Începând din 2014, când Viktor Orban și-a expus pentru prima dată filosofia sa politică despre ”statul iliberal”, școala de vară de la Băile Tușnad este așteptată an de an pentru discursul premierului de la Budapesta. Anul acesta, Orban a vorbit pe 27 iulie.
În primul rând, politicianul care conduce de aproape un deceniu Ungaria a subliniat că țara sa este o ”democrație iliberală”. În al doilea rând, Orban a recunoscut că termenul are o conotație negativa, motiv pentru care a definit iliberalismul drept o formă de protejare a ”libertății creștine” amenințată acum de imigrație și globalizare. În al treilea rând, Orban a declarat că a jucat un rol important în nominalizarea Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene și că astfel a fost evitat scenariul în care ”gherila ideologică” a lui Frans Timmermans sa ajungă la putere la Bruxelles.
Orban a arătat că a fost împiedicată aascensiunea ”unor oameni incompetenți și ostili la conducerea institutiilor europene care sunt importante pentru noi”. ”Nu vreau să intru în detalii, însă am reușit să împiedicăm asta prin manevre complicate. Candidații lui George Soros au fost opriți. Am împiedicat venirea la putere a gherilelor ideologice și am reușit să o alegem pe mama pragmatică a șapte copii”. Este singura referire la Ursula von der Leyen, căreia Orban nu i-a pronunțat numele în discursul său.
Premierul de la Budapesta s-a arătat îngrijorat de ”viitoarele lupte legate de chestiunea statului de drept”, mai cu seamă că președinția Consiliului UE a fost preluată de Finlanda, care dorește să inițieze noi dezbateri despre respectarea statului de drept în țările membre. ”Finlanda este o țară unde nu există Curte Constituțională. Constituția este apărată de o comisie parlamentară specială. Imaginați-vă ce s-ar spune dacă am desființa Curtea Constituțională din Ungaria. În Finladna, Academia este subordonata Ministerului Educatiei. Imaginați-vă ce s-ar spune în UE dacă am încheia dezbaterea privind Academia Ungară plasând-o sub autoritatea Ministerului Educatiei. Apoi, în statul de drept finlandez, magistrații sunt numiți de președinte la propunerea ministrului Justitiei. La propunerea ministrului Justiției”.
Orban speră ca noua Comisie Europeană va renunța la procesele intentate de Comisia Jean-Claude Juncker împotriva Ungariei la Curtea Europeană de Justiție, cu câteva zile înainte de discusrul ținut în România, la Băile Tușnad. CE a dat în judecată Ungaria pentru așa-numitele legi ”Stop Soros”, printre care și legea care incrimează ajutorul oferit de ONG-uri și indivizi imigranților. ”Comisia Europeană nu este un organism politic, nu este făcută pentru a ataca statele membre. Ăsta a fost cazul Comisiei Juncker, iar asta trebuie să înceteze. Acum avem ocazia să încetăm cu activismul politic”.
Orban s-a pronunțat împotriva construirii unui ”socialism european”, s-a opus instituirii la nivelul UE a unui venit minim garantat pentru șomeri. ”Nu avem nevoie de un asemenea socialism. Avem nevoie de investiții, creare de locuri de muncă și reducerea taxelor peste tot. Nu trebuie să încurajăm austeritatea, ci reducerea birocrației și investițiile în crearea de locuri de muncă. În cele din urma, în loc de imigranți trebuie să oferim bani familiilor europene, care trebuie să aibă cât mai mulți copii”, a spus premierul Ungariei.
În privinta migrației, Orban a propus tratarea acestui fenomen nu la nivelul Comisiei, ci prin crearea unui Consiliu al miniștrilor de Interne din Spațiul Schengen, în care statele, și nu birocrații europeni, să aibă cel mai puternic cuvânt.
”Liberalii europeni cred că tezele lor vor aduce mântuirea, pacea și prosperitatea întregii omeniri. Cred că dețin un model universal. A fost transformat într-o teză, iar această teză liberală ne spune ce să facem, cum trebuie să gândim, ce este bine și ce ar trebui să respingem, ce este incompatibil cu ideile liberale în politica europeană. Liberalii ne spun cum să gândim in legatura cu toate aspectele vieții. Sumarizând, liberalii cred că peste tot în lume, în special în Europa, toate relațiile sociale si umane trebuie transformate într-un soi de relații de afaceri. Din această perspectivă, vă puteți da seama de ce liberalii susțin migrația, iar George Soros și reteaua sa organizează migrația”.
”Potrivit concepției liberale despre libertate, poți fi liber dacă te eliberezi de granițe, de trecut, de limbă, de religie, cultură și tradiție. Dacă te lepezi de ele, esti un om liber. Așa cum era firesc, a apărut antiteza la această concepție, iar ea se numește iliberalism”. ”Dacă citiți Carta Atlanticului, pe care Churchill și Roosevelt au pus bazele viitorului Europei, veți vedea că este un document iliberal. Anglo-saxonii au confirmat aici că toate popoarele au dreptul de a decide pentru ele, de a-și alege propriul guvern, nimeni să nu intervină în afacerile lor interne, iar granițele să le fie respectate. Sau să-l citam pe Schuman, pentru care și liberalii au un mare respect, ca părinte fondator al Europei. Schuman spunea că «democrația își datorează existența creștinimului»”.
”Întrebarea este dacă libertatea creștina și cultura creștină au nevoie de protecție. Răspunsul meu este că avem două atacuri împotriva creștinismului. Primul vine din partea liberalilor – să renunțăm la cultura creștină în Europa. Al doilea vine din exterior, iar acesta ia forma migrației, care, dacă nu cumva ăsta este scopul ei, distruge Europa pe care o știm”.
”Este posibil ca în era liberală să ieșim din datorii, să ne refacem suveranitatea financiară și economică și să ne dezvoltăm mai repede decât democrațiile liberale din UE? Este posibil să respingem cu succes imigrația, să protejăm familia, să protejăm cultura creștină, să promovăm unitatea și consruirea națiunii, să creăm o ordine a libertății creștine? E posibil să supraviețuim în fața unui curent internațional contrar și chiar să reușim?”.
Autor: Calin Marchievici
Sursa: Cotidianul