Politică

MEGA JAF SI GIGA BATAIE DE JOC!

Desi s-au inchis si inca se mai inchid scoli, Romania si-a permis sa plateasca aproximativ 40 (39.037.500 / 48406500 + tva ) de milioane de lei noi pentru un moft extrem de pagubos – inchirierea pentru aproximativ 3 ani – perioada 2009-2013 –   a  licentelor  pentru sistemul de operare Windows din laboaratoarele de informatica din scoli!! Daca pentru 3 ani (in cazul in care datele problemei se mentin) platim 9 milioane de euro atunci pentru 9 ani vom plati in jur de 27 de milioane adica aproximativ 1 100 miliarde de lei vechi doar pe licentele de Windows din laboratoarele de informatica din scoli. Culmea este ca sunt alte sute de institutii care folosesc/inchiriaza in acelasi mod Windows-ul. Deci, paguba este uriasa – camioane de bani pleaca spre Microsoft, umfland fundul lui Bill Gates si nu numai! Romania este o vaca buna de muls!


PRIN INCHIRIEREA ACESTOR LICENTE ROMANIA A OBTINUT DREPTUL DE A FOLOSI, IN ACELE LABORATOARE SCOLARE, SISTEMULUI DE OPERARE WINDOWS7.


Si asta nu este nimic, la nivel de ministere si institutii de stat alte zeci de miliarde bune ajung in conturile Microsoft, ale producatorilor de antivirus si ale cleor care produc programe de intretinere pentru pc-uri si laptop-uri. In tot acest timp tara se zbate in saracie iar poporul abia isi duce zilele de pe o zi pe alta in timp ce statul da bani pe prostii!

Ministrii basisti implicati in acest scandal sunt  corectul Funeriu (care nici pana astazi nu ne-a aratat diploma de bacalaureat – deci habar nu avem daca invatamantul a fost condus ani buni de un individ doar cu liceul) si Valerian Vreme (cel care s-a ocupat de comunicatii in vremea bocului.)

Interesant este faptul ca puteau opta pentru cumpararea acestor sisteme de operare  fapt care ar fi adus tarii – daca ne putem exprima asa – o economie insemnata. Editia cea mai slaba de Windows costa online undeva peste 400 de lei. Daca facem un calcul constatam ca pentru inchirierea licentei de functionare pentru doi ani s-au platit in jur de 65 de euro iar  pentru cumpararea Windows-ului  ar mai fi trebuit acoperita o mica diferenta. Statul ar fi obtinut si o reducere substantiala luand in calcul numarul urias de licente achizitionate. Este mai avantajos in acest caz sa cumperi si sa folosesti pe viata licenta decat sa dai o tona de bani pe inchiriat, din trei in trei ani, acest sistem de operare.

Avem bani sa dam pe inchiriatul  licentelor Windows  pentru trei ani (2009-2012) care deja au trecut, dar nu avem pentru spitale, scoli, pensionari etc. sau pentru a cumpara definitiv acele licente. La un calcul simplu am fi iesit de trei ori mai ieftin, daca ne raportam la o perioada de 9 ani, daca am cumpararea definitiv  licentele. Adevarat JAF!!!

Asadar, concediem profesorii, inchidem scoli proaspat renovate de firmele de partid -cine stie la ce supra pret – pentru a putea achizitiona licente Windows 7 de 9 milioane de euro. In plus, stirea din gandul sustine ca aproximativ 80 de mii de licente ar fi fost platite fara sa fi fost nevoie de ele! Multe dintre calculatoare erau deja prea vechi si prea slabe pentru a mai rula Windows 7.

De ce am scris ca Romania da bani pe un moft?

Motivul este simplu. In momentul de fata exista sisteme de operare bazate pe Linux, superioare Windows-ului din multe puncte de vedere si gratuite, care ar fi fost perfecte pentur a readuce la viata batranele si expiratele pc-uri din scolile romanesti!

Desi este extrem de usor si intuitiv, Linux-ul nu este pe lista prioritatilor dintr-un motiv extrem de logic pentru derbedeii care conduc destinele tarii. Guvernanii nostri nu ar avea nimic de castigat pentru buzunarul lor personal datorita faptului ca Ubuntu, Open SUSE, Linux Mint (cele mai folosite distributii Linux) sunt gratuite.Nu-mi vine a crede ca nu le-a dat prin cap ideea cumpararii licentelor de Windows in locul inchirierii, doar ca mafia politica are nevoie de contracte pe care sa le reinnoiasca anual si nu de economie pentru stat.

In prezent, la nivel mondial, peste 50 de milioane de pc-uri personale ruleaza o distributie Linux iar in Europa si nu numai s-a trecut masiv la folosirea acestor sisteme de operare din considerente economice si de fiabilitate. Mai multe guverne, ministere institutii publice si private, firme au trecut deja pe Linux (Ubuntu, Open SUSE, Linux Mint, Debian) iar noi ne *** pe noi si ne lasam mafiotii sa faca afaceri extrem de paguboase pentru tara! Pana una alta, nu ne comparam noi cu amaratii aia din Germania, Rusia, Olanda, Canada si alte tari de categoria X.  In Rusia, Putin a ordonat ca laboratoarele de informatica sa fie dotate cu LINUX  (CITESTE AICI)…

Asadar, avem la dispozitie sisteme de operare gratuite, la acelasi nivel de functionalitate ca Windows-ul, clare, rapide, logice, sigure, stabile, extrem de usor de folosit,  mult mai potrivite pentru configuratiile vechi ce se gasesc in scolile din Romania si care nu implica niciun fel de cost, dar preferam Windows-ul scump si greoi. In fond, guvernantii nu dau din banii lor! Problema este ca acesti aproape 400 de miliarde de lei (bani vechi) ar putea salva zeci de mii de vieti!

Acest raport a stat la baza articolului. (click pentru al citi)

sursa: proiectmintideschise.wordpress.com