Analize și opinii Cultură și Familie

Sa evadam din borcanul cu purici

Intr-un borcan nu foarte inalt au fost pusi niste purici. Apoi borcanului i s-a pus capacul, prevazut cu mici gaurele, cat sa intre aer. Puricii tot topaiau in sus. Poc, poc, poc, dadeau cu capatanile in capac. Dupa un timp, din ce in ce mai rar se auzeau pocniturile, ca intr-un final sa se asterne linistea. Puricii invatasera sa sara strict cat sa nu-l mai izbeasca.

Apoi, cei cu studiul, au inlaturat capacul. Dar puricii n-au iesit, caci deja cu totii nu sareau mai sus de inaltimea gurii borcanului.

Nu stiu daca chiar s-a facut un asemenea experiment, insa poveste e utila.

SISTEMUL a creat un mare borcan, iar noi suntem puricii din el. A fost construit deja de multa vreme, asa ca suntem de cateva generatii acolo. Ne inmultim si ne nastem in borcan. Mancam si murim in el.

Cei ce stapanesc SISTEMUL ne-au oferit si democratia cu sistemul sau de vot. Prin el ii “alegem” periodic pe vatafi, puricii dintre noi loiali stapanilor.

Ni se ofera si distractii. Suntem invatati si cum sa nu gandim. Iar de la o vreme stapanii vin si cu tot soiul de inovatii, precum cardul de sanatate, despre care ni se spune ca fara el ne vom tavali in chinuri.

Insa borcanul nu are capac … De cand ne nastem ii vedem pe cei maturi cum topaie strict pana la inaltimea gurii borcanului. Niciodata mai sus. Si deseori nici nu-i mai intrebam: de ce? Sarim si noi strict pana acolo.

Din cand in cand cate un purice le spune celor din jur ca din strabuni se aude ca exista o lume si dincolo de gaura de sus. Ei sunt nebunii …

Fratilor, sa iesim din acest sinistru borcan. Sa nu mai tot alegem vatafi, iluzionandu-ne ca suntem liberi. Sa nu mai acceptam nici inovatiile lor. Nu va muri nimeni fara card de sanatate cu cip. Cum n-au murit nici strabunii nostri fara asa ceva, pe vremea cand puricii inca nu traiau in borcan.

Sa evadam.

sursa: saccsiv.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu