Economie

Memoria unui jaf – Genocidul social

argentina2Atentie!! Orice asemanare cu persoane sau fapte reale nu este deloc intamplatoare!

“Memoria del saqueo” (sau Mémoire d’un saccage), film documentar politic realizat de regizorul argentinian Pino Solanas in anul 2003, “Memoria unui jaf” un film despre istoria recenta a Argentinei. Filmul demonteaza pas cu pas mecanismele (datoria publica, privatizarea, coruptia) prin care aplicarea normelor FMI (Fondul Monetar de Investitii) au transformat Argentina intr-o tara falimentara ! In filmul său “Memoria del saqueo”, regizorul Pino Solanas denunţă ceeace el denumeşte “genocidul social”, şi ia poziţie impotriva neo-liberalismului omnipotent.

Filmul Memoria unui jaf – extras

Argentina, octombrie 2001: guvernul Aliantei pierde alegerile legislative. Presedintele De la Rua refuza sa-si schimbe politicile.

In doi ani de guvernare, programul sau progresist a fost inlocuit cu strategiile FMI, o continuare a politicilorlui Carlos Menem.
Recesiunea se adanceste. Milioane de oameni se zbat in saracie si somaj. Criza se agraveaza.. In mai puţin de douăzeci de ani, argentinienii au pierdut literalmente totul: mari companii nationale au fost vândute cu mult sub valoarea corporaţiilor străine; veniturile din privatizari au fost deturnate în buzunarele funcţionarilor corupţi; s-au emis legi de revizuire a forţei de muncă luându-se toate drepturile angajaţilor. Dintr-o ţară important si tradiţional exportatoare de produse alimentare, Argentina s-a transformat într-o gură infometată.

Documentarul Memoria unui jaf a fost prezentat la Festvalul de la Berlin si a obtinut “Ursul de Aur”. Pino Solanas s-a nascut in Argentina la Olivos, Buenos Aires, in 1936.