Analize și opinii Politică

Mândria de a fi român

Românii sunt un popor care se urăște pe sine», mi-a spus cândva un prieten, și cred că avea mare dreptate. Cred că cea mai gravă problemă, și cea mai profundă, pe care o avem ca nație e acest profund sentiment de inferioritate care ne face să ne detestăm pe noi înșine.

Sentimentul ăsta e prevalent, insidios și pervers. El e prezent și la cei ce critică tot ce văd, tot timpul, dar și la cei care caută mereu să se scuture, să caute lucruri demne de admirat și să-și afirme mândria de a fi români. Ca orice pe lume, extremele se ating și sunt doar două fețe ale aceleiași probleme. Pentru că patriotismul autentic nu e despre mândria de a fi român. Ăsta e un sentiment prostesc și absurd, la fel de prostesc și de absurd ca și rușinea de a fi român. E un reflex al lipsei noastre de încredere în noi înșine, nevoia de a-ți revendica valoarea de la un grup. Patriotismul autentic, deci, nu e nici despre rușine, nici despre mândrie. E despre a face ceva pentru țara ta și pentru grupul de la care te revendici. Patriotismul e valoros doar dacă te inspiră la acțiune. Napoleon, care l-a inventat, de fapt, a câștigat războaie cu el. Patrioții noștri de Dâmbovița câștigă talk-show-uri.

Patriotismul are, deci, cred eu, ca orice lucru stabil, trei picioare. Primul e să te cunoști și să te îmbogățești pe tine. Asta începe cu a-ți cunoaște istoria și mai ales limba. Pentru că românii sunt o nație legată prin limbă. Ori de câte ori stâlcim limba română, facem un act de trădare a patriei. Dar nu doar atât. Continuă prin a fi tu întâi bun, generos, înțelept, civilizat, așa cum ai vrea ca patria să fie. Primul pas al patriotismului e să construim România de mâine în noi. Al doilea e să-ți iubești semenii. Nu poți să iubești România fără a iubi românii. România nu e munții ei sau Delta sau mai știu eu ce bazaconie de branding. România e formată din români. Nu am văzut încă nație cu oameni mai negativi, mai sceptici, mai ciudoși, mai cinici și mai critici față de ceilalți ca noi. Asta e o lipsă de patriotism. Ca să crezi în țara ta, trebuie să crezi întâi în oamenii ei. Al treilea e să faci ceva pentru a o schimba. Să dai ceva înapoi comunității care te-a făcut om. Să depui efort și energie pentru a mișca lucrurile, după puterea ta, într-o direcție mai bună. Nu pentru că iei leafă, nu pentru că te împinge sau forțează cineva. Pentru că așa crezi tu că e bine.

Dacă vom urma aceste trei simple reguli ale patriotismului, vom avea, cu toții, o Românie de care să ne mândrim. Pentru că mândria de a fi român e consecința patriotismului, nu sursa lui.

Adrian Stanciu
sursa: capital.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • “Al treilea e să faci ceva pentru a o schimba. Să dai ceva înapoi comunității care te-a făcut om.”
    Inseamna ca cei care au plecat definitiv nu mai pot fi considerati patrioti deoarece nu mai fac nimic pentru tara lor si nu mai dau nimic comunitatii care i-a facut oameni. Ba mai mult, critica Romania cu orice prilej si refuza sa-si invete copiii limba romana. Nu credeti ca acestora ar trebui sa li se retraga cetatenia romana si implicit dreptul la vot ?Ce parere aveti ?

