Politică

Grupul italian ENEL paraseste Romania intr-un plin scandal de coruptie/ ENEL ar fi in negocieri avansate cu o companie din China

319365-publimedia-victor-ciupuligaGrupul Enel intentioneaza sa renunte operatiunile de distributie si furnizare de energie din Romania si de productie de energie din Slovacia, se arata intr-un comunicat al grupului. Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, spune ca intentia noii conduceri a Enel nu reprezinta o surpriza. Decizia de renuntare la operatiunile din Romania a fost anuntata la doar o luna dupa izbucnirea scandalului ANRE-ENEL. Vezi in text controverse legate de activitatea ENEL in Romania si de umflarea facturilor la consumatori. Mai vezi si cum a fentat Guvernul in procesul de vanzare a unui rest de 13,57% din actiuni

UPDATE 2 Si grupul german RWE ar fi interesat sa cumpere active detinute de ENEL in Romania. De altfel, RWE a anuntat recent ca vrea sa isi extinda activitatea in Romania, mai ales ca furnizor de energie electrica.

UPDATE ENEL s-ar afla deja in negocieri cu potentiali cumparatori, favoriti fiind cel mai probabil chinezii de la State Grid Corporation of China, au afirmat pentru HotNews.ro surse din piata. Informatia nu a fost confirmata oficial. Este cea mai mare companie de distributie energie electrica din China. Negocierile ar fi demarat cu mai mult timp in urma, insa au fost accelerate in ultima perioada.

Grupul Enel are o relatie destul de stransa cu grupul chinez. In luna aprilie, cele doua parti au semnat un memorandum pentru cooperarea in domeniul tehnologiilor retelelor inteligente, care pot sustine o dezvoltare urbana durabila, precum si schimbul de experiente in implementarea generarii de energie regenerabila.

  • Consiliul de Administratie al Enel SpA ce s-a reunit joi sub conducerea Patriziei Grieco, pentru a examina evolutia programului de vanzari implementat cu scopul de a consolida structura financiara a grupului, conform Planului de afaceri pe 2014-2018. Mai exact, CEO-ul a informat Consiliul ca potentialele vanzari de catre grupul Enel, ca parte a programului, ar putea include si activele de generare din Slovacia si activele de distributie si furnizare din Romania.

In Romania, vanzarile ar putea include 64,4% din Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, dar si 100% din compania de servicii Enel Romania Srl (detinuta de Enel prin Enel Investment Holding BV). Aceste companii gestioneaza o retea electrica de circa 91.000 km in regiunile in care activeaza, distribuind circa 14 TWh de electricitate pe an (cu o cota de piata de 34%) si vanzand circa 9 TWh pe an catre circa 2,6 milioane de clienti, din care 2,4 milioane de clienti rezidentiali (cota de piata de 20%) si 0,2 milioane de clienti companii (cota de piata de 38%). In 2013, aceste companii au inregistrat venituri de 1.118 milioane de euro si EBITDA de 289 milioane de euro (cifre consolidate).

In ultimele zile, grupul Enel a informat formal sucursalele din Slovacia si Romania, dar si actionarii minoritari (companii sau entitati controlate de stat) de inceperea procesului de vanzare. De asemenea, grupul a numit consultanti financiari (BNP Paribas si Deutsche Bank pentru Slovacia si Citigroup si UniCredit pentru Romania) si consultanti legali ce vor oferi suport operatiunii.

In plus, grupul Enel va oferi informatii cu privire la procesele de vanzare mentionate anterior catre guvernele si autoritatile din tarile respective.

Dupa primirea informarii din partea CEO-ului si dupa consimtirea initiativelor de vanzare, Consiliul de Administratie va examina si va evalua ofertele de la potentialii cumparatori in urmatoarele luni, ca parte a procesului de vanzare pentru companiile detinute de grupul Enel in Slovacia si Romania.

