Ajuns la cea de-a 41-a ediţie, Forumul Economic Mondial (WEF) a început pe 25 şi va ţine până la 30 ianuarie. În mica staţiune elveţiană de schi, factori de decizie din toată lumea vor stabili obiectivele economice din 2011 şi paşii care trebuie parcurşi pentru îndeplinirea acestora.
Reunite sub tema centrală a evenimentului – „Norme comune pentru noua realitate”,discuţiile din acest an se vor axa pe coordonarea strategiilor economice ale statelor. Însă întâlnirile la nivel înalt vor avea mai multe subiecte-cheie pe agendă.
BOLNAVUL EUROPEI
Dificultăţile cu care se confruntă statele din zona euro vor „înghiţi” o bună parte din timpul oficialilor. Speculaţiile faţă de viitorul monedei euro, incertitudinile legate de Spania şi Portugalia şi convingerea investitorilor că ajutoarele de urgenţă acordate Greciei şi Irlandei nu fac decât să amâne inevitabilul au dus la discuţii despre renunţarea la moneda unică şi destrămarea uniunii monetare europene.
„Sunt foarte puţini cei care vor folosi cuvântul care începe cu D (default – intrare în incapacitate de plată – n.r.), însă se va vorbi despre restructurarea datoriilor”, a declarat pentru „The Wall Street Journal” Nariman Behravesh, economist-şef al centrului de analize şi prognoze economice IHS Global Insight, care va fi prezent la WEF 2011.
Datoriile suverane ale statelor şi starea sistemelor bancare naţionale vor fi şi ele analizate, iar liderii europeni „vor fi nevoiţi să elaboreze un plan de restructurare organizată”, a adăugat acesta, susţinând ideea enunţată încă din vară de reputatul economist Nouriel Roubini. Principalii lideri europeni care vin la Davos sunt Angela Merkel, cancelarul Germaniei, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul britanic David Cameron, George Papandreou, prim-ministrul Greciei, şi Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene.
POLITICILE SUA, ÎN VIZOR
Delegaţia americană (în Frunte cu Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei Americane) nu va participa foarte activ la întâlniri. Motivul?
„Nu arată prea bine din punct de vedere politic pentru membrii Administraţiei Obama să fie văzuţi într-o staţiune elveţiană de schi în timp ce rata şomajului din SUA este aproape de 10%”, notează Gideon Rachman, comentator-şef pentru afaceri externe al publicaţiei britanice „Financial Times”. La polul opus, „China are cea mai mare delegaţie de la Davos, condusă de vicepremierul Li Keqiang”, notează „China Daily”.
Controversatele măsuri de stimulare a economiei luate la Washington (tipărirea şi injectarea în piaţă a 600 de miliarde de dolari până în iunie) rămân încă un subiect de dezbatere pentru oficiali.
CHINA REDESENEAZĂ HARTA COMERŢULUI
Revenirea economică „în două viteze” (avans puternic al statelor emergente – China, Brazilia, India – şi creştere „anemică” în ţările dezvoltate) se află pe agenda WEF 2011. Reorganizarea ierarhiilor mondiale din 2010, când statele în curs de dezvoltare au câştigat mai multă influenţă pe plan mondial (China a devenit al treilea factor de decizie din boardul FMI), se va reflecta şi în aceste discuţii. Potrivit datelor FMI, Chinei i se datorează jumătate din creşterea mondială din ultimii trei ani, informează „China Daily”.
Având o creştere economică de 10,3% în 2010, China a importat anul trecut bunuri în valoare de 1.400 de miliarde de dolari, în timp ce valoarea exporturilor a crescut cu 31% faţă de 2009, ajungând la 1.600 de miliarde de dolari. Practic, în 2010, China a redesenat harta comerţului mondial, notează CNBC.
Însă metodele asiaticilor de a-şi proteja exporturile (menţinerea unui curs scăzut al yuanului, moneda naţională a statului) nu sunt văzute cu ochi buni şi vor fi analizate la Davos. Ieri, Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei (ţara care a preluat şefia G20 în noiembrie), a propus introducerea yuanului în coşul de valute pe baza căruia se stabilesc cotaţiile Drepturilor Speciale de Tragere (moneda FMI), ceea ce ar duce la aprecierea acestuia.
BĂNCILE ŞI COMPANIILE, REPREZENTATE PUTERNIC
În ultimii ani, marii actori din sectorul bancar au lipsit de la aceste întâlniri din cauza acuzaţiilor legate de rolul lor în criza mondială. Acum, la WEF 2011 vor participa preşedinţii şi directorii generali executivi ai J.P. Morgan Chase, Bank of America, Deutschebank, Credit Agricole şi Citigroup.
Şefii marilor multinaţionale vor discuta despre schimbarea modului de a se finanţa. În 2010, când băncile au acordat tot mai greu credite, companiile s-au reorientat către pieţele internaţionale de capital prin vânzarea de obligaţiuni.
INVITAŢI ALEŞI
Printre cei 2.500 de participanţi aşteptaţi se numără şefii Google, Renaul-Nissan, PepsiCo, ArcelorMittal, Saudi Aramco, Petrobras, precum şi George Soros, preşedintele Soros Fund Management, Nouriel Roubini, Lawrence Summers, profesor universitar la Harvard şi fost consilier al preşedintelui american Barack Obama.
Autor: Elena Dumitru
Sursa: adevarul.ro