  • EU INTELEG CA VOI ZIARISTII DE ASTAZI SCRIETI SI VOI ARTICOLE CA TREBUIE SA CASTIGATI SI VOI O PAINE SA VA INTRETINETI.NICI DECUM CA SANTETI DEDICATI JURNALISMULUI.OARE CUM DE AI PUTUT SA SCRII ACESTE DOBITOCII.AI GANDIT CAND AI COMPUS ACEST ARTICOL?DECI PROSTIMEA DE RAND SA URMEZE ACELE REGULI ALE PATRIOTISMULUI(NU STIU DE UNDE DRACUL LE-AI MAI SCOS)SI ELITA POLITICA STIE EA CE ARE DE FACUT.FURA SI DISTRUGE CAT POATE DIN MIORITICA ROMANIE.NU-I ASA NENE STANCIULE?ACEASTA MANDRIE DE ROMAN CUM DRACUL TE DETERMINA SA MAI FII PATRIOT CAND PROPRIUL TAU PRESEDINTE TE SFATUIESTE CA ESTI LIBER SA TE DUCI UNDE VEZI CU OCHII.FIINDCA IN PROPRIA TA TARA NU MAI AI LOC.NU MAI AI CU CE TRAI.CE MANDRIE MAI ESTE ACEASTA.CE PATRIOTISM MAI ESTE ACESTA.PROPRIUL TAU PRESEDINDE TE TRIMITE DIN TARA TA IN CARE TE-AI NASCUT,IN TARA TA IN CARE AI CRESCUT SI AI PUS UMARUL LA CONSTRUCTIA SI DEZVOLTAREA ECONOMIEI NATIONALE O VIATA INTREAGA.AJUNGI SA TE TRIMITA DIN PROPRIA TA PATRIE DE PE MELEAGURILE NATALE.ASTA NUMESTI TU PATRIOTISM ?ZIARIST DE MUCAVA SI CEI CARE GANDESC CA TINE.DUPA FELUL CUM STALCESTI LIMBA ROMANA EU CRED CA SI TU ESTI UN TRADATOR DE PATRIE.EU AM CONSTRUIT ROMANIA PANA IN “89 PENTRU A AVEA CE DISTRUGE SI VINDE ELITA POLITICA DE ASTAZI.DE AICI IN COLO MAI CONSTRUITIO VOI.IN 1989 DATORIA EXTERNA ERA 0,O INDUSTRIE DEZVOLTATA O ECONOMIE PUTERNICA.ATUNCI PUTEAI FI MANDRU.ACUM IN SCHINB ROMANIA ARE 200MILIARDE DE EURO DATORIE EXTERNA,O INDUSTRIE DISTRUSA SI ECONOMIA LA PAMANT.UNDE ESTE PATRIOTISMUL,UNDE ESTE MANDRIA ROMANILOR?SPUNETI VOI PATRIOTILOR DE ASTAZI.HOTILOR A-TI DISTRUS,FURAT SI VANDUT TOT.O SA VINA TIMPUL SA VA JUDECE SI PE VOI ELITA POLITICA DE ASTAZI CA A-TI DISTRUS O TARA CA O FLOARE.ATUNCI MANDRIE DE ROMAN.ATUNCI PATRIOTISM.

  • Doua luari de cuvint{ma rog}si amindoua negative negative rau.Rau faceti fratilor.Mosu de mai sus vede aceasta mindrie prin prisma realizarilor “epocii}…Cel de mai sus de mosu vede capra vecinului.Metehne care nu cadreaza cu subiectul.Pe orice treapta sociala te-ai afla mindria de a apartine unei natii e sadita de parinti in primul rind fara a se compara cu alte natii astfel incit ea sa devina ceva firesc natural fara ostentatie si datatoare de liniste sufleteasca.Ceausescu a incercat sa bage cu tolceruu mindria asta in capul oamenilor ca s-a revarsat pentru multe generatii de acum incolo.Toata Romania {etnicii romani}au sarit ca arsi cind Tokes Laszlo a spus ca 1 dec 1918 este doliu pentru maghiarime.Subscriu pentru ca nu ma poti face sa vibrez inima omului in fata unei evidente ridicole.Inainte de a ma baga undeva luatu-va pastila si judecati situatia din persoectiva ungurilor.Lucid fara prejudecati.Daca as fi profesor de psihologie le-as da studentilor{romani}aceasta tema{1 dec 1918 in mentalul ungurilor ardeleni.Eu nu ma pot mindri ca sint ungur cu atit mai putin mundru ca sunt roman in conceptia multora.Eu ma mindresc cu trecutul istoric al poporului meu cu educatia primita acasa si comportamentul meu in societate.

  • ”Ori de câte ori stâlcim limba română, facem un act de trădare a patriei.”
    Asta e fals, biblia spune ca Dumnezeu va vorbi acestui popor prin buze necircumcise.
    Prin cei mici, ca sa faca de rusine pe cei mari, prin cei mai putin intelepti si mai putin invatati, ca sa faca de rusine pe cei intelepti si invatati, prin cei ce nu sunt, ca sa faca de rusine pe cei ce sunt.
    Patriotismul nostru al romanilor, trebuie sa fie legat de identitatea pe care o are tara noastra. Pentru asta trebuie sa ne cunoastem istoria,trebuie sa ne aplecam spre trecut. “Numai întoarcerea noastră către trecut ne dă forţa faptelor de azi.” (Nicolae Iorga)
    Cand vom sti cine suntem, atunci patriotismul va veni de la sine.
    Nu vreau nicidecum sa zic ca suntem cei mai tari din parcare.
    Nu,nu suntem cei mai tari, ci suntem cei mai slabi, dar tocmai in asta sta forta noastra. ”Cand sunt slab, atunci sunt tare.”
    Fiindca suntem cei mai mici si cei mai neansemnati dintre toate popoarele, Dumnezeu ne-a ales si pus deoparte pentru lucrarea lui,pentru slava lui care va fi descoperita inaintea tuturor popoarelor prin Romania. Dumnezeu a ales Romania pentru a adaposti chivotul legamantului in mijlocul nostru care se va descoperi la timpul potrivit spre binecuvantarea tuturor celor care vor crede in mesia care se va naste in tara noastra. Romania este Bethleem, noi am primit binecuvantarea lui Avraam. Potrivit acestei binecuvantari, din noi se vor naste imparati si daruri sub forma de oameni. Si asa a fost si urmeaza sa mai fie. “Vom fi ce-am fost, şi mai mult decât atâta.”
    (Petru Rares)
    Dumnezeu a ridicat totdeauna daruri sub forma de oameni pe acest pamant care sa ne zideasca pentru ca sa nu ne pierdem ca popor.Ei sunt heruvimii pe care Dumnezeu ia pus sa pazeasca acest pamant,acest drum catre pomul vietii.Ei sunt rod al binecuvantarii lui Avraam si care nu se regaseste in nici un alt popor decat in poporul Israel dar ei au pierdut binecuvantarea prin lepadarea de Cristos si astfel ea ne-a fost data noua. De aceea dusmanul nu a biruit niciodata, de aceea suntem aici de 2000 de ani.Totusi am fost disciplinati atunci cand trebuia,oridecate ori dusmanul prospera(cum e si azi),aceasta era o masura de disciplina din partea lui Dumnezeu, insa niciodata nu am fost distrusi de tot.Dumnezeu nu si-a dezlantuit mania fata de noi incat sa ne distruga.
    Probabil ca tot ce spun eu, nu veti crede si ma veti dispretui dar in asta consta toata frumusetea, fiindca eu care nu sunt, va fac de rusine pe toti care sunteti.

  • Patriotismul romanesc este de tip mesianic, jertfelnic si nu unul materialist, comercial. Patriotismul romanesc este ca si a apostolilior fata de Cristos, fiindca tara noastra poarta stigmatele lui Cristos.Tara ne intreaba dupa cum si Isus i-a intrebat pe ucenicii sai: Voi nu plecati?
    Si de aceasta data,ca si atunci,multi se leapada dar sunt si adevarati patrioti care raman, acestia au cunoscut Romania profunda,au cunoscut ca aici sunt cuvintele vietii. Romania este o pricina de poticnire pentru toti materialistii,doar cei ce se leapada de ei insisi si raman,ajung s-o cunoasca in toata puterea maretiei ei. Cine se va rusina de Romania, se va rusina si Romania de ei. Patriotismul romanesc este identic cuvintelor apostolilor: ”Să mergem şi noi să murim împreună cu el!”-Ioan 11:16
    Patriotismul romanesc este o boala, o betie si o nebunie ca a salcamilor din cantecul lui
    Tudor Gheorghe. Prin noi, Dumnezeu a ales sa dovedeasca lumea materialista si idolatra, noi suntem martorii lui impotriva acestora. Atentie! patriotismul mesianic se ia pe cale de cultura,istorie, citire, meditare. In general atunci cand privim MARETE UMBRE dupa cum ne indeamna imnul.

  • Bibicul says:
    Februarie 13, 2011 at 11:00 am

    “Inseamna ca cei care au plecat definitiv nu mai pot fi considerati patrioti deoarece nu mai fac nimic pentru tara lor si nu mai dau nimic comunitatii care i-a facut oameni”

    Nu este neaparat asa…Din contra, cei care au ales sa plece pot face mai mult pentru Romania decat noi, cei car am ramas. Pentru ca ei sunt acolo, printre straini, reprezentand imaginea Romaniei printre vecini,colegi,cunostinte. Iti dau un exemplu: sa spunem ca ai avea un vecin …arab. Desi prejudecata (gresita) la nivel mondial este ca arabii sunt hoti, teroristi, cu orizonturi inchise sau mai stiu eu cum, vecinul tau arab este un tip cumsecade, intelige nt, muncitor si onest. Iti garantez ca data viitoare cand vei auzi pe cineva spunand ca toti arabii sunt asa si pe dincolo, tu vei spune ca nu este asa, gandidu-te la vecinul tau. La fel si cu romanii nostri de peste granite. Ei reprezinta Romania acolounde conteaza cel mai mult. Si este foarte important ca EI sa nu uite de unde au plecat si sa spune vorbe frumoase celorlalti despre romani si despre Romania.