Analize și opinii Extern

Franţa colonială: ce taxe adună Parisul de la 14 ţări africane

Franţa colonială: ce taxe adună Parisul de la 14 ţări africaneCe drept ai tu asupra altei natii? Astia sunt europenii care ne dau noua lectii de civilizatie. Mi-e sila…

Jurnalistul Mawuna Remarque Koutonin de la „Silicon Africa” aduce în atenţia publică o problemă cu care ţările africane din fostul imperiul colonial francez se confruntă, taxe plătite către instituţii şi companii din Hexagon.

În 2014, 14 ţări africane erau obligate de puterea de la Paris, printr-un „pact colonial”, să-şi pună 85% din rezerva lor externă într-o bancă centrală franceză aflată sub controlul ministrului de Finanţe din Hexagon.

Potrivit „Silicon Africa”, situaţia va continua deoarece politicienii şi oamenii de stat africani care se opun sunt îndepărtaţi sau pot păţi lucruri şi mai urâte. Sursa citată suţine că cele 14 state plătitoare ale unei asemnea taxe sunt: Benin, Burkina Faso, Guineea Bisau, Coasta de Fildeş, Mali, Niger, Senegal, Togo, camerun, Republica Central Africană, Ciad, Congo, Guineea Ecuatorială şi Gabonul.

Franţa este prima ţară care poate cumpăra orice tip de resursă naturală de pe teritoriul unei foste colonii. Doar după ce Franţa îşi manifestă refuzul, aceste ţări pot căuta alţi parteneri.

Companiile franceze au, de asemenea, o poziţie privilegiată în dirijarea anumitor afaceri economice, Un exemplu: în Coasta de Fildeş companiile franceze deţin majoritatea companiilor privind utilităţile – apă, electricitate, telefonie sau salubritate.

Imagini pentru franta colonie africaÎnceputurile „taxei coloniale”  

În momentul în care Sekou Toure din Guinea a decis în 1958 ieşirea ţării sale de sub tutela FRanţei, administraţia franceză din statul african, nemulţumită de decizie, a încercat să distrugă ceea ce construiseră: şcolu, unităţi medicale, clădire administrative. Mesajul era clar: cine iese de sub tutela Franţei, trebuie să plătească un preţ.

După acest episod, statele africane din imperiul colonial francez au fost mai rezervate. Primul care a găsit o soluţie de compromis a fost preşedintele Republicii Togo, Sylvanus Olympio,, cel care a fost de acord să plătească Franţei o taxă anuală pentru a-i fi lăsate aşa-numitele beneficii din timpul administraţiei europene.

În 1963, taxa pentru „datoria colonială” a Republicii Togo reprezenta 40% din bugetul ţării africane.

Numeroase state au ales varianta plătirii unei taxe şi din cauza pericolului reprezentat de sprijinul Franţei pentru acei actori politici al căror scop era preluarea puterii şi obedienţa faţă de Paris. Legat de acest aspect, un exemplu de susţinere episodică pentru state fără stabilitate e reprezentatde sprijinirea unor lovituri de stat, potrivit „Silicon Africa”.

În ultimii 50 de ani, 67 de lovituri de stat au avut loc în 26 de ţări din Africa, 16 dintre ele foste colonii franceze.

Citeste mai mult: adev.ro/ni5519

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Asa , au ajuns africanii sa fie sclavii europenilor ( daca vreti, al albilor)…deoarece , in ultima instanta (n-avand decat o singura varianta fiindca au fost vanduti de semenii lor sau asupriti fara mila). Ca , apoi au fost fortati ( cum de altfel sunt si acuma, intr-un mod abuziv; REPET) ca francezii si nu numai sa aiba beneficii de pe urma resurselor naturale ale africanilor ( vezi , coltanul ce valoreaza in ziua de astazi…fara el n-ar exista industria electronica).

    Pana, acest fenomen intr-un final va lua sfarsit… atunci isi vor da seama africanii ( unii deja s-au trezit de ceva vreme), ca; nu au nevoie de stapani cand ei pot fi asa de bine …atat stapanii lor cat si sclavii sistemului mondial de care nimeni nu scapa neprihanit!

  • Aici sunt 2 aspecte de discutat:
    1. situatia/reteta colonizatoare a tarilor africane ne este servita si noua romanilor si inca multor altor tari intr-o forma foarte bine asezata in fraza si imbracata de un marketing impecabil (apartenenta la un club exclusivist; uniunea europeana, piata libera; NATO; partener strategic; samd).

    2. aceste tari “dezvoltate” de fapt tari colonizatoare au un nivel de trai pe care si-l sustin doar prin resursele venite din colonii. Ofera propriei populatii un trai Ireal in conditiile in care ar trebui sa respecte regulile impuse tot de ei “partenerilor” de genul Romania daca s-ar limita DOAR la resursele dintre propriile granite. Scopul = mentinerea statutului de colonie si imposibilitatea de a depasi aceasta conditie!

    Prin urmare frica de WW3 (al treilea razboi mondial) este nejustificata! De ce? Pentru ca este in plina desfasurare de imediat de dupa WW2 si este unul mult mai nimicitor; este unul informatic si economic, este unul de inrobire si manipulare. Si da! Daca ati cauta putin veti ramane uimiti sa vedeti ca ACTORII acestei situatii sunt aceeasi: nemtii, rusii, americanii, evreii, francezii, englezii. Actorii nu s-au schimbat!

    Razboiul cu pusca in mana nu mai este profitabil! In acest fel doar se distrug “fermele de oameni”=coloniile si este folosit doar ca ultima “solutie” de impunere a dominatiei in “teritoariul”(tara) proaspat cucerit sau de “optimizare” a personalului.

    NOUA ORDINE MONDIALA nu mai este de mult o utopie, o ineptie sau doar o probabila conspiratie! Este realitatea zilelor nostre pe care o acceptam sau nu! O vedem sau ne PREAfacem ca nu exista… IT’s just business, no hard feelings!