Analize și opinii Cultură și Familie

Ce se ascunde sub Rosia Montana?!

”Rosia Montana este cea mai veche localitate din Romania, atestata de la anul 131 dupa Hristos. De-a lungul istoriei, ispita aurului a atras aici toate neamurile Europei, facand din Rosia un orasel cosmopolit. Din Rosia s-au ridicat, de-a lungul timpului, multi luptatori ardeleni, cum au fost Simion Balint, George Gritta, luptator in revolutia de la 1848, alaturi de Avram Iancu…

In Rosia, stradutele inguste si pietruite, casele de patrimoniu, construite in stil baroc de arhitecti italieni (Strada siciliana), in urma cu aproape doua sute de ani, te transporta in alt timp… Ultimele 330 de tone de aur si 1680 de argint vor sa fie exploatate, pana la ultima roca de minereu, de compania Gold Corporation, careia i-a fost concesionata exploatarea. Doar douazeci de mii de dolari pe an plateste statului roman compania Gold Corporation, chiria pentru concesiunea a 520 de kilometri patrati, inima de aur a Apusenilor. Concesiunea s-a facut pe 20 de ani, din 1997, deci ar mai fi inca sapte ani de-acum incolo.

Vedem zilnic cum angajatii companiei intra in galerii, sub pretextul ca iau probe si fac masuratori, pana ce vor incepe oficial exploatarea, dar nimeni nu-i controleaza daca iau sau nu iau aur de-acolo… Uraniul ni l-au exploatat rusii in totalitate, iar acum vom ramane si fara aur, daca romanii nu se trezesc la timp.

De la Bucuresti sau din alta parte a lumii nu-si dau seama de dimensiunile reale ale tragediei de la Rosia Montana, iar cand vin aici si afla adevarul, sunt izbiti de anormalitatea acestei situatii, de lipsa de reactie a Guvernului si a administratiei locale, fata de aceasta stare de lucruri. Toti scriu acolo ca nu-si pot inchipui ca vestigiile istorice, galeriile romane, bisericile si cimitirele istorice, bucati intregi de munte s-ar narui intr-un iaz de cianura.

Toti ne incurajeaza sa rezistam! Toti vor sa fie de folos cu ceva, un lucru cat de marunt. Solidaritatea aceasta de la om la om face mai mult decat orice gest politic din departare, si acesta indelung asteptat.

“Rezistati! Rezistati!” ne indeamna toata lumea, dar nu e usor, sa stiti, sa-ti traiesti viata ca in vitrina, observat, filmat si fotografiat tot timpul, pandit din fata casei, spionat si obstructionat in orice faci sau ai intentia sa incepi. E o tensiune continua care slabeste numai de vineri dupa amiaza pana luni dimineata, atunci cand “observatorii” Gold-ului se aduna de pe ulite, unde se plimba in costumele lor spilcuite si cu ochelari negri la ochi, plini de emfaza (vezi Doamne, au cumparat aproape tot si ei sunt stapanii Rosiei), si pleaca cu masinile lor scumpe in week-end.

Abia atunci, noi putem sa lasam garda jos si sa traim, sa ne strigam bucuriile sau sa ne plangem necazurile, pe un ton de normalitate. Si cum sa nu ravneasca la aurul Apusenilor, cand in el sunt, in procente mai mari decat oriunde in lume, si metalele rare atat de cautate de industria constructoare de nave spatiale: titan, vanadiu, wolfram, molibden.

Daca macar un singur om va ramane aici si nu-si va vinde proprietatea, compania nu va putea sa treaca peste el. Cred cu tarie ca nu ne luptam cu morile de vant si ca lupta noastra nu e in zadar. Nu se poate sa scoti o localitate in afara existentei, pentru ca vrea o companie straina sa le ia acest drept in numele lacomiei. Daca litigiul cu Gold ar mai tine o suta de ani, rezistenta Rosiei s-ar stinge, treptat. Probabil, asta urmareste compania.

Poate daca romanii si-ar lua un petic de pamant pe dealurile acestea si nu l-ar ceda in ruptul capului, atunci ei nu vor avea sorti de izbanda, in vecii vecilor. Iata, membri ai organizatiei mondiale “Green Peace” si-au cumparat loturi fie si de cativa metri patrati in Rosia Montana, pe care nu le vor vinde companiei cu nici un pret, ba chiar au confectionat tablite pe care scrie: “Aceasta proprietate nu este de vanzare”, pe care le-au impartit rosienilor, ca sa descurajeze orice tentativa a companiei de a-i ispiti sa ii vanda casele.

Acum, Gold Corporation (Gabriel Resources si alte companii subsidiare dupa care se ascunde) si-a angajat cea mai mare companie de publicitate din Bucuresti, a regizorului Bogdan Naumovici, ca sa le faca propaganda proiectului minier de la Rosia Montana. Chiar daca mult prea tarziu, reclama a fost oprita, in cele din urma, pentru minciunile continute in ea. O lovitura dura pentru companie.

Avem nevoie de exprimarea solidaritatii cu lupta noastra. Sa vina aici cei care cunosc drama noastra, sa ne sprijine moral, sa aratam Gold-ului ca nu suntem asa putini, ca avem si pe altii de partea noastra. Sa facem si noi actiuni de intimidare, asa cum fac ei, nu doar sa tacem si sa inghitim. Noi suntem vreo 20 de familii, ultimii luptatori impotriva Gold-ului, care nu vom pleca nici in ruptul capului. Oricati bani ne-ar da, cu orice ne-ar tenta, noi nu plecam. Mie sa-mi dea America toata sa fie a mea, si eu nu plec din Rosia Montana”, spune Eugen Cornea, capetenia rezistentei antigoldiste de la Rosia Montana.

Am fost astazi la o intalnire cu profesori universitari si alti oameni pregatiti in diferite domenii care-si bat capul cum sa salveze muntii Apuseni de explatare si de distrugere totala. Sincer, nu pot sa stau nepasatoare la ce se intampla si simt ca daca eu nu ma ridic, tu nu te ridici, ala nu se ridica, nu ne ridicam cu totii, tragedia se va intampla si nepasarea de acum ne va costa enorm. Oamenii sunt constienti de amploarea situatiei de faptul ca astia care ne conduc stau sluj in fata banilor, ca au vandut tara pe nimic in principiu, s-a recunoscut ca sunt multi romani care vor bine, dar care nu il pot realiza, pentru ca, urmare a manipularii, au reusit astia sa ne demoralizeze si sa ne dezbine.

Fiecare invitat, specialist pe felia lui a vorbit despre efectele, numai negative , ale explaotarii miniere pe care vor sa o inceapa la Rosia Montana…

* prof. univ. dr. Ion Brad – membru al Academiei Oamenilor de Stiinta, biochimist a explicat clar care sunt efectele cianurilor rezultate din exploatare asupra organismelor vii: moarte sigura pentru mediu, plante, animale si oameni pe o raza de sute de km (inclusiv in tarile vecine) din cauza vaporilor de cianura care se ridica in aer…

* prof. dr. Vasile Boroneant, istoric – a povestit despre valoarea siturilor dacice, a galeriilor romane vechi de peste 2000 de ani si despre pierderea identitatii Poporului Roman si a intregului sau certificat de nastere Dacic

* S-a vorbit despre faptul ca asta este rezerva strategica de aur a Romaniei, de care se stie de mii de ani, pe care dacii au exploatat-o cu masura si pe care au lasat-o mostenire urmasilor pentru gestionarea independenta a Poporului Roman si despre faptul ca in Muntii Apuseni, pe langa cea mai mare rezerva de aur si argint din Europa, aur de o calitate ridicata, mult superioara, ar fi si o rezerva uriasa de wolfram, metal mai scump decat aurul si mult mai pretios, greu de gasit, foarte necesar, in industria militara si spatiala si in economie in general.

* Sunt multe care se invart in jurul regiunii Apuseni pe care vor sa ii distruga… e plin de zacaminte, si pe toate vor sa le exploateze, statul roman primeste nimic, adica 1 miliard de dolari in 20 de ani de exploatare, adica 15 % iar exploatatorii iau restul de 85 % si lasa in urma distrugeri istorice, ecologice, umane, NATIONALE , economice inestimabile…

* Pentru pamantul asta au murit Dacii, au murit marii Domnitori Romani, milioane de Romani de-a lungul secolelor ca sa il apere de asupritori si ca sa il dam noi degeaba astazi…

Pasivitatea o sa ne coste scump… Eu cred ca nu putem sta indiferenti fata de mostenirea pe care o avem, care e a noastra, nu a canadienilor sau a altora. E ca si cum vine unul sa iti ia casa cu tot ce ti-au lasat parintii, pamantul, hainele, amintirile si tu te uiti la el cum o face si il lasi in pace.

Ce e de facut ? Cum putem incepe sa ajutam ?

Cred ca trebuie, in primul rand, ca toata lumea sa afle despre asta… sa afle adevarul. Oamenii nu stiu ce se intampla. Apoi, impreuna, oamenii trebuie sa spuna NU !!

Pentru asta rebuie sa ne gandim repede, pentru ca nu e timp, la ce anume putem sa facem, cum putem sa contribuim cu resursele pe care le avem, si aici ma gandesc sa punem in aplicare totul pentru scopul asta care ne priveste direct. Sa punem in miscare pe toata lumea pe care o cunoastem, care, la randul ei va angrena mai departe alte roti. Doamne ajuta!

Material redactat de Cezar Anicai (Iasi), mai 2010

sursa: vranceamedia.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • am si eu o mica neclaritate cu istoria, in rest treaba lor. Întemeiată pe la mijlocul secolului al VII-lea î.Hr., respectiv 657 î.Hr. după istoricul Eusebius, de colonisti veniţi din Milet, oraşul a avut o dezvoltare continuă timp de 1300 de ani. Este vorba despre HISTRIA, cea mai veche asezare romaneasca !!!!!
    http://www.povestiurbane.com/?p=8

  • Cum sa mai resisti in timpurile astea fara investitii in zona aia? Ce solutii alternative avem? Va spun eu, n-avem. Asa ca e bine sa ne grabim sa incepem munca si sa lasam scandalurile si vorbaria…parerea mea

  • WOW !!! Poate ar fi bine sa postezi si cv-ul astfel incat sa intelegem si noi de unde atata siguranta in spusele tale cu privire la inexistenta solutiilor alternative.
    Nimeni nu a spus ca nu e nevoie de investitii.Si de aceea propun sa investeasca … STATUL ROMAN !
    Multumim d-lui Mircea Horobet pentru precizarea facuta in restabilirea adevarului istoric.

  • Chestia asta ca scriu “aceasta proprietate nu e de vanzare” e de fapt o mare vrajeala. Compania nu mai cumpara proprietati de mult, si daca ar cumpara, nu ar face-o in centrul istoric al Rosiei.
    Ca de multe ori, lucrurile nu stau asa cum pare. Daca niste ong-uri cu sediul in strainatate, cumpara 3 mp de teren si dupa aia nu mai vor sa vanda, nu inseamna ca asta e si pozitia localnicilor. Acestia din urma abia asteapta sa se reia tranzactionarea proprietatilor. Asa ca, dupa cum se vede, depinde care jumatate a paharului o vezi. Parerile pe tema Rosia Montana sunt impartite. Inclin sa fiu de acord cu acest proiect pentru ca o investitie atat de mare intr-o zona nu prea are cum sa-i faca rau si pentru ca realizez ca foarte multe din discutiile pe aceasta tema sunt manipulatorii.
    Ideea ca va investi statul roman acolo este o aberatie, dar asta cred ca o stie foarte bine si domnul Dan.

  • Articolul mi-a ridicat nişte nedumeriri. Adică la noi în ţară, există o taxă de poluare la maşini, (iar poluarea de la maşină e cât o băină), sub deviza “poluatorul plăteşte” şi trebuie să înţeleg că guvernanţii noştri, aceşti idoli ai românilor, nu au o legislaţie contra poluării, cu cianuri sau cu căcat ?! Adică se poluează la sute de kilometri şi ungurii care sunt cei mai a dracului când e vorba să de în români, ar sta cu mâna înfiptă în cur. Cred că pentru cei 20 de miloane de proşti, care la ora actuală mor de foame, lozincile cu patria mumă le ţine de mâncare şi de cald. Băi nea Cezar Anicăi, nu vrei tu să te duci la agricultură să nu mai abureşti cetăţenii cu prostii ilogice?! Plângi cupă comunişti?! Gata au dispărut, îţi certific eu, că am fost împuşcat în decembrie 1989 când s-a lucrat la demolarea lui. La muncă bă, nu la făcut gargară!

  • Ma uimeste atitudinea unor compatrioti,daca-i pot numi astfel,legat de problema Rosia Montana, si care nu vad niciun pericol in concesionarea acestei zone,ba chiar o considera necesara “dezvoltarii”.
    Cum putem fi de acord cu donarea pe nimic ,a unor asemenea rezerve naturale,cum putem accepta poluarea unei zone asa de frumoase,cum putem distruge istoria,pentru a deveni niste”nimeni”?si pentru a ajuta ca vanzatori de tara sa se imbogateasca,fara sa le pese ce lasa in urma.
    Protestul nostru,revolta noastra nu sunt suficiente pentru a opri aceasta campanie furibunda de risipire a tarii.

  • Baieti si fete,
    Stati calmi. De acolo nu se va scoate nimic de catre RMGC pentru urmatorul motiv: lipsa exploatarii este mult mai rentabila decat exploaterea.
    Asta atat timp cat exista:
    1) reclama RMGC pe TV
    2) “contrareclama” facuta de ONG-uri.
    Acestea doua alterneaza , la fel cum fac si actiunile d-lui Soros.
    Cu drag,
    Criti

  • Mi-a placut indemnul:”La munca, ba!”. atat de liric si poetic, atat de a la Romanica. Si ne mai miram de ce ne fura toti atat de usor cand noi ne-am furat singuri caciula in ultimii 20 de ani. Nici macar nu ne-am vandut bunul simt si educatia-acum eram miliardarii Europei- ci am renuntat la ea gratis. Poate 1 miliard si 2-300 de locuri de munca a ajuns sa para mult intr-o Romanie atat de saraca dar daca ne uitam doar la cat se fura intr-un an in tara asta realizam ca suma este derizorie. Si pana la urma, parca nu totul e de vanzare, sau ma insel?