  • “Intentia noii conduceri a Grupului Enel de a-si diminua prezenta in strainatate nu reprezinta o surpriza pentru noi. Din punctul de vedere al statului roman, ne propunem ca toate obligatiile asumate de Enel in contractele de privatizare sa fie respectate integral in continuare. In sensul acesta, se deruleaza toate actiunile Departamentului pentru Energie”, a declarat ministrul delegat penru Energie, Razvan Nicolescu.

In ceea ce priveste Slovacia, participatiile implicate in programul de vanzari includ 66% din Slovenske Elektrarne a.s. (detinute de Enel prin Enel Produzione SpA), principalul producator de energie din tara, cu o cota de piata de circa 80%. Slovenske Elektrarne detine centrale electrice cu o capacitate instalata totala de 5.700 MW, cu un mix de generare echilibrat, ce include unitati nucleare, hidroelectrice si pe carbune. In 2013 a inregistrat venituri de 2.888 milioane de euro si EBITDA de 708 milioane de euro (cifre consolidate).

Vanzarea de active din Slovacia si Romania face parte dintr-un program extins de vanzari de active in valoare de 6,6 miliarde de euro inceput in anul 2013, cu scopul de a reduce datoria financiara a grupului. Pana la aceasta data, circa 1,6 miliarde de euro in vanzari au fost finalizate. Activele din Slovacia si Romania, alaturi de alte active non-strategice, vor contribui chiar mai mult raportat la obiectivul ramas de 4,4 miliarde de euro, mai arata ENEL.

Companiile Enel din Romania au inregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro si profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

  • Controverse legate de activitatea ENEL in Romania

Decizia de renuntare la operatiunile din Romania a fost anuntata la doar o luna dupa izbucnirea scandalului ANRE-ENEL. Reamintim ca Reamintim ca DNA i-a retinut in urma cu o luna pe Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Cei trei sunt acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.

In urma intelegerilor dintre cei trei, ANRE a ajutat ENEL sa insele clientii la factura, iar firma Electroalfa s-a ales cu doua contracte cu ENEL. In referatul procurorilor se face referire si asupra modului in care s-a facut in 2007 privatizarea unor companii ale Electrica, in urma careia ENEL a ajuns actionar majoritar la Electrica Banat, Electrica Muntentia Sud si Electrica Dobrogea. In referat se arata ca nu au fost respectate obligatiile de investitii, cu acordul tacit al autoritatilor romane din cadrul ANRE.

In cadrul procesului de privatizare a S.C. ELECTRICA S.A., pachetele majoritare de actiuni a fost preluat de catre grupul italian ENEL S.p.A. pentru S.C. ELECTRICA BANAT S.A., S.C. ENEL MUNTENIA SUD S.A. si S.C. ENEL DOBROGEA S.A. Conform contractelor de privatizare, preluarile de active si obligatiile de investitii au fost urmatoarele:

  • Pentru ENEL MUNTENIA SUD a fost preluat un pachet de 50% din actiuni cu pret total de subscriere de 394.862.725,44 Euro. Ulterior a avut loc o noua emisie de actiuni cu pretul total de subscriere de 425.236.755,84 Euro, rezultand o participatie de 67,5%. Angajamentul de investitii pentru preluarea acestui pachet de actiuni a fost stipulat un angajament de investitii pentru perioada 2009-2011, din partea grupului italian, in valoare de 220.000.000 Euro (2009 ￯ 40 mil. euro, 2010 ￯ 80 mil. euro, 2011 ￯ 100 mil. euro)
  • Pentru ENEL DOBROGEA a fost preluat un pachet de 24,62% din actiuni cu pret total de subscriere de 13.612.390 Euro. Ulterior a avut loc o noua emisie de actiuni, respectiv 35%, cu pretul total de subscriere de 29.771.520 Euro, rezultand o participatie de 59,62%. Pentru preluarea acestui pachet de actiuni nu a fost stipulat nici un angajament de investitii.
  • Pentru ENEL BANAT a fost preluat un pachet de 24,62% din actiuni cu pret total de subscriere de 21.660.314 Euro. Ulterior a avut loc o noua emisie de actiuni, respectiv 35%, cu pretul total de subscriere de 47.373.054 Euro, rezultand o participatie de 59,62%. Pentru preluarea acestui pachet de actiuni nu a fost stipulat nici un angajament de investitii.

