarda. Rezultatele agriculturii sunt usor devastatoare, pamantul pe care prostul de taran din Scornicesti il socotea destinat muncilor agricole productive e astazi fond speculativ liber pentru depozite de companii straine. Drumuri nu s-au mai facut in mod spectaculos, dar putem tranzactiona liber cu orice firma mondiala, avem perspective deschise, cu comisioane absolut legale. Carnea, alimentele le putem lua liber din toata Europa, nu mai suntem robii sovinismului nostru national. De exportat exportam mai putin, caci fratii mai mari ne-au cam luat pietele dupa legea concurentei, dar intrebarea e: ce sa mai exportam? Suntem liberi sa nu exportam! Muncitorii nostri, har Domnului, pot pleca acum oricand, tot asa si cadrele calificate, cum sunt doctorii, sunt liberi la exod cu miile – ce frumoasa libertate! La bunuri, paduri, mine, cariere s-a infipt care cum a vrut intr-o superba devalmasie liber-democratica. Uzinele fortate ale lui Ceausescu le-au vandut oamenii liberi si si-au facut vile tot libere, pe mapamond, impanzind si tara cu luxurianta. Femeile (pe buna dreptate) nu prea mai nasc, homosexualii topaie – e dreptul lor! Umorul liber galgaie peste tot, inecand cultura candva fortata. Scolaritatea e cat se poate de libera si ea, de morala ce sa mai zic!? Titratii, gradatii misuna pe toate drumurile, agerii cu mintea descuiata sunt asezati la toate vamile pe unde trec liber fel si fel de marfuri. Antreprizele se dau acum liber si numai pe merit. Pana si marii jefuitori se bucura de libertate. Si atunci cum sa nu te bucuri de fericitele roade ale libertatii, blestemand silnicia de altadata, alaturi de intregul nostru popor care a iesit in sfarsit la lumina?

Paul Everac
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu