Politică

Declarația istorică a Președintei Parlamentului Elen, Zoe Konstantopoulou

590_7ac0d8ebfcda50d845e786fa0b0d4485“In aceste ultime zile și ultime ore am sesizat o brutala interferență în procesul democratic al referendumului – consultare populara prin care s-a proclamat, pentru prima data in urma cu 41 de ani, sfârșitul Dictaturii Coloneilor -, inițiativă a primului-ministru, la propunerea guvernului și prin decizia Parlamentului.

Reprezentanții de ieri, co-responsabili pentru distrugerea țării și poporului nostru, impreuna cu executantii interni și externi, au făcut tot ce au putut pentru a preveni exprimarea voinței populare, pentru a preveni sau a anula referendumul.

Iar acum, din moment ce au eșuat în această încercare, fac tot ce pot pentru a schimba rezultatul, estompand și denaturând întrebarea pusa foarte clar, adresand oamenilor un nou șantaj, care presupune, in cazul in care cetățenii spun “nu”, ca va trebui să părăsim Uniunea Europeană sau zona euro;

In cazul in care se spune “nu”, nu va fi nici o renegociere;

In cazul in care se spune “nu”, aceasta înseamnă că ei “nu ne vor mai da ajutor.”

Unii șefi de stat cat și reprezentanți ai Comisiei Europene sau alte instituții și agenții guvernamentale nu ezita să se amestece masiv în treburile interne ale țării și sugerează cetatenilor ceea ce trebuie să voteze la referendum, distorsionând adevarata chestiune .

Ceea ce este important nu este doar ceea ce se spune, ci mai ales cine spune.

O spun unii reprezentanți ai guvernelor, aliați cu guvernele care si-au distrus tarile prin schimburi dezavantajoase

O spun reprezentanții organizațiilor internaționale care au participat la programele catastrofale care au dezmembrat societatea și au cauzat o saracie de nedescris.

O spun demnitarii care au recunoscut că s-au înșelat în cazul Greciei mereu, iarăși si iarăși.

Dar o spun de asemenea si reprezentanți ai sistemului politic alterat al vechilor partide, corupte și corupatoare, cei care au creat o datorie ilegala, rușinoasa și nesustenabilă pe care doresc să o pună pe spinarea poporului, a tineretului și a generațiilor viitoare, fără a da vreo socoteala.

Da nu înseamnă „da Europa”, ci înseamnă un “da” ultimatumului dat de Troica guvernului grec.

Înseamnă “da” memorandumurilor, supunerii și dependentei.

Da reducerilor suplimentare ale salariilor și pensiilor

Da șomajului și nesiguranței locului de muncă,

Aceasta înseamnă “da” pentru abandonarea suveranității și democrației,cu taxe mărite la infinit.

Aceasta înseamnă, de asemenea, “da” la retrogradarea Greciei, membru egal in cadrul tarilor UE, devenind o națiune dispretuita și o colonie a datornicilor.

NU înseamnă “nu” tacticilor și practicilor nedemocratice

NU șantajului anti-european și ultimatumurilor

NU blocajelor artificiale

NU sufocarii poporului prin inchiderea băncilor

NU aservirii statelor membre de către alte state membre

NU obedientei economice și politice.

Guvernul s-a ridicat si a revenit pe pozitii.

El nu a cedat si nu a capitulat, tradand astfel increderea cetățenilor.

Parlamentul, în anul 2015, a fost la înălțime.

El nu a luat măsuri care sa condamne generatiile viitoare la sclavie prin acordurile semnate.

Pentru prima dată, oamenii pot să decidă, de fapt viitorul lor.

Pentru prima dată, prin votul lor, pot respinge șantajul.

Pentru prima dată, oamenii pot ridica capul și cu votul lor, prin NU, se pot scutura de jugul acordurilor de pana acum.

Cine voteaza, luptă pentru demnitatea și viitorul său.

Iar cetateanul apără singurul guvern care a avut încredere în el și i-a dat puterea care îi aparține de drept. El trebuie să apere Parlamentul ales de popor, caruia i-a conferit puterea pe care acesta si-a exercitat-o numai în favoarea sa.

Votul nu va permite răsturnarea guvernului de către cei care, de luni de zile, fac scenarii destabilizatoare și diversioniste, pentru a supune țara și poporul grec factorilor generatori ai corupției, fraudelor și înșelăciunii, cei care beneficiat de acorduri semnate pe spatele societatii noastre.

El trimite mesajul răsunător și optimist si altor popoare din Europa, cum că democrația este pentru oameni și popoare, nu doar pentru bănci, bancheri și piețe de desfacere abstracte.

Raspunsul NU al poporului grec va restaura, istoric, mândria nu numai a grecilor, ci a întregii omeniri.

Acest NU va face generațiile viitoare mândre și apără sufletul adevarat al Europei, care nu se bazează pe ultimatumuri și pe șantaje, ci pe o coexistență în egalitate, pe democrație și solidaritate.”

Traducere: Yvonne Corina Macdougall si Iulian Capsali

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • In Grecia vad ca intr-adevar poporul sustine intreseul national, este de partea poporului

  • Pai, ok eu nu vreau sa mai dam bani grecilor. Pe ce baza li se pare lor ca e democratic sa primesti bani la nesfarsit, fara sa ii mai dai inapoi, ok sa spunem ca iertam toata datoria (sa vad ca puteti face asta in cazul in care ati imprumutat pe cineva din anturaj) tot vor avea nevoie de imprumuturi pentru a trai, dar cine e dispus sa le mai dea bani, cand grecii nu vir sa i dea inapoi, mai mult, se bazeaza pe asta. Da, e terorism , e nedemocratic si nedemn sa ti platesti datoriile. Bravos natiune elenă, ati adus ipocrizia si minciuna la rang de arta.

  • Eu nu inteleg ce e asa de mirific… Oamenii ajunsi la putere, alesi de popor, nu au fost in stare sa ia o decizie si sa-si asume consecintele deciziei lor, asa ca i-au pus pe fraierii care i-au ales sa ia o decizie. Democratie? Ma tem ca nu e… O gramada de oameni neinformati, necunoscatori, manati de un nationalism stupid si de saracie, au luat o decizie in necunostinta de cauza, in locul celor care erau platiti pentru asta si aveau menirea sa faca asta. Atat iresponsabilitate mai rar vezi. Eu sper sa le fie mai bine, dar ma indoiesc.