Acum, pieţele externe se confruntă cu scandalul Libor: cele mai influente autorităţi de supraveghere financiară cer pieţelor să se îndrepte către indicatorii ce se raportează la tranzacţii în detrimentul cotaţiilor subiective ale traderilor.
Autorităţile de supraveghere bancară din SUA, Marea Britanie, Elveţia, Japonia şi UE, unde sunt cele mai puternice şi influente sisteme financiare din lume, vor ca pieţele să se îndrepte mai degrabă către indicatorii care se raportează la tranzacţiile propriu-zise şi mai puţin spre cotaţiile subiective propuse de traderi. Este ceea ce s-a întâmplat şi în România cu trecerea de la Robor la IRCC – indicatorul bazat pe tranzacţiile interbancare efective.
Băncile se plâng de luni întregi că în urma renunţării la discreditata rată de referinţă Libor până în 2022, termen limită impus de autorităţi, se vor confrunta cu probleme legate de vechile contracte şi cu necesitatea de a se proteja în faţa riscurilor.
În aceste condiţii, autorităţile de reglementare bancară la nivel mondial încep să ofere concesii majore pentru a ajuta băncile care au probleme în procesul abandonării Libor, scrie Financial Times.
Un grup de lucru al Băncii Angliei (BoE) este aşteptat să permită băncilor să dezvolte noi rate adaptate mai strâns la finanţarea în lire sterline şi costurile de creditare. Decizia ar fi în ton cu măsurile luate luna trecută de organismul care supervizează noua rată de referinţă americană care va înlocui Libor. BoE a ajuns să accepte ideea că o tranziţie va implica multiple rate diferite pe pieţe diferite, potrivit unor surse familiare cu discuţiile. Anterior, autorităţile britanice insistau ferm ca băncile să elimine orice referinţă la Libor şi să aplice alte rate de referinţă cum ar fi Sonia, în UK.
Autorităţile bancare din SUA, Marea Britanie, Elveţia, Japonia şi UE vor ca piaţa să se reorienteze spre aceste aşa-numite rate overnight „lipsite de risc“, ancorate mai degrabă de tranzacţii decât de propunerile subiective ale traderilor.
În Marea Britanie a început să se dezvolte o nouă piaţă pentru titlurile de datorie legate de Sonia, dar bancherii şi avocaţii spun că există încă probleme.
În pofida îndemnului venit din partea autorităţilor, Libor este încă folosită ca referinţă pentru contracte de 400.000 miliarde de dolari. Noile rate acoperă doar aproximativ 3% din piaţă.
Recent, agenţia de rating de credit Moodyís avertiza că eforturile de susţinere a tranziţiei de la Libor nu au eliminat riscurile din noile tranzacţii, în special pe pieţe ca finanţele structurate şi obligaţiunile garantate.
Abordarea flexibilă adoptată de Banca Angliei vine după ce International Accounting Standards Board a propus de asemenea acordarea de concesii în tratamentul ratelor de tip Libor şi noilor rate, cum ar fi Sofr din SUA, ca modalitate de a ajuta băncile şi alte instituţii în a-şi asuma sarcina tranziţiei.
IBA, administratorul Libor, a propus un indice sensibil la creditarea bancară care ar putea servi ca alternativă la Libor. Totuşi, David Bowman, consilier al băncii centrale americane, a declarat că nu este clar cum s-ar comporta rata respectiveă în perioade de turbulenţe pe pieţe, şi că rata ar fi probabil mai puţin precisă decât Libor.
Autor: Catalina Apostoiu
Sursa: Ziarul Financiar