Analize și opinii

Serviciul de informații externe al Franței își face partid la București

Fostul premier Dacian Cioloș a dat un interviu pentru Radio France International în care a declarat că ia în calcul lansarea unui nou partid pe scena politică românească. 
dacian_ciolos_experiment_69858800

S-a speculat mult pe această temă, mai ales în campania electorală pentru alegerile parlamentare, ba că Cioloș își face partid, ba că preia PNL sau USR. Chiar și acum, cu toată degringolada din PNL se speculează că Cioloș ar putea prelua partidul de la Raluca Turcan.

Cine îl sprijină pe Cioloș să-și facă partid

Cariera lui Dacian Cioloș a fost definită încă de pe băncile școlii de un traseu fix: SIE – Franța – DGSE (Serviciul de informații externe al Franței), relația dintre SIE și DGSE fiind foarte bună, mai ales în domeniul economico-financiar.  Imediat după 1990 acesta a plecat la studii în Franța, s-a căsătorit cu o franțuzoaică cu pedigree (socrul lui Dacian Cioloș fiind diplomat și probabil agent al DGSE). După studii a urmat muncă la Bruxelles pentru Comisia Europeană apoi mandatul de Ministru al Agriculturii în Guvernul Boc și postul de Comisar European pentru Agricultură.

În momentul alegerii lui Cioloș în postul de comisar european a urmat un întreg scandal la Bruxelles fiind de notorietate legătura sa cu Franța. Acest lucru s-a văzut și în atragerea de fonduri europene, Franța a prosperat iar Danone a reușit să omoare toți producătorii români de lactate. În 2015, Cioloș a reprezentat garanția oferită Franței că România este un partener de încredere și că nu toată puterea a fost acaparată de CIA și BND. Numirea lui Cioloș în funcția de premier a satisfăcut Uniunea Europeană, mai exact Franța, dar a nemulțumit Statele Unite care s-au văzut în situația de a avea în România un președinte neamț și un premier sensibil la interesele Franței.

Lupta serviciilor secrete

Franța a fost puțin prezentă în discuțiile publice din România dar DGSE-ul a lucrat intens. Schimbarea administrației la Washington și slăbirea de moment a diplomației americane în Europa duce automat la creșterea anvergurii franțuzești. Dacă PNL este prins fără șansă de scăpare la remorca prezidențială, deci sensibil BND, PSD atât pe vremea lui Ponta cât și acum joacă cartea americană, Franța are nevoie de o pârghie în politica românească, asfel apare partidul nou și curat al lui Dacian Julien Cioloș.

Se pare că Dacian Cioloș aplică modelul altui prim-ministru ardelean care și el a fost colaborator recunoscut al unui serviciu străin. Cioloș își dorește să devină un Iuliu Maniu[1] de rit franțuzesc. Dacă Maniu a fost ofițer al  Special Operations Executive (serviciul extern britanic în anii 1940), Dacian Cioloș va face jocurile Franței în România.

[1] http://www.cotidianul.ro/dupa-acordul-churchill-stalin-din-octombrie-1944-spionajul-englez-l-a-tradat-pe-iuliu-maniu-235953/

Autor: Alexandru David