Dar CCR nu i-a intins lui Victor Ponta acest colac de salvare, ci i-a respins intregul cod pe doua motive clare: nu se justifica urgenta pentru a recurge la ordonanta si guvernul nu are dreptul sa adopte ordonante care afecteaza regimul institutiilor fundamentale ale statului.
Gaselnita aceasta cu OUG a socat pe toata lumea, pentru ca initial Codul Insolventei intrase in dezbaterea guvernului ca proiect de lege, dar s-a dat de trei ori peste cap si a devenit pana la sfarsitul sedintei ordonanta. Urgenta invocata de Victor Ponta a fost combaterea evaziunii fiscale.
Nimeni nu contesta legitimitatea acestui obiectiv, dar o lege de o asemenea importanta precum Codul Insolventei, cu impact atat de mare asupra mediului de afaceri si asupra societatii romanesti in ansamblul ei nu poate fi aruncat in vigoare printr-o decizie a guvernului luata peste picior, fara ca macar CSM sa fi avizat proiectul si cu un termen de intrare in vigoare extrem de scurt, sub o luna. Codurile civile au intrat in vigoare la un an dupa adoptare si tot au existat unele probleme in practica.
Cum sa iti imaginezi ca 20 de zile sunt suficiente pentru a cunoaste prevederile codului cand nici macar nu ai organizat o dezbatere serioasa a proiectului? Cum poti sa-ti imaginezi ca macar juristii vor stapani noua materie? Cum sa-ti imaginezi ca pot fi organizate noi complete specializate si cum sa adaptezi atat de repede sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor?
Nu e numai o chestiune neconstitutionala, ci si o chestiune impotriva prevederilor europene, care interzic legiuitorilor din tarile UE sa isi ia prin surprindere cetatenii, cu prevederi intempestive. Adica nu poti da o ordonanta prin care sa impui ca de maine toate taxiurile sa fie galbene, pentru ca nu exista timpul fizic pentru vopsirea masinilor in timp asa de scurt.
A fost asadar inca o magarie marca Ponta menita sa aduca repede niste bani la buget, in care a fost strecurata si o copita catre presa. Nu stiu daca tinta a fost neaparat Realitatea, pentru ca in pofida victimizarii extrem de vocale, acest post nu era in situatia pierderii licentei. Alte posturi, locale, erau insa.
Si mai e ceva, Victor Ponta primeste din nou inapoi in plina figura, ca in cazul gazelor de sist, propriile critici extrem de violente la adresa fostelor guvernari.
A rasturnat guvernul MRU pentru gazele de sist si acum se chinuie sa le impuna. A criticat practica ordonantelor de urgenta a guvernului Boc de n-a mai putut. Si acel guvern nici nu visa, incepand cu 2009, la majoritatea parlamentara pe care o are, cel putin teoretic, actualul cabinet. Ce suparat era atunci Victor Ponta pe ordonante! Nici nu ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca lui Emil Boc sau lui MRU le-ar fi dat prin cap sa adopte vreun cod juridic prin ordonanta de urgenta. Si iata-l acum campionul absolut al ordonantelor de urgenta fortand si limita ultima in privinta lor.
Asa ca de-acum Vitor Ponta nu mai are de corectat doar un articol din Codul Insolventei, ci trebuie sa il trimita in parlament pentru adoptare serioasa si cu un termen de intrare in vigoare decent. Intre timp se poate ocupa de evaziunea cea mare, cu protectie politica pentru care are legislatie suficienta, daca nu-i lipseste vointa, ca pana acum.
Autor: Ioana Elena Dogioiu
Sursa: Ziare.com