Site icon gandeste.org

Zona Euro: Creşterea PIB-ului, dar nu în toate statele membre

Datele publicate pe 14 august în legătură cu PIB-ul Zonei Euro în al doilea trimestru atestă existenţa, în continuare, a crizei. Deocamdată, nu se poate vorbi despre depăşirea crizei economico-financiare în Zona Euro.

Agenţia de statistică a Uniunii Europene, Eurostat, a anunţat că în Germania, în al doilea trimestru al anului curent, a fost înregistrată o creştere a PIB-ului cu 0,7% în comparaţie cu trimestrul anterior. PIB-ul Franţei a crescut cu 0,5%. Creşterea generală pentru întreaga Zonă Euro este de 0,3%. În ceea ce priveşte ţările „cu probleme”, dinamica este complet opusă. PIB-ul Spaniei şi Italiei este în scădere cu 2%. Potrivit unor indici, situaţia în Zona Euro nu este mai bună ca cea din anii 2008-2009.

Principalul mijloc de a feri Zona Euro de o nouă scădere financiară este balanţa comercială. Paradoxul constă în faptul că exportul creşte pe fundalul stagnării sau chiar al scăderii importului. Împreună cu reducerea investiţiilor şi cheltuielilor bugetare, situaţia actuală creează noi riscuri. Baza depăşirii crizei trebuie să fie, în primul rând, o creştere stabilă a cerinţelor interne. Tocmai în această direcţie economia Zonei Euro se confruntă, în continuare, cu probleme. Acest lucru a fost confirmat pentru Vocea Rusiei de Mihail Hazin, analist economic la Neocon.

„Criza din Zona Euro, fără îndoială, va continua. În economie există un mecanism foarte clar, atunci când cheltuielile nu corespund veniturilor. Bineînţeles că europenii pot primi bani o anumită perioadă de timp ca să cheltuiască mai mult decât câştigă. Însă mai devreme sau mai târziu, această practică va înceta. De aici şi concluzia: aşa cum se prezintă ea acum, criza din Zona Euro nu poate pur şi simplu să fie oprită”.

În aceste condiţii, conducerea UE şi Eurogroup nu trebuie să supraestimeze datele legate de balanţa comercială care sunt, într-adevăr, destul de bune şi să se bazeze pe creşterea comerţului cu Statele Unite sau China, ca principalul mijloc de depăşire a crizei. Susţinătorii ideii creării unei zone de comerţ liber între SUA şi UE se bazează tocmai pe asemenea concepţii.

Experţii financiari internaţionali nu sunt nici ei prea optimişti. Howard Archer, analist la compania IHS Global Insight, consideră că datele privind creşterea economiei în Zona Euro cu 0,3% „exagerează sănătatea economică a regiunii”. Analistul Jonathan Loynes de la compania londoneză Capital Economics este convins că înregistrarea creşterii generale a PIB-ului Zonei Euro „nu va influenţa nicicum problemele economice şi financiare înrădăcinate adânc în ţările periferice”.

Autor: Piotr Iskenderov

Sursa: Vocea Rusiei

Exit mobile version