Politică

Atenţie la portavion! Aurul de la Roşia Montană ar putea fi doar circul!

rosiamontaaÎn Munţii Khwaja Rawash, situaţi la nord de Kabul, dar şi în Koh Mir Daoud, lânga Herat si Kharkiz, în provincia Khandahar, există cele mai mari zăcăminte de uraniu din lume, la fel cum, în materie de wolfram, România deţine supremaţia mondială.

Wolframul, un metal mai scump decât aurul şi mult mai preţios, greu de găsit, este vital în industria militară şi spaţială, aşa cum uraniul e vital în industria nucleară. AMERICA nu are zăcăminte de uraniu, iar RUSIA nu deţine zăcăminte de wolfram. Fără aceste două elemente, nu poate exista supremaţie militară.

Aşa cum, în Munţii Khwaja Rawash, din Afganistan, există cele mai mari rezerve de uraniu din lume, wolframul se găseşte în cantităţi INEPUIZABILE şi în starea cea mai pură (nemaifiind necesare procedee industriale costisitoare de decantare a lui) doar în ROMÂNIA. La ROŞIA MONTANĂ!

Zăcăminte de wolfram, neexplorate niciodată, se găsesc însă, în cantităţi uriaşe, şi în munţii Retezat: zona Gugu-Sureanu, axa care le uneşte trecând prin Vârful Peleaga, ca punct de reper; până în de 1989, toată această zonă era păzită cu străşnicie de către DEPARTAMENTUL ZERO al Securităţii. Este exact zona în care s-a prăbuşit, la sfârşitul lunii iulie 2010 (posibil neîntâmplător!), elicopterul militar israelian cu şapte oameni la bord (printre care şi un ofiţer român).

Cel care a detectat extrasenzorial, aceste zăcăminte este cercetătorul român Vasile Rudan, coordonatorul Departamentului Zero, fondat după 1968. În 2010, în cadrul unor cursuri speciale, destinate profesioniştilor din serviciile secrete militare ale României, Vasile Rudan a dezvăluit existenţa acestor zone. Partea a doua a acestor cursuri n-a mai avut loc, pentru că Vasile Rudan a suferit un atac cerebral, care i-a paralizat centrul vorbirii.

În aceeaşi zi în care profesorul Rudan era găsit aproape mort în apartamentul său din Bucureşti (cu câteva zile înainte, el dezvaluise unor apropiaţi din SRI şi DGIA că fusese de două ori ameninţat cu moartea, de un rus pe nume FONAREFF, fost ofiţer KGB), generalul David H. Petraeus, comandantul forţelor americane din Afganistan, avea aproape aceeaşi soartă. Generalului american i se întîmpla asta deoarece, într-o conferinţă de presă, scăpase un alt adevăr: motivul prezenţei NATO în AFGANISTAN nu erau teroriştii, ci uriaşele zăcăminte de URANIU pur!

Aşadar, agitaţia şi graba de a pune mâna pe minele de aur de la Roşia Montană are, de fapt, o miză mult mai “consistentă”: rezervele uriaşe de WOLFRAM. Şi nu doar pe acestea. Mai există aici argint, titaniu, seleniu, indiu, galiu, vanadiu, molibden, germaniu, arseniu, nichel, cobalt. În toate discuţiile publice nu se vorbeşte decât despre cele 300 de tone de aur şi cele 1.600 de tone de argint, deşi se ştie că valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană este de patru ori mai mare decât cea a aurului și argintului. În contractul de concesiune secretizat se spune că orice metal în plus recuperat intră în beneficiul celui care exploatează zăcămîntul.

Un fost şef CIA spunea că, dacă ştii cum şi cu ce să manipulezi atenţia cetăţeanului şi pui în stânga lui un spectacol de circ, n-o să observe portavionul din dreapta. În cazul de faţă, circul din stânga ar putea fi dezbaterea încrâncenată pe tema cianurilor, iar portavionul din dreapta uriaşele rezerve de metale rare. În concluzie, este foarte posibil ca scandalul cu cianurile de la Roşia Montană să fie doar distragerea atenţiei de la wolfram, titaniu etc… Iar pe cale de consecinţă e posibil ca Roşia Montană Gold Corporation să se dea “bătută” în privinţa folosirii cianurii în exploatarea auriferă, în schimbul unei compensaţii aparent minore, care va camufla marea lovitură. Adică îşi va adjudeca metalele rare, în schimbul renunţării la cianuri, chiar dacă va trebui să scoată aurul cu târnăcopul (cam exagerat spus, dar asta e ideea). Ar putea fi cea mai mare “victorie” a ecologismului în România, spre satisfacţia opiniei publice, dar şi cea mai mare cacealma economică, în care păgubaşul va fi fericit de propria devalizare.