Pentru ENEL MUNTENIA SUD nu au fost respectate obligatiile de investitii, cu acordul tacit al autoritatilor romane din cadrul A.N.R.E., investitiile partiale raportate fiind acceptate, fara procedurile de verificare si control din partea reprezentantilor ANRE, in schimbul unor sume de bani date cu titlu de mita persoanelor din comisiile de control si receptie. Neasumarea obligatiilor de investitii a fost constatata in anul 2012 de Curtea de Conturi a Romaniei.

Astfel, prin intermediul S.C. ENEL SERVICII COMUNE S.A., partea italiana acopera participatia proprie cu capital prin folosirea beneficiilor realizate de ENEL. Aceasta societate este folosita ca entitate comerciala intermediara scoaterii din tara a sumelor de bani obtinute prin capitalizarea orelor de lucru, sume de bani  directionate catre ENEL INVESTMENT HOLDING BV, societate comerciala cu sediul in Amsterdam – Olanda, aflata in Grupul ENEL, sumele de bani revenind in tara prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligatiilor de investitii angajate de partea italiana. In sensul celor aratate, participatia ca obligatie de investitie din partea actionarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coactionar este Statul Roman, respectiv ENEL MUNTENIA SUD, fara a putea fi cuantificata ca participatie proprie a partii italiene.  De asemenea, reprezentanti de la nivelul conducerii institutiilor implicate in privatizarea S.C.ELECTRICA S.A. au in vedere favorizarea grupului italian ENEL in procedura de privatizare a S.C. NUCLEARELECTRICA S.A., unitatile 3 si 4, in schimbul unor sume de bani

  • Din cauza neindeplinirii obligatiilor din contractele de privatizare a companiilor de distributie, ENEL a ajuns cu Electrica la Curtea de Arbitraj de la Paris. Decizia Curtii de Arbitraj a fost anul trecut in noiembrie favorabila Enel, in cazul Banat si Dobrogea. Insa urmeaza sa se judeze pe cazul cel mai important si mai dificil, cel al privatizarii Electrica Muntenia Sud. Pentru incalcarea clauzelor Contractului de Privatizare al Electrica Muntenia Sud de catre Enel, pretentile sunt de 834.211.723 euro, la care se adauga suma de 378.609.380 lei. De asemenea, Electrica este in proces si cu CEZ si E.ON, acuzatiile fiind aceleasi ca in cazul ENEL, insa pretentiile sunt incomparabil mai mici decat la ENEL. Vezi aici mai multe amanunte.

Si HotNews.ro a aratat in 2010 cum au ajuns consumatorii sa plateasca investitiile nerealizate ale ENEL.

Din referatul procurorilor. Cum a ajuns ENEL sa insele consumatorii cu sprijinul ANRE

In prima jumatate a anului 2013, Claudiu Sorin Dumbraveanu, avand o functie de decizie in cadrul ANRE, a pus in vedere numitului Florin Gugu ca, in urma descoperirii unei duble taxari a certificatelor verzi catre consumatori in anul 2012, ENEL Distributie Muntenia este pasibila de sanctiuni constand in reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu aceasta ocazie, Claudiu Sorin Dumbraveanu a conditionat micsorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (reprezentand o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro)  de atragerea firmei SC Electro-Alfa International SRL in implementarea proiectului Smart Meter, ori de incheierea de catre ENEL cu aceasta societate a unor contracte de lucrari sau de achizitie echipamente.

  • Afacerea 1: Facturi mai mari pentru consumatori pentru doua contracte cu firma Electroalfa

ENEL ar fi trebuit sa reduca tarifele de furnizare a energiei electrice cu 6% anul trecut, se arata in comunicatul DNA referitor la afacerea ANRE-ENEL, in urma careia au fost retinute trei persoane: Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa.

Concret, in prima jumatate a anului 2013, vicepresedintele ANRE i-a pus in vedere directorului ENEL ca, in urma descoperirii unei duble taxari a certificatelor verzi catre consumatori in anul 2012, ENEL Distributie Muntenia este pasibila de sanctiuni constand in reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu aceasta ocazie, vicepresedintele ANRE a conditionat micsorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (in loc de 6%, reprezentand o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL in implementarea proiectului Smart Meter, ori de incheierea, de catre ENEL, a unor contracte de lucrari sau de achizitie echipamente cu aceasta societate. In cele din urma s-a ajuns la incheierea a doua contracte de executie lucrari in valoare totala de 407.199 lei. Lucrarile au fost subcontractate in proportie de 30% de Electroalfa unor firme, insa din obiectul contractului rezulta ca lucrarile a fost subcontractata integral.

Presedintele ANRE Niculae Havrilet a spus ca toate cele 8 companii de distributie din Romania erau obligate sa scada tarifele dupa ce a fost constatata o dubla taxare pe certificatele verzi. O comisie din cadrul ANRE a decis, intr-o prima faza, ca toti cei 8 distribuitori sa returneze sumele reducand tarifele la consumatorul final cu 6%. Apoi o expertiza tehnica a determinat acea comisie sa mai reduca din estimari, ajungandu-se la 4,7%. Si nu doar atat. In urma unor plangeri ale companiilor precum ca ar intra in insolventa daca se face reducerea brusc, Comitetul de Reglementare a hotarat ca reducerea facturilor sa se faca esalonat, intr-o prima etapa fiind o scadere de 1,3%. “Intr-un an, un an si jumatate, depinde de fiecare companie cat avea de returnat”, a spus Havrilet. Acesta sustine ca are incredere in membrii comisiei care au estimat ca este necesara reducerea tarifelor cu 4,7%. Presedintele ANRE considera ca nu este nimic ilegal in aceasta decizie, insa este posibil ca vicepresedintele sa se fi laudat ca a rezolvat el in asa fel incat sa se ajunga la esalonare si la reducerea de doar 1,3%. Havrilet a spus ca 1,3% era o reducere doar intr-o prima etapa, urmand apoi sa se ajunga treptat la 4,7%. Cei 8 distribuitori de energie sunt: ENEL Distributie Banat, ENEL Distributie Dobrogea, ENEL Distributie Muntentia, CEZ Distributie, E.ON Moldova Distributie, Electrica Distributie Muntentia Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Distributie Transilvania Nord.

  • Afacerea 2: Contoare inteligente intr-un sistem invechit. Sau cum se poate obtine un spor de eficienta energetica de 50% fara investitii

In comunicatul DNA se arata ca Dumbraveanu a conditionat o reducere mai mica a tarifelor daca ENEL va implica Electroalfa in implementarea proiectului Smart Meter sau daca ii va atribui niste lucrari. In proiectul Smart Meter nu a fost implicata, insa ENEL este foarte interesat de acesta. Astfel, s-a ajuns si la cea de-a doua afacere ENEL-ANRE mentionata in comunicatul DNA: majorarea unui spor de eficienta de la 25% la 50%. Potrivit unor directive europene privind eficienta energetica, statele membre au obligatia de a instala contoare inteligente de electricitate pentru cel putin 80% dintre consumatorii lor finali pana in 2020. Potrivit unor informatii detinute de HotNews.ro, ENEL are loturi consistente de contoare inteligente second hand din Italia, pe care ar fi dorit sa le instaleze in Romania.

In ideea ca trebuie implementate directivele europene, ENEL s-a dus la ANRE sa-i ceara sa cuprinsa in cea de-a treia perioada de reglementare (2014-2018) recunoasterea in costuri a acestor contoare inteligente. Havrilet sustine ca ANRE a conditionat recunoasterea acestor costuri doar daca ENEL va reduce pierderile din sistem cu 50%. In plus, ANRE a mai transmis ENEL ca nu va recunoaste aceste costuri mai devreme de 2018. Intrebat cum ar putea ANRE sa se asigure ca instalarea acestor contoare se face intr-un mod corect, Havrilet a spus ca oricum nu a aprobat implementarea contorizarii inteligente. Nu a aprobat pentru ca aceste contoare nu se pot instala decat daca se fac investitii si in sistem. Infrastructura este extrem de invechita si nu se potriveste cu o tehnologie moderna de contorizare inteligenta. Acesta ar fi si motivul pentru care ar fi conditionat reducerea pierderilor cu 50%, fapt care ar fi presupus investitii in sistem. ENEL nu avea cum sa obtina acest spor de eficienta de 50% fara investitii. Aici urma insa sa intervina sau a intervenit Dumbraveanu.

  • Afacerea 3: Controlul anuntat

Potrivit comunicatului DNA, Dumbraveanu l-a informat pe Gugu Florin, prin intermediar, despre faptul ca un control aflat in curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum si ca nu are nicio reclamatie la baza, informarea fiind facuta in urma temerilor exprimate de Gugu Florin cu privire la scopul controlului. Intrebat ce este cu acest control, Havrilet a spus ca este posibil ca reprezentantul ENEL sa fi dorit sa fie anuntat cand un control are la baza o reclamatie.

Reamintim ca DNA a anuntat joi seara ca i-a retinut pe Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Florin Gugu lucrat si el pana in 2005 la ANRE, inainte de a ajunge la ENEL. Cei trei sunt acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.

Pe de alta parte, Tribunalul Bucuresti a respins cererea procurilor de arestare a vicepresedintelui ANRE, pe motiv ca materialul de urmarire penala ar fi bazat pe speculatii. “Judecatorul de drepturi si libertati constata ca materialul probator administrat pana la acest moment procesual, nu releva existenta unor probe si nici chiar existenta unor indicii temeinice, din care sa rezulte presupunerea rezonabila ca inculpatii au savarsit infractiunile pentru care sunt cercetati. (…)La dosarul cauzei nu exista probe si nici indicii temeinice, in sensul ca inculpatul Dumbraveanu a influentat in vreun fel rezultatul votului, cu scopul de a urmari interesele ENEL si, implicit de a obtine foloase necuvenite pentru SC E.I”, se mai arata in motivarea Tribunalului.

ENEL a fentat Guvernul si in procesul de vanzare a unui rest de 13,57% din actiuni

Conform angajamentelor de la privatizare, grupul ENEL trebuia sa cumpere pana la sfarsitul lui 2012 inca un pachet de 13,57% din actiunile pe care le mai detinea Electrica SA la Electrica Muntenia Sud. De altfel, in noiembrie 2012, Guvernul Guvernul a aprobat o hotarare privind elementele principale ale contractului de vanzare-cumparare de actiuni in cadrul procesului de exercitare de catre Electrica SA a optiunii de vanzare de actiuni la Electrica Muntentia Sud. Potrivit actului normativ, a fost aprobat un pret unitar al unei actiuni de 124,5 euro. Pretul total de vanzare era de 521.583.574 euro, conform calculului consultantului KPMG Romania. Numarul de actiuni care fac obiectul optiunii de vanzare, respectiv 3.683.736 actiuni, reprezentand 13,57% din capitalul social al Societatii Comerciale ENEL Muntenia Distributie si un numar de 502.328 actiuni reprezentand 13,57% din capitalul social al Societatii Comerciale ENEL Muntenia Energie. Actiunile urmau sa fie vandute catre compania italiana Enel care deja detine pachetul majoritar.

Timpul a trecut, iar actiunile nu au fost vandute. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, ENEL nu era de acord cu pretul calculat de KPMG Romania, considerand ca este prea mare. Atunci, s-ar fi facut o alta evaluare, pretul obtinut fiind ceva mai mic, dar nici asa ENEL nu a dat semne ca va cumpara actiunile. In aceste conditii, partea romana ar fi luat in calcul posibilitatea de a merge la Curtea de Arbitraj de la Paris cu acest caz. Avand in vedere decizia de retragere de pe piata romaneasca, ramane de vazut daca se va ajunge sau nu la Curtea de Arbitraj.

Autor: Claudia Pirvoiu

Sursa: Hotnews

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu