Analize și opinii

10 lucruri pe care industria alimentelor procesate le ascunde de consumatori

mancare-procesataToate alimentele procesate au un gust bun, într-adevăr, şi par a fi uşoare. Dar înainte de a privi spre vitrina cu alimente de tip fast-food, e mai bine să aflaţi care sunt lucrurile pe care industria alimentelor procesate nu doreşte să le vadă dezvăluite:
1. Alimentele procesate creează dependenţă
Toate produsele sunt formate din carbohidraţi, proteine, grăsimi, fibre şi apă. Atunci când alimentele sunt prelucrate, componentele acestora sunt modificate (de exemplu, fibra, apa şi substanţele nutritive sunt eliminate) şi în alte cazuri, componentele sunt concentrate. În fiecare caz, prelucrarea schimbă modul în care acestea sunt digerate şi asimilate de organism.
Mâncarea procesată sau alimentele extrem de concentrate pot stimula, în mod artificial, dopamina (neuro-transmiţătorul plăcerii), care joacă un rol important în dependenţă. În acest fel, consumaţi alimente lipsite de nutrienţi şi fibre, dar care creează o senzaţie de plăcere.
Dependenţa de unele produse alimentare se activează atunci când le consumaţi, iar acestea  vă  fac să credeţi că au un gust tot mai bun. Apoi, tânjiţi după acel sentiment plăcut din nou şi din nou şi…astfel începe dependenţa de alimente.

2. Alimentele procesate duc la apariţia obezităţii

Aditivii din alimentele procesate, cum ar fi fructoza din siropul de porumb, zahărul şi MSG (glutamatul de monosodiu) sunt legate de creşterea în greutate şi de apariţia obezităţii.

Doctorul Mercola a raportat recent un nou studiu care a arătat că obezitatea infantilă ar putea fi redusă cu 18%, doar prin simpla scoatere a reclamelor la produsele fast-food, din timpul programelor pentru copii. Guvernul australian este, în mod clar, mult mai preocupat de sănătatea copiilor din moment ce reclamele de pe canalele TV pentru copii au fost interzise în urmă cu câţiva ani.

3. Alimentele procesate conţin de multe ori ingrediente care nu respectă principiul combinării, ceea ce poate duce la un consum de energie, digestie proastă, boli, sânge acid şi creştere în greutate.

Exemple în acest sens ar fi carnea congelată şi pizza cu brânză. Brânza (un produs lactat), carnea (proteine animale) şi pizza cu crustă (un produs din cereale), fac o combinaţie alimentară teribilă care poate face ravagii asupra sănătăţii digestive.

4.      Alimentele procesate contribuie la un ecosistem dezechilibrat, ceea ce poate duce la probleme digestive, poftă exagerată de mâncare şi diverse boli.

Microflora benefică din organism nu poate supravieţui în tractul digestiv atunci când este otrăvită. Aceste bacterii benefice prosperă în organism doar în prezenţa alimentelor create de natură, nu de om.

5. O alimentaţie bogată în alimente procesate poate duce la depresie, probleme de memorie şi modificări ale dispoziţiei.

Deseori, ingredientele din produsele alimentare procesate au preţuri mici, dar conţin şi puţine substanţe nutritive. De exemplu, grăsimile şi uleiurile utilizate în produsele alimentare prelucrate, sunt rafinate, ceea ce înseamnă că sunt lipsite de acizi graşi esenţiali, necesari pentru un nivel sănătos de zahăr în sânge, pentru o stare de spirit şi o memorie bună.

Inima voastră, hormonii şi creierul suferă atunci când alegeţi să mâncaţi aceste grăsimi şi uleiuri. În schimb, puteţi alege grăsimile şi uleiurile organice, nerafinate sau „virgine”.

6. Alimentele procesate, de multe ori, merg mână în mână cu „mâncatul pe fugă” sau cu realizarea mai multor activităţi în acelaşi timp.

Majoritatea oamenilor vor alege comoditatea dacă sunt mereu pe fugă în viaţa de zi cu zi, dar care dintre noi nu este ocupat? Din  păcate, realizarea mai multor activităţi în timp ce se mănâncă face ca oamenii să  piardă legătura cu apetitul lor natural, ducând la creşterea în greutate. În plus, tot în acel timp se trimit semnale greşite sistemului digestiv care ar trebui să fie odihnit pentru a digera corect.

7. Etichetele nutriţionale de pe alimentele prelucrate sunt, adesea, înşelătoare iar produsele în sine au efecte nocive asupra sănătăţii.

Multe etichete spun „fără zahăr”, dar produsul conţine alţi îndulcitori, cum ar fi agave, care se aseamănă cu siropul de porumb, ce conţine multă fructoză. În plus, etichetarea produselor poate ascunde ingrediente cum ar fi cele modificate genetic (OMG), ingrediente nocive şi alţi aditivi nocivi ca MSG  (glutamat de monosodiu).

8. Dietele bogate în carne prelucrată (cum ar fi hot-dog şi mezeluri) au fost legate de diferite forme ale cancerului, cum ar fi cancer pancreatic, cancer colorectal şi cancer de stomac.
9. Consumul de prea multe alimente procesate poate duce la infertilitate şi malnutriţie.

Alimentele procesate, cum ar fi  cerealele, sunt „dezbrăcate” de vitaminele şi substanţele nutritive importante de care organismul are nevoie, cu adevărat. Puteţi consuma o cantitate mare de calorii, dar puteţi fi în continuare subnutriţi dacă alimentaţia voastră este bogată în alimente procesate.

Studiile pe animale au arătat că, în intervalul a mai mult de trei generaţii, o alimentaţie deficitară face ca reproducerea să înceteze. În prezent, infertilitatea este în creştere, afectând 7,3 milioane de oameni, numai în America.

10. Alimentele procesate sunt făcute pentru a avea  un termen de valabilitate cât mai lung, dar nu şi pentru a face viaţa oamenilor mai lungă!

Produsele chimice, aditivii şi conservanţii sunt adăugaţi în produsele alimentare prelucrate, astfel încât acestea vor dura o perioadă lungă de timp, fără a se râncezi sau a afecta gustul produsului alimentar. Fabricanţii de produse alimentare petrec timp, bani şi cercetări pentru a crea ambalaje frumoase şi strategii de prelungire a termenului de valabilitate al acestor produse, dar acordă puţină atenţie modului în care acestea vor influenţa longevitatea sau starea de sănătate pe termen lung.

Consumul de alimente procesate este ca un cerc vicios. Ele sunt convenabile, au un gust bun, vom obţine rapid energie şi plăcere…, iar apoi vine criza. Trecem peste această criză, continuând să mâncăm chiar mai multe alimente procesate şi astfel, cercul vicios continuă. De-a lungul timpului, însă, energia scade şi putem observa, uneori, creştere în greutate sau alte semne de îmbătrânire.

Traducere şi editare: Raluca Florescu

Sursa: financiarul.ro

Despre autor

contributor

comentarii

Adauga un comentariu

  • ce cred eu e ca in natura omului sta invinuirea altora si concluzia e ca noi suntem suficient de prosti si nu mancam cum trebuie , iar mancarea procesata e buna dar nu in combinatie cu altele . haosul creat de o astfel de prostie a dat cu siguranta peste cap si producatorii in sensul ca nu stiu cum sa-si mai satisfaca clientul fiindca acesta e liber si traieste in democratie si culmea e ca tot el se plange , ca nu-i place , ca nu vrea exact ca un copil . nu-i de mirare ca producatorii s-au unit in corporatii si si-au bagat *** in ea de umanitate .

  • eu nu cred ca e vorba de opinii ale consumatorilor care se comporta ca niste copii ci despre cele ale specialistilor care trag niste semnale de alarma referitor la lipsa de responsabilitate in fata omenirii de care dau dovada marile companii producatoare . in acest sens comentariul de mai sus mi se pare lipsit de sens daca nu chiar …………. ca nu-mi place sa jignesc pe nimeni .