Autor: Miron Manega

Sursa: Misu Croitor

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • “Aşa cum, în Munţii Khwaja Rawash, din Afganistan, există cele mai mari rezerve de uraniu din lume, wolframul se găseşte în cantităţi INEPUIZABILE şi în starea cea mai pură (nemaifiind necesare procedee industriale costisitoare de decantare a lui) doar în ROMÂNIA. La ROŞIA MONTANĂ!”
    Celor care ati citit si dat mai departe acest articol: Ar fi cazul sa va verificati sursele.

  • Genial, si eu care credeam ca treaba cu aurul e o teapa extraordinar de mare, dar se pare ca in spatele povestii, altele sunt beneficiile lor. Dar dupa ce extrag ei tot de-acolo, si se afla ca sunt niste tepari ordinari, ce o sa se spuna despre noi? “Pai daca sunt prosti, o merita”. Conducerea tarii merge pe spagi groase, ar fi fost bine sa vina cineva din uniunea europeana sa ne conduca, ca noi nu suntem in stare.

  • “Zăcămintele cele mai importante se găsesc în China, SUA, Korea, Bolivia, Kazahstan, Rusia, Austria și Portugalia.”, “Cel mai mare producător de wolfram este China cu circa 80% (62.000 t/an) din producția globală anuală.” – wikipedia

  • Are sens ce spui si pare o tactica foarte murdara si inteligenta. Totusi, ce vrei sa spui prin: “…a detectat extrasenzorial, aceste zăcăminte este cercetătorul român Vasile Rudan” ? Cum adica extrasenzorial?

  • Bre, elicopterul sirian prabusit in Retezat s-a prabusit in Bucegi, aici in fata mea! ;)
    Intre Poiana Gutanu si Valea Gaura, dar na, e aproape de Retezat, e in aceeasi tara…

  • Cam prea teoria conspiratiei… si daca sa zicem ca ar vrea restul metalelor, ce? De parca nu ar trebui sa o ia de la capat cand o sa pice actualul proiect. De parca nu ne vom ridica iar si atunci! Ce ne tine? Ne-am trezit!

  • sa ne intelegem, daca se renunta la exploatarea cu cianuri, ma doare undeva ce ii lasa ponta s aia din pamant. Oricum fura ce vor, eu vreau sa nu distruga. Atat. Daca pot asta, nici nu ma opun, sa faca o gaura mare si sa ia tot pamantul de aoclo sa il duca la mama lor, si sa le dea “dreptul” la USL si Base`, dar cand pleaca, sa lase o gaura curata si un teren in care oamenii pot cultiva si o apa care se poate bea.

  • Un articol foarte slab … total dezinformat. Cea mai mare porcarie este aceasta cu Wolframul. Aurul este pe departe cel mai valoros din orice exploatare. Comparati preturile: Aur: 32300 Eur/Kg, Wolfram: 50 Eur/Kg (sursa: http://www.infomine.com/investment/tungsten/ sau http://www.metalprices.com/metal/tungsten/tungsten-99-chinese-bar. Wolframul este folosit in industrie in aliaje, iar principala industrie care il absorbea (adica cea a becurilor cu filament) s-a cam stins. Nu vorbiti daca nu sunteti specialisti, intrucat multi necunoscatori tind sa creada astfel de porcarii de articole.

  • Pt Cristi 19 Sept
    Sunt de acceas parere….
    Cred ca poti citi gandul la distanta!
    Prof Ing Cabiaglia Savin

  • in articolul original se spunea ca wolframul de la Rosia MOntana e mai valoros ca aurul datotita cantitatii uriase in care se gaseste aurul fiind mai putin…

  • bai astia care va dati informati si destepti puneti-va neuroni in priza si ascultati comentariile inginerilor geologi,care au lucrat acolo ani de zile si cred ca exista acele metale rare,insa voi nu vreti sa stiti dar ce mai conteaza iesiti cu mic cu mare in strada si mai faceti proteste sa plece evrei-chazari din tara si de la conducerea tarii altfel nu vom avea liniste si nu mai stati in ciirciuma si criticati si,birfiti ca ala e asa ca ala caci nu rezolvati nimic.ah uitase-m romanii sau invatat sa le rezolve cieva fiecare problema in parte!!!