Politică

IOANA PETRESCU ÎN SUA: “Platformele off-shore din Marea Neagră, scutite de impozitul pe construcţii”

diamond_offshore__ocean_endeavour_51574100Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, AOAR: “Ce păcat că nu suntem toţi americani”

Ioana Petrescu, ministrul finanţelor publice, a anunţat companiile petroliere americane prezente la o conferinţă în Houston că a găsit o soluţie să excepteze de la impozitare construcţiile situate pe platformele off-shore de exploatare a resurselor româneşti de petrol şi gaze din Marea Neagră.

Cu această ocazie, doamna Petrescu le-a transmis companiilor americane că prioritatea mandatului său este crearea unui cadru fiscal stimulativ, propice dezvoltării afacerilor şi a creşterii numărului de investitori în România.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a declarat, pentru ziarul BURSA: “Păcat că nu suntem toţi investitori americani în România. Desigur, orice scutire de impozite şi taxe încurajează investiţiile.

Este clar că autorităţile noastre vor, în contextul conflictului ruso-ucrainean, ca ţara noastră să devină independentă de importurile din Rusia. Este un lucru foarte bun dacă putem obţine mai multe resurse energetice. Dar nu poţi folosi Rusia ca < bau-bau > doar ca să turezi la maxim exploatarea resurselor, fără să ai o strategie pe termen lung de utilizare a lor şi fără să ai eficienţa energetică printre priorităţile tale”.

Domnia sa susţine că eficienţa energetică (reducerea consumului de energie) este cea mai la îndemână resursă care să ne conducă mai repede pe calea independenţei energetice: “Avem o intensitate energetică de trei ori mai mare decât media europeană. Adică utilizăm o cantitate de energie pe unitatea de PIB de trei ori mai mare decât media europeană. Trebuie să ajungem să consumăm mai puţină energie în industrie şi în clădiri. Mi-aş fi dorit ca autorităţile noastre să-i invite pe americani să se implice în reducerea consumului de energie din România prin programe de eficienţă energetică, temă europeană obligatorie pentru ţara noastră”.

Reprezentantul AOAR ne-a mai declarat că programele de reducere a consumului de energie în industrie şi clădiri pot crea mii de locuri de muncă şi că este bine să ne industrializăm energia şi gazele (n.r. sunt folosite ca materii prime), ca să mai aibă şi producătorii din domeniul energetic pentru cine să lucreze, iar producţia industrială să se eficientizeze şi să fie competitivă pe piaţa internaţională.

La Houston, ministrul finanţelor publice a subliniat că, începând cu anul 2015, va fi redusă cota impozitului pe construcţii speciale de la 1,5% la 1%, modificare susţinută de Guvern şi aflată într-un stadiu avansat al procedurii parlamentare (modificarea a fost aprobată de Comisia de politică economică, reformă şi privatizare şi de Comisia de buget, finanţe, bănci ale Camerei Deputaţilor).

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, Ioana Petrescu le-a mai spus oamenilor de afaceri americani că susţine reducerea consistentă, cu 33%, a impozitului pe construcţii, ceea ce înseamnă, implicit, diminuarea poverii fiscale pentru mediul de afaceri. “Este soluţia la care am ajuns ca urmare a consultărilor cu reprezentanţii investitorilor şi ai Parlamentului”, a precizat ministrul Finanţelor.

Tot în acest context, Ioana-Maria Petrescu a menţionat reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, măsură ce se va aplica începând cu 1 octombrie 2014 şi scutirea de la plată a impozitului pe profitul reinvestit, facilitate aflată în vigoare începând cu 1 iulie 2014.

Ministrul Ioana-Maria Petrescu a prezentat măsurile de stimulare a mediului de afaceri susţinute de Guvern celor peste 300 de oameni de afaceri din Houston, potenţiali investitori, prezenţi la conferinţa World Affairs Council, conform sursei citate.

Doamna Petrescu a participat şi la întâlnirile bilaterale dintre delegaţia guvernamentală a României şi reprezentanţii companiilor Halliburton şi ExxonMobil în cadrul vizitei oficiale a premierului Victor Ponta în Statele Unite ale Americii din perioada 23-27 septembrie 2014.

*  Ponta: “Noile redevenţe petroliere, în dezbatere la începutul anului 2015”

Proiectul privind noile redevenţe pentru sectorul petrolier va fi pus în dezbatere la începutul anului viitor şi va introduce un sistem care să asigure resurse bugetare la media europeană, dar care să nu descurajeze investiţiile prin perceperea unor taxe prea mari, a declarat, în SUA, premierul Victor Ponta.

Domnia sa a precizat, citat de Mediafax: “Am confirmat faptul că sistemul de redevenţe va fi un sistem care să asigure resurse bugetare la media europeană, însă nu va descuraja investiţiile, nu va fi un sistem în care să încercăm să luăm prea mult, pentru că, dacă vrei să iei prea mult, după aia nu mai ai de la cine. Noua lege este discutată în primul rând cu Banca Mondială, cu Fondul Monetar Internaţional, şi va fi pusă în dezbaterea mediului de afaceri la începutul anului viitor, pentru că acea obligaţie a statului român de a nu modifica sistemul redevenţelor expiră pe 31 decembrie 2014”.

Şeful Executivului s-a întâlnit, la Houston, cu reprezentanţii companiilor ExxonMobil şi Halliburton, din sectorul petrolier.

Autor: Alina Toma Vereha

Sursa: Bursa